Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η Κύπρος τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου - Και παλαιοί πολεμιστές στην παρέλαση (ΦΩΤΟ)

- Πραγματοποιήθηκαν ανα το Παγκύπριο οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
- Πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία μπροστά από την Ελληνική πρεσβεία
- Την παρέλαση χαιρέτισε ο ΠτΔ και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευση, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.




Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. Της δοξολογίας προέστει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.




Ο κ. Μαυρίδης, είπε ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που θα ακρωτηριάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιακές αξίες που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και οι οποίες έγιναν κτήμα της Ευρώπης.

Συμπλήρωσε ότι διαχρονικά το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής διολισθαίνει σε δικοινοτική διαφορά.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο επαφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είπε ότι «εκείνο που η νεοοθωμανική Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει, είναι νομιμοποιημένο ρόλο παρέμβασης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Zώνη, ώστε να μειώσει την ανάδειξη της Κύπρου σε στρατηγικής σημασίας χώρο για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδίως για την Ευρώπη».



Διερωτήθηκε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς, ενώ είπε ότι σύντομα θα διαφανεί «κατά πόσο εμμένουμε στην αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπως ήταν και η δημόσια διακήρυξη μας ή απλά θα αφήσουμε τους ξένους να βρουν εκείνο το χρονικό παράθυρο που θα το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να επιστρέψουμε σε συνομιλίες χωρίς νόημα».



Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις επιβάλλονται, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο συζήτησης.

Ευχήθηκε τέλος στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία δύναμη και φώτιση στην επιδίωξη μιας αποδεκτής λύσης που θα βασίζεται στο σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των αρχών της ΕΕ.


Πριν την παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο συγχαρητηρίων στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.



Στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευση, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

Μαθητικές παρελάσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Η ελληνική πρεσβεία παραθέτει επίσης δεξίωση, το μεσημέρι, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα κόμματα σε ανακοινώσεις για τη σημερινή επέτειο, τονίζουν την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.


Επισημαίνουν επίσης ότι αντλώντας διδάγματα από το έπος του 21, πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι για απελευθέρωση και επανένωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου