Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ολόκληρη η συνέντευξη Άσαντ στο Paris Match

Από το dimpenews

Paris Match – Kύριε Πρόεδρε μετά από 3 χρόνια πολέμου στο σημείο που είμαστε σήμερα μετανιώνετε όπως διαχειριστήκατε τα πράγματα στην αρχή καθώς τα πρώτα σημάδια της επανάστασης εμφανίστηκαν τον Μάρτιο του 2011 ;Αισθάνεστε υπεύθυνoς ;

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Πρόεδρος Al-Assad – Από τις πρώτες ημέρες υπήρχαν μάρτυρες στο στρατό και στην αστυνομία.Επομένως ήμασταν από εκείνη την εποχή απέναντι στην τρομοκρατία.Υπήρχαν βέβαια διαδηλώσεις αλλά όχι πολυάριθμες.Η μόνη μας επιλογή ήταν να υπερασπιστούμε το λαό κατά των τρομοκρατών.Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές.Δεν μπορούμε να πούμε ότι το μετανιώνουμε γιατί πολεμήσαμε ενάντια στην τρομοκρατία από τις πρώτες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπράχθηκαν λάθη στην πρακτική.
Πάντα υπάρχουν λάθη. Να μιλήσουμε επίσης ειλικρινά. Αν το Κατάρ δεν είχε χρηματοδοτήσει από την αρχή αυτούς τους τρομοκράτες,αν η Τουρκία δεν έφερε μια λογισμιθκή υποστήριξη και η Δύση μια πολιτική υποστήριξη τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.Η Συρία αντιμετώπιζε προβλήματα πριν την κρίση κάτι που είναι νορμάλ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στα γεγονότα υπήρχε μια εσωτερική αιτία.
-Κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου προσάπτουν στο στρατό σας ότι χρησιμοποίησε μαζική δύναμη.Γιατί βομβάρδισε πολίτες ;
-Όταν σας επιτίθεται ένας τρομοκράτης πιστεύεται ότι μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με διάλογο;O στρατός ανέτρεξε στα όπλα καθώς η άλλη πλευρά έκανε χρήση αυτών.Σκοπός μας δεν ήταν να χτυπήσουμε πολίτες.Πώς μπορεί κάποιος ν΄αντιστέκεται κατά την διάρκεια 4 ετών σκοτώνοντας πολίτες δηλαδή τον λαό του και την ίδια στιγμή να μάχεται τους τρομοκράτες και τις αντίπαλες χώρες που τους υποστηρίζουν δηλ. αυτές του Κόλπου,την Τουρκία και τη Δύση ; Αν δεν υπερασπιζόμασταν το λαό μας θα ήμασταν ανίκανοι ν΄αντισταθούμε.Κατα συνέπεια δεν είναι λογικό να λέγεται ότι εμείς βομβαρδίζουμε τους πολίτες.
-Δορυφορικές εικόνες από Homs ή Hama δείχνουν συνοικίες που έχουν ισοπεδωθεί.Ο ΟΗΕ οργανισμός στον οποίο ανήκει η χώρα σας μιλάει για 190.000 νεκρούς στη διάρκεια αυτού του πολέμου.Οι κάτοικοι αυτών των συνοικιών ήταν όλοι τρομοκράτες ;
-Αρχικά πρέπει να επαληθεύσουμε τα στατιστικά του ΟΗΕ. Ποιές είναι οι πηγές ;Τα νούμερα που κυκλοφορούν σήμερα μέσα στον κόσμο κυρίως στα ΜΜΕ είναι υπερβολικά.Είναι πλαστά. Έπειτα οι εικόνες της καταστροφής δεν είναι μόνο οι δορυφορικές αλλά και αυτές που τραβήχτηκαν από το έδαφος. Αυτές οι καταστροφές είναι πραγματικές.Καθώς οι τρομοκράτες εισχωρούν σε μια περιοχή και την καταλαμβάνουν ο στρατός οφείλει να την απελευθερώσει. Τότε σημειώνονται μάχες. Επομένως είναι φυσιολογικό που υπάρχουν καταστροφές. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όταν εγκαθίστανται οι τρομοκράτες οι πολίτες φεύγουν. Στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων στη Συρία προέρχεται από μέλη του Κράτους και όχι τ΄αντίθετο. Πολλοί σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις.Επιτέλους, όταν έχετε πόλεμο και τρομοκρατία υπάρχουν αθώα θύματα. Αυτό συμβαίνει επίσηςοπουδήποτε. Αλλά είναι αδιανόητο ότι ένα κράτος στοχεύει τους πολίτες του. 
-Πάντοτε σύμφωνα με τον ΟΗΕ 3.000.000 σύριοι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες ήτοι το ένα όγδοο του πληθυσμού της Συρίας.Αυτοί όλοι είναι σύμμαχοι των τρομοκρατών ;
-Όχι,όχι.Η πλειοψηφία αυτών που εγκατέλειψαν τη Συρία το έκαναν εξ αιτίας της τρομοκρατίας.Ανάμεσα σε αυτούς τους πρόσφυγες κάποιοι υποστηρίζουν τους τρομοκράτες άλλοι το κράτος.Αυτοί οι τελευταίοι εγκατέλειψαν τη χώρα για λόγους ασφαλείας. Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων δεν υποστηρίζει κανέναν. 
-Από στρατιωτική οπτική εσείς έχετε τα μέσα για να κερδίσετε το πόλεμο ;
-Προς το παρόν πολεμάμε κράτη όχι συμμορίες. Δισεκατομύριαδολάρια διοχετεύθηκαν. Όπλα τους διοχετεύθηκαν όπως από την Τουρκία.Δεν πρόκειται γαι ένα εύκολο πόλεμο από στρατιωτική άποψη. Ωστόσο ο συριακός στρατός προελαύνει σε πολλές περιοχές. Ωστόσο κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει πότε αυτός ο πόλεμος θα πάρει τέλος ούτε πως.Οι αντίπαλοί μας στην αρχή νόμιζαν ότι θα κερδίσουν την καρδιά των Συρίων.Δεν το κατόρθωσαν έχασαν την τοπική λαική υποστήριξη. Αυτό είναι που συγκεκριμένα επέτρεψε στον στρατό κάνει προέλαση. Οφείλουμε να θεωρήσουμε τον πόλεμο από οπτική στρατιωτική και κοινωνικοπολιτική.
-Μα, αυτοί έχασαν ενώ η μισή χώρα σας απωλέσθηκε ;
-O συριακός στρατός δεν μπορεί να είναι παντού ,όπου δεν είναι o στρατός οι τρομοκράτες επωφελούνται για να διασχίσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στην μια ή την άλλη ζώνη.
Αλλά κάθε φορά που ο στρατός αποφασίζει ν΄ανακτήσεει μια περιοχή το κατορθώνει.Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ δύο στρατώνόπου ο ένας κατέχει ένα έδαφος κι ο άλλος ένα άλλο. Πρόκειται για έναν άλλο τύπο πολέμου.Έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατικές ομάδες που διεισδύουν σε μια πόλη ή σ΄ένα χωριό. Αυτός ο πόλεμος θα είναι επομένως μακρύς και δύσκολος.
Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ Π.Χ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ
-Πολλοί λένε ότι η λύση είναι η αναχώρησή σας. Θεωρείται ότι η αναχώρησήσας είναι η λύση ;
-Παντού μέσα στον κόσμο ένας αρχηγός κράτους φθάνει στην εξουσία από έναν συνταγματικό μηχανισμό κι αυτός την εγκαταλείπει από τον ίδιο μηχανισμό.Ένας πρόεδρος δεν μπορεί ούτε να επιβληθεί ούτε να εγκαταλείψει την εξουσία από το χάος. Η απτή απόδειξη είναι οι συνέπειες της γαλλικής πολιτικής στη Λιβύη με την απόφαση να επιτεθούν στον Καντάφι.Ποιό ήταν το αποτέλεσμα ;Μετά την αναχώρησή του υπήρξε το χάος.Η αναχώρησή του ήταν η λύση ;Hκατάσταση βελτιώθηκε ;H Λιβύη έγινε δημοκρατική ; To κράτος είναι όπως ένα πλοίο: στην καταιγίδα ο καπετάνιος δεν φεύγει. Δεν εγκαταλείπει το σκάφος. Αν οι επιβάτες οφείλουν να φύγουν τότε αυτός θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει.
-Αυτό σημαίνει ότι ο καπετάνιος είναι έτοιμος να πεθάνει.Αναφέρατε τον Mouammar Kadhafi ,φοβάστε ότι θα πεθάνετε με τον ίδιο τρόπο όπως ο Saddam Hussein ή ο Kadhafi ;
Bachar El-Assad: O καπετάνιος δεν σκέφτεται το θάνατο,ούτε τη ζωή.Σκέφτεται να σώσει το πλοίο.Αν γίνει ναυάγιο θα πεθάνει όλος ο κόσμος.Πρέπει επομένως να κάνει το καλύτερο δυνατό για να σώσει τη χώρα του. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι σημαντικό.Σκοπός μου δεν είναι να παραμείνω πρόεδρος ούτε πριν ούτε κατά την διάρκεια ούτε μετά την κρίση.Αλλά ότι και να γίνει εμείς οι άλλοι Σύριοι δεν θα δεχθούμε ποτέ η χώρα μας να γίνει ένα παιχνίδι στα χέρια της Δύσης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή για εμάς.
ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ
-Μιλάμε για το Ισλαμικό Κράτος.Ακούγεται να λέγεται ότι το συριακό καθεστώς ενδυνάμωσε την άνοδο των ριζοσπαστών ισλαμιστών για να διαιρέσει την αντιπολίτευση.Τι απαντάτε ;
-Κατ΄αρχήν στη Συρία έχουμε ένα κράτος κι όχι ένα καθεστώς .Ας είμαστε ξεκάθαροι στην ορολογία. Αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι η αλήθεια και επομένως ότι εμείς υποστηρίξαμε το Ισλαμικό Κράτος αυτό σημαίνει ότι εμείς τους ζητήσαμε να μας επιτεθούν να επιτεθούν στα στρατιωτικά μας αεροδρόμια να σκοτώσουν εκατοντάδες στρατιωτικούς μας να καταλάβουν τις πόλεις μας και τα χωριά μας. Που είναι η λογική σε αυτό ;Πώς εσείς μιλάτε για διαίρεση κι αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης ;Δεν είχαμε ανάγκη να το κάνουμε.
Η ίδια η Δύση αναγνώρισε ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι μαριονέτα. Ο ίδιος ο Ομπάμα το είπε.Η υπόθεση είναι επομένως λανθασμένη. Αλλά τότε που είναι η αλήθεια ;Στην πραγματικότητα το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε στο Ιράκ το 2006.Είναι οι ΗΠΑ και όχι η Συρία που κατάκτησαν το Ιράκ. Ο Abou Baker al Baghdadi ήταν μέσα στις αμερικανικές φυλακές και όχι στις συριακές.Ποιός δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος ;H Συρία ή οι ΗΠΑ; 
-Oι σύριοι που συναντάμε στη Δαμασκό υπαινίσονται περισσότερο τα τζιχαντιστσικά εν ύπνω δίκτυα στην Ευρώπη παρά αναφέρονται στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν είναι εκπληκτικό ;
-Η τρομοκρατία είναι μια ιδεολογία και όχι οργανώσεις ή δομές. Ή τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Εδώ και 20 χρόνια η τρομοκρατία εξάχθηκε από την περιοχή μας και ειδικότερα από χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία. Στο παρόν αυτοί έρχονται από την Ευρώπη και κυρίως από την Γαλλία.Το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών τρομοκρατών που ήρθαν στη Συρία είναι γάλλοι. Αυτοί διαπράτουν επιθέσεις στη Γαλλία. Στο Βέλγιο επιτέθηκαν στο εβραικό μουσείο.Η τρομοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι κοιμάται αλλά ξύπνησε. 
ΟΙ ΗΠΑ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
-Οι αμερικανοί είναι σήμερα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σύμμαχοι τακτικής.Υπολογίζετε πάντα την παρέμβασή τους ως μια καταπάτηση του συριακού εδάφους ;
-Xρησιμοποιήσατε τη λέξη τακτική και αυτό εδώ είναι ένα σημείο πολύ σημαντικό. Ξέρετε καλά ότι μια τακτική δεν έχει κανένα νόημα χωρίς μια στρατηγική. Γιατί μόνο αυτή δηλ. η τελευταία θα φθάσει ως την άκρη της τρομοκρατίας. Πρόκειται για μια παράνομη επέμβαση ,κατ΄αρχήν γιατί δεν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα γιατί αυτή δεν έλαβε υπόψην της την κυριαρχία ενός κράτους που είναι η Συρία. Η απάντηση είναι « ναι», αυτή είναι μια παράνομη επέμβαση και επομένως μια καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας.
-Το AFP μεταφέρει ότι η αεροπορία σας πραγματοποίησε 2000 εξόδους τουλάχιστον σε 40 ημέρες, κάτι που είναι τεράστιο. Όταν τα αεροπλάνα σας διασταυρώνονται με τα δικά τους π.χ πηγαίνοντας να βομβαρδίσουν τη Ράκα υπάρχει ένα πρωτόκολο μη επίθεσης ;
-Δεν υπάρχει άμεσος συντονισμός.Επιτιθέμεθα στην τρομοκρατία εκεί όπου βρίσκεται χωρίς να υπολογίσουμε αυτό που κάνουν οι αμερικανοί ή η συμμαχία. Αναμφίβολα εκπλήσεσθε που μαθαίνετε ότι ο αριθμός των καθημερινών επιδρομών της συριακής αεροπορίας για να χτυπήσουν τους τρομοκράτες είναι ανώτερος από τον αντίστοιχο της συμμαχίας. Επομένως, κατ΄αρχήν δεν υπάρχει συντονισμός. Έπειτα τα χτυπήματα της συμμαχίας είναι διακοσμητικά.
-Αλλά αυτά τα χτυπήματα εδώ σας βοηθούν.Η παραίτηση του Αμερικανού Γραμματέα της Άμυνας Chuck Hagel εξηγείται εν μέρει γιατί αυτός θεωρούσε ότι αυτές θα ενδυνάμωναν την κυβέρνησή σας και τις θέσεις σας.
-Σημειώστε ότι η ερώτησή σας αντιβαίνει αυτήν με την οποία με κατηγορήσατε ότι υποστήριξα την Daech. Αυτό σημαίνει πολύ περισσότερο ότι είμαστε εχθροί της Daech.
-Είπα ότι ακούσαμε αρχικά ότι υποστηρίξατε την Daech για να διαιρέσετε την αντιπολίτευση.
-Δεν σας κατηγορώ κάνω περισσότερο έναν υπαινιγμό σε αυτούς οι οποίοι το πιστεύουν.
-Tώρα μια από τις συνέπειες ήταν αυτή η παραίτηση από αμερικάνικη οπτική. Εκτιμάτε ότι τα χτυπήματα της συμμαχίας σας βοηθούν ;

Bachar El-Assad: Δεν μπορεί να μπει τέλος στην τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές.Επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τη γεωγραφία και επιχειρούν παράλληλα είναι απαραίτητες.Αυτή είναι η αιτία για την οποία δεν υπάρχουν πραγματικά αποτελέσματα 2 μήνες μετά τις επιχειρήσεις από τη συμμαχία. Επομένως δεν αληθεύει ότι τα χτυπήματα της συμμαχίας μας βοηθούν. Αυτές θα μας βοηθούσαν αν ήταν σοβαρές και αποτελεσματικές. Είμαστε εμείς εκείνοι που μάχονται με επίγειες δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας και δεν πιστοποιήσαμε καμιά αλλαγή κυρίως γιατί η Τουρκία φέρει πάντα μια άμεση υποστήριξη σε αυτές τις περιοχές.
ΓΑΛΛΙΑ
-Στις 14 Ιουλίου 2008, ήσασταν στο βήμα στα Ηλύσια Πεδία στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για τη Μεσόγειο.Σήμερα η γαλλική κυβέρνηση σας θεωρεί ως έναν παρία. Πώς βιώνετε εσείς αυτήν την κατάσταση ;
-Οι καλές σχέσεις μεταξύ 2008 και 2011 δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας γαλλικής πρωτοβουλίας. Υπήρχαν αρχικά οι αμερικανοί που επιφόρτισαν την γαλλική διοίκηση τότε να ασκήσει πίεση στη Συρία για το ζήτημα του Ιράν. Υπήρχε έπειτα το Κατάρ που πίεζε τη Γαλλία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Συρία.Η διατήρηση των καλών σχέσεων με εμάς δεν προερχόταν από την ανεξάρτητη βούληση της Γαλλίας.Σήμερα τα πράγματα δεν άλλαξαν.Ο Hollande όπως ο Sarkozy, δεν ενεργεί με δική του πρωτοβουλία.
O François Hollande συνεχίζει να σας υπολογίζει ως έναν αντίπαλο.Νομίζετε ότι κάποια στιγμή θα επέλθει η αποκατάσταση της επαφής;
Bachar El-Assad: Αυτό δεν είναι θέμα διαπροσωπικών σχέσεων. Επίσης αυτόν τον ίδιο δεν τον γνωρίζω. Πρόκειται για σχέσεις μεταξύ κρατών και θεσμών και εντός του πλαισίου συμφέροντος των λαών.Εμείς θ΄ασχοληθούμε με κάθε υπεύθυνο ή τη γαλλική κυβέρνηση για το κοινό συμφέρον. Αλλά η σύγχρονη διοίκηση απεργάζεται κατά των συμφερόντων του λαού μας και του γαλλικού λαού. Δεν είμαι ούτε προσωπικός εχθρός ούτε αντίπαλος του Hollande. Θεωρώ ότι περισσότερο η Daech είναι ο αντίπαλός του καθώς η δημοτικότητά τους είναι πολύ κοντά.
ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ
-Ναι ή όχι υπάρχουν σήμερα στη Συρία χημικά όπλα ;
-Όχι εμείς το δηλώσαμε ξεκάθαρα και καθώς εμείς αποφασίσαμε ν΄αρνηθούμε τα χημικά όπλα αυτό έγινε με τρόπο οριστικό και ολοκληρωμένο.
-Ωστόσο ο αμερικανός Υπ. Εξ John Kerry σας κατηγορεί ότικαταπατήσατε τη συνθήκη κάνοντας χρήση χλωρίου.Είναιαλήθεια ;
- Μπορείτε να βρείτε χλώριο σ΄οποιοδήποτε συριακό νοικοκυριό. Οποιαδήποτε φράξια μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιήσαμε γιατί διαθέτουμε συμβατικά όπλα πιο αποτελεσματικά που χρησιμοποιούμε στον πόλεμό μας εναντίον των τρομοκρατών. Δεν το κρύβουμε γιατί αυτό είναι δικαίωμά μας. Αυτές οι κατηγορίες δεν μας εκπλήσουν. Επιπλέον από πότε οι αμερικανοί λένε την αλήθεια σε σχέση με τη συριακή κρίση ;!
 -Χρησιμοποιήσατε χημικά όπλα ;
-Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτό το είδος των όπλων διαφορετικά θα υπήρχαν δεκάδες με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς όχι μόνο 100 με 200 άτομα όπως είπαν την τελευταία χρομιά κυρίως δε μέσα στις πολυπληθείς περιοχές αυτές που κατοικούν εκατομύρια σύριοι.
Η ΑΣΜΑ
-Επ΄ευκαιρία της τελευταίας σας διαμονής στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2010 πήρα συνέντευξη από τη γυναίκα σας την Asma.Σας λείπει που δεν μπορείτε πια να ταξιδεύεται έξω από τα σύνορα σας ;
-Δεν είμαι ένας λάτρης των ταξιδιών και οι επισκέψεις μου δεν είχαν τουριστικό χαρακτήρα.Αυτό που πραγματικά μου λείπει είναι η Συρία όπως αυτή ήταν.Αυτό που μας λείπει σίγουρα είναι ένας κόσμος διαφορετικός όπου βασιλεύουν σχέσεις λογικές και ηθικές.
Εκείνη την εποχή τρέφαμε μεγάλες ελπίδες ν΄αναπτύξουμε την περιοχή μας,να της διασφαλίσουμε ένα πιο μεγάλο διανοητικό άνοιγμα.Νομίζαμε ότι η Γαλλία λόγω της πολιτισμικής της παράδοσης θα ήταν η ιδεατή περίπτωση για να παίξει αυτό το ρόλο με τη Συρία στην περιοχή.
-Η γυναίκα σας εθεωρείτο ως μια πρέσβειρα του μοντερνισμού. Πώς ζει αυτήν την κατάσταση τώρα που αυτή έχει απομονωθεί στη Συρία ;
-Όπως όλοι οι σύριοι ,όπως εγώ, βιώνει τον πόνο βλέποντας την καταστροφή και το αίμα που χύνεται.Πονάμε που βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει δεκαετίες πίσω και να γίνεται μια εστία τρομοκρατίας ενώ ήταν μέσα στις 5 πρώτες χώρες σε επίπεδο ασφάλειας.Και οι δυο μας λυπούμαστε που βλέπουμε τη Δύση που την πιστεύαμε ικανή ότι θα βοηθήσει στο άνοιγμα και στην ανάπτυξη να παίρνει την αντίθετη κατεύθυνση.Το χειρότερο είναι ότι σύμμαχοί τους είναι οι μεσαιωνικές χώρες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.  
TA ΠΑΙΔΙΑ
-Σας περιγράφουν ως κάποιον που είναι προσηλωμένος στα παιδιά του.Πώς τους εξηγείτε αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας το βράδυ που γυρνάτε σπίτι σας;
-Αυτός ο διάλογος διαδραματίζεται μέσα σε κάθε συριακό νοικοκυριό.Το πιο δύσκολο είναι όταν έχεις να κάνεις με παιδιά των οποίων η κοινωνική συνείδηση διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.Τα 2 αρχικά θέματα που θέτουν είναι τα ακόλουθα: Πώς άτομα που πιστεύουν ή λένε ότι υπερασπίζονται το Θεό και το ισλάμ μπορούν να σκοτώνουν και ν΄αποκεφαλίζουν ;Αυτή είναι μια αντίφαση δύσκολη να την εξηγήσεις. Τα παιδιά ρωτούν επίσης αν αυτά τα άτομα ξέρουν ότι αυτοί κάνουν λάθος.Η απάντηση είναι ότι κάποιοι το ξέρουν και εκμεταλλεύονται τη θρησκεία για ιδιαίτερους σκοπούς και άλλοι βρίσκονται σε άγνοια οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι η θρησκεία είναι το καλό και όχι ο θάνατος.Αυτά μας θέτουν μια τελευταία απορία: «   Γιατί η Δύση μας επιτίθεται και υποστηρίζουν τους τρομοκράτες ; ».Αυτά προφανώς δεν αναφέρονται στην Δύση ως έχει αλλά σε συγκεκριμένες χώρες όπως ΗΠΑ, Γαλλία,Μεγάλη Βρετανία « Γιατί αντιδρούν με τέτοιο τρόπο ;Tι κακό τους κάναμε ;»Toυς εξηγούμε τότε ότι άλλο πράγμα είναι οι λαοί και άλλο τα κράτη.  

PARIS MATCH 28.11.14 ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου