Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση-Ευρωπαίοι: Ψάχνουν τις κατάλληλες λέξεις για να κλείσει η συμφωνία

Πώς θα υλοποιηθεί η παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος
Συμβιβαστική φόρμουλα για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην διατύπωση «παράταση της δανειακής σύμβασης» που θέλει η Αθήνα ή «παράταση του τρέχοντος προγράμματος» που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, αναζητεί η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Το «κλειδί» κρύβεται στην ονομασία που θα δοθεί, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος, ερωτηθείς σήμερα αν αρκεί ένα αίτημα από ελληνικής πλευράς για παράταση της δανειακής σύμβασης ή αν απαιτείται παράταση του προγράμματος στο σύνολό του μαζί με τις δεσμεύσεις, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από το ακριβές περιεχόμενο του όρου δανειακή σύμβαση.
Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες επ’ αυτού. Θα εξαρτηθεί συνεπώς από την ακριβή διατύπωση και την ακριβή ουσία των λέξεων που θα χρησιμοποιηθούν».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η λύση ίσως κρύβεται στην παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος» που συνόδευε την Κύρια Σύμβαση για το Μνημόνιο ΙΙ.

Με τον τρόπο αυτό, εξετάζεται αν ο όρος «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» της Ελλάδας θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις λέξεις «δανειακή σύμβαση» ή «τρέχον πρόγραμμα», για τις οποίες δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους η κυβέρνηση και οι εταίροι.

Παρόλα αυτά ο κύριος Valdis Dombrovskis έδειξε ότι σε κάθε περίπτωση, όποιος όρος και αν επιλεγεί, δεν θα μπορεί να μη συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.  Κληθείς να σχολιάσει την εμμονή με τις λέξεις και να αποσαφηνίσει αν η επέκταση της δανειακής σύμβασης θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις και αν αυτό σημαίνει στην ουσία παράταση προγράμματος, ο Dombrovskis απάντησε ότι «συνεχίζουμε να συζητούμε ορισμένες διατυπώσεις», οι οποίες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου