Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Spiegel: Τα 278 δισεκ. των αποζημιώσεων που ζητούν οι Έλληνες ίσως τελικά να είναι λίγα Οι ελληνικές απαιτήσεις τρομάζουν τους Γερμανούς

Παρότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος δήλωσε προκλητικά ότι οι ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις είναι "ανοησίες" και προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα πάρει μηδέν και επίσης παρότι η καγκελαρία επαναλαμβάνει ότι αυτό το θέμα έχει λυθεί αρνούμενη να το συζητήσει, το περιοδικό Spiegel επαναφέρει το ζήτημα, ως πρώτο στην διαδικτυακή του έκδοση. Μάλιστα σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τα 278 δισεκατομμύρια τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας ανέφερε ως ποσό αποζημίωσης για την καταστροφή της χώρας από τους ναζί, ίσως είναι τελικά λίγα.
Όπως γράφει το περιοδικό, οι ελληνικές αξιώσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel μια κοινοβουλευτική ελληνική επιτροπή διέταξε έρευνα σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές σε όλη τη χώρα κλήθηκαν να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία για την καταστροφή και την ερήμωση που προκάλεσαν οι Γερμανοί. Έτσι η έκθεση επικαιροποιήθηκε και περιέχει δυο διαφορετικές εκτιμήσεις. Η μία είναι με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παρισιού για τις αποζημιώσεις, το 1946. Η Ελλάδα ζήτησε τότε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια και πήρε μόλις 25 εκ. Από αυτή την έκθεση οι απαιτήσεις που προκύπτουν ξεπερνούν σήμερα τα 332 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η έκθεση όμως θεωρείται ανακριβής και πιο σημαντική είναι μια νέα έρευνα εμπειρογνωμόνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δείχνει ένα σύνολο περίπου 270 δισεκατομμυρίων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι ατομικές αποζημιώσεις από τις θηριωδίες. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν άλλα 9,2 δισεκ., γερμανικά χρέη προς την Ελλάδα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι καταλήγει κανείς στα 278,7 δισεκατομμύρια τα οποία ανέφερε ο Έλληνας υπουργός νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Το σύνολο αυτό περιλαμβάνει την περίοδο 1940-1944, και εμπεριέχει: € 53.900 εκατομμύρια από απώλειες στην οικονομική επίδοση € 12.5 δισεκατομμύρια για βυθισμένα εμπορικά πλοία 235.400.000 ευρώ για τη λεηλασία των αποθεμάτων χρυσού Το αναγκαστικό δάνειο που απέσπασε η χιτλερική Γερμανία από τη χώρα υπολογίζεται σήμερα σε 10.344.859.092 ευρώ. Οι εκτιμήσεις θα δώσουν μια "ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής ζημίας και των απωλειών που υπέστη η χώρα», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχασε στην Κατοχή: Το 10 τοις εκατό της βιομηχανικής παραγωγής το 25 τοις εκατό της γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του 30 τοις εκατό του ζωικού κεφαλαίου. Το 23 τοις εκατό των νοικοκυριών ειδαν να καταστρέφεται από 60 έως 90 τοις εκατό της υποδομής τους. Το σύνολο αυτό όμως αναμένεται να αυξηθεί και πάλι αφού θα παρουσιαστεί πιο ολοκληρωμένη έκθεση που θα περιλαμβάνει και τη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών . «Όταν έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας, θα παραδώσουμε τα ευρήματά μας προς την κυβέρνηση. Στη συνέχεια, οι πιέσεις για το θέμα αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερες για τη Γερμανία», δηλώνει άνθρωπος που συμμετέχει την επιτροπή που ερευνά το ζήτημα.

ΠΗΓΗ lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου