Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Επέστρεψε στη χώρα μας η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή

Επαναπατρίστηκε η μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή, το αριστούργημα της ρωμαϊκής εποχής, αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου που φιλοτέχνησε ο αρχαίος Έλληνας γλύπτης, Αλκαμένης.

Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες διαπίστωσαν πως επρόκειτο για το αντίγραφο έργου του Αλκαμένη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυθεντικό έργο του Αλκαμένη, μαθητή του Φειδία, βρισκόταν στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη. Δυστυχώς, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε κλάπηκε το αυθεντικό έργο από την Ελλάδα.

                          Η εικόνα από τον κατάλογο της δημοπρασίας
Έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας. Ο οίκος δημοπρασιών είχε παραπέμψει την Ελλάδα σε απευθείας επαφή με τον κάτοχο, ο οποίος και τελικά το παραχώρησε.
Το ύψος της κεφαλής, χωρίς τη στήλη, έχει ύψος 24 πόντους.
Η παρουσίαση της επαναπατρισθείσας αρχαίας κεφαλής του Ερμή  παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου