Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Θλιβερή απόφαση το δημοψήφισμα - Τέλος στις διαπραγματεύσεις

«Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup -Καμία δήλωση από Βαρουφάκη - Αμίλητοι προσήλθαν στο χώρο και οι  Σαπέν-Ντε Γκίντος - Υφυπουργός Οικονομικών Ολλανδίας Ερίκ Βιμπς: «Η διορία παραμένει»
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά το πιο κρίσιμο Eurogroup, μια συνεδριαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσει την περαιτέρω συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.



«Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Το δημοψήφισμα είναι μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση των Θεσμών, η πόρτα στο μυαλό μας ήταν ακόμα ανοιχτή για επιπλέον συνομιλίες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Πιερ Γκραμενά δήλωσε: Είνα πολύ νωρίς για να κάνει κανείς σχόλια. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς τι θα συμβεί. Περιμένω εξηγήσεις από τους Ελληνες συναδέλφους μου.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup λαμβάνει δραματικές διαστάσεις αφού, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. H Handelsblatt γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, το Eurogroup  δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα νέα προθεσμία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα».

Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει κανονικά στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο χώρο προσήλθαν χωρίς δηλώσεις ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε επίσης, να μην κάνει δηλώσεις.

«Η διορία παραμένει», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ολλανδίας, Ερίκ Βίμπς.


Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ Μισέλ Ρέινς, σημείωσε παράλληλα ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.


Κανονικά διεξάγεται, τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ρέινς, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group), για να προετοιμάσει τις εργασίες των υπουργών Oικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης.


Εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15:00 σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες αποκτά ιστορική σημασία.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου