Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ανακαλύφθηκε στην Κύπρο η πρώτη στον κόσμο ψησταριά

Βρετανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν ανασκαφές σε αρχαίο οικισμό στην Κύπρο, βρήκαν πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά εκθέματα.

Αλλά ιδιαίτερη προσοχή των ειδικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου προκάλεσε ένα παράξενο αντικείμενο.

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τη διερεύνηση του αντικειμένου που είχε χτισθεί από πέτρες και είχε κυκλική μορφή με επίπεδη βάση μέσα του. Διαπιστώθηκε ότι το κατασκεύασμα χρησιμοποιήθηκε από τους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες ως ψησταριά. Όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν στο χώρο ανήκουν στη νεολιθική εποχή, δηλαδή στην προ-κεραμική περίοδο (8000-7000 π.Χ.)

Στην Ανατολή , η Μέση Νεολιθική άρχισε γύρω στο 9500 π.Χ. Μπορούμε να πούμε ότι η Νεολιθική περίοδος σχετίζεται με την έναρξη του σχηματισμού των αρχαίων πολιτισμών.

Την εποχή εκείνη έκανε την εμφάνισή του και συγκροτημένες ομάδες πολεμιστών με επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν χώρο ειδικά για το ψήσιμο των τροφών. Ο χώρος βρέθηκε κοντά σε έναν φούρνο φτιαγμένο από πηλό για ψήσιμο ψωμιού και ψήσιμο κρέατος.

Ο αρχηγός της αρχαιολογικής αποστολής Δρ Andrew McCarthy, μαζί με το προσωπικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Κύπρου, πρότειναν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο ανήκουν στη νεολιθική εποχή.

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι εάν οι υποθέσεις τους είναι σωστές, τότε πρόκειται για μια πρωτόγονη κουζίνα που ήταν σε θέση να χρησιμεύσει σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η σχάρα, σε μια παραδοσιακή ψησταριά, μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου της Κύπρου, ήταν ένας συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του κρέατος και των ψαριών σε μια ανοιχτή φωτιά, και αυτός ο τρόπος είναι πολύ δημοφιλής και σήμερα στους Κύπριους, γράφει το δημοσίευμα.


--
 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ mikres-ekdoseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου