Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Γιούνκερ: Τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, θα έπρεπε να μιλάω Ελληνικά

Είπε ότι παρακολούθησε την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης: «Δεν καταλάβαινα λέξη, αν και άκουγα συνέχεια το όνομά μου»
Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και παραχώρησε από την Λευκωσία συνέντευξη Τύπου στην οποία σχολίασε μεταξύ άλλων και το ελληνικό ζήτημα.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία που έχουμε καταλήξει με την Ελλάδα θα οδηγήσει στα κατάλληλα αποτελέσματα με την προϋπόθεση ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την συμφωνία χρηματοδότησης-γέφυρας που θα λάβει η χώρα, όπως είπε, στα μέσα του Αυγούστου.


Μάλιστα σημείωσε πως παρακολούθησε την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν καταλάβαινα λέξη αν και άκουγα συνέχεια το όνομά μου. Περίμενα το αποτέλεσμα, το οποίο πήρα με μήνυμα στο κινητό από συνεργάτη μου».

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτή τη φορά θα καταλήξουμε σε αποτελέσματα» διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό «Δεν έχει να κάνει με την ΕΕ ή τον Τσίπρα. Έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Αστειευόμενος με τους δημοσιογράφους, είπε πως μετά από όλα τα χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα έπρεπε να μιλούσα ελληνικά.



Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αν αυτοί οι ηγέτες (Αναστασιάδης – Ακιντζί) αποτύχουν η επόμενη γενιά δεν θα τα καταφέρει.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και το αν η ΕΕ μπορεί να την εγγυηθεί. Δεν είναι, τόνισε, μικρό θέμα, αλλά θα το δούμε στην κατάλληλη στιγμή

Οι δύο ηγέτες, είπε ο κ. Γιούνκερ, μπορούν να λύσουν το Κυπριακό. Η διαδικασία, σημείωσε, δεν θα είναι εύκολη αλλά μπορούν να κερδίσουν όλοι από τη Κύπρο και ο ίδιος θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Εξέφρασε αισιοδοξία μετά τη κοινή συνάντηση του με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, φτάνει όπως είπε, οι δύο κοινότητες να σεβαστούν η μία την άλλη. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φιλικό κλίμα μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Βαν Νούφελ ο οποίος επαναδιορίστηκε ως τεχνοκράτης εκπρόσωπος του, θα συμβάλλει στην διαδικασία της λύσης, αλλά δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού της ΕΕ με τον ΟΗΕ κάτω από την αιγίδα του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ σημείωσε ο κ. Γιούνκερ δεν θα δώσει μαθήματα για το πως θα λυθεί το Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες, σημείωσε, είναι ώριμοι και γνωρίζουν καλά πως να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Όταν λυθεί το Κυπριακό η ΕΕ θα αναλάβει ρόλο καθώς το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στα κατεχόμενα. Θα δημιουργηθούν επιτροπές με συμμετοχή ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και την ΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί το κεκτημένο. Κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι εύκολη κατάσταση η προσαρμογή των Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά η ΕΕ θα βοηθήσει όσο μπορεί.

Γιορτάζει στη Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι χαίρεται που γιορτάζει στη Κύπρο την πρώτη επέτειο από την εκλογή του στη Προεδρία της Επιτροπής. Σημείωσε πως είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του ως Προέδρου της Commission σε κράτος μέλος μετά την εκλογή του και νιώθει πραγματικά σαν το σπίτι του.
Σημείωσε πως η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και δεν έχει καμία σχέση με τη Κύπρο του 2013. Είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι νησίδα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε πως δεν είναι η στιγμή για εθνικές ομφαλοσκοπήσεις καθώς μια ευρωπαϊκή Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Χαλούμι

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί βρέθηκε κοινή κατανόηση για το χαλούμι και την προστασία της ονομασίας. Είναι συμβολικό αλλά δεν είναι ασήμαντο τόνισε, για τις δύο κοινότητες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου