Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΣΤΟ ΛΕΣΤΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ Μια ιδιαίτερη κηδεία: Κηδεύουν τον βασιλιά Ριχάρδο τον Γ' 530 χρόνια μετά το θάνατό του (Εικόνες)

Μια ιδιαίτερη τελετή λαμβάνει χώρα σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία. Κηδεύεται, 530 χρόνια μετά το θάνατό του, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ΙΙΙ.
Η ταφή, γίνεται σήμερα με βασιλικές τιμές στον καθεδρικό ναό του Λέστερ.
Τα οστά του αμφιλεγόμενου βασιλιά βρίσκονταν θαμμένα κάτω από ένα δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρις ότου ανακαλύφθηκαν το 2012 και μεταφέρθηκαν στο πανεπιστήμιο της πόλης. Από εκεί, την περασμένη Κυριακή, μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης όπου τέθηκαν σε δημόσιο προσκύνημα και σήμερα θα γίνει η ταφή. Μάλιστα, πάνω στο φέρετρο ήταν τοποθετημένο ένα στέμμα, ανάλογο με αυτό που θα πρέπει να φορούσε ο νεαρός Ριχάρδος κατά την στέψη του, το 1483.

Εκατοντάδες κόσμου –ντόπιοι και τουρίστες- πήγαν όλες αυτές τις ημέρες στο ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τελευταίο βασιλιά του Οίκου της Υόρκης και τελευταίο βασιλιά της δυναστείας των Πλανταγενετών.
Η ανακάλυψη
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ εντόπισε σε ανασκαφή λείψανα που θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον Βρετανό βασιλιά Ριχάρδο τον Γ'. Αμέσως μετά έγιναν κάποιες εξετάσεις DNA οι οποίες απέδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στον Ριχάρδο.
Ο Ριχάρδος ο Γ΄ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1485 στη μάχη του Μπόσγουορθ, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης (γνωστός κι ως «Πολέμου των Ρόδων»). Η σωρός του μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Λονδίνο, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παρέμεινε άγνωστη.

Tα οστά του Ριχάρδου:



ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου