Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η επόμενη φάση

Του Ν. Λυγερού

Μετά τις δύο ψηφοφορίες περνάμε στην επόμενη φάση όπου δεν εμπλέκονται πια τοπικά προβλήματα σε εθνικά γιατί πάρθηκαν αποφάσεις που ξεπέρασαν τα εμπόδια αφού έγινε κατανοητό ότι έπρεπε να καθοριστεί η πορεία της Ελλάδας μ’ ένα τρόπο πιο ξεκάθαρο σε σχέση με τους άλλους. Δεν μπορούμε πια να παίζουμε από τις δύο πλευρές. Επιλέξαμε κινήσεις που έγιναν πράξεις που άλλαξαν τα δεδομένα. Δεν είμαστε πια στη σκληρή φάση όπου κάθε ώρα μετρούσε και στη συνέχεια κάθε μέρα.
Τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο για να εξετάσουμε τα στρατηγικά δεδομένα και να πάρουμε νέες αποφάσεις που τροποποιούν θεμελιακά το μέλλον γιατί έχουν επιλεχθεί για να στηρίξουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο και να κάνουμε επενδύσεις στη στρατηγική. Διότι τώρα προλαβαίνουμε να δούμε και το θέμα της ενέργειας στον μικρό και μεγάλο διαγωνισμό, των αγωγών και της διασύνδεσης. Επίσης πρέπει τώρα ν’ αναδιπλώσουμε τις δυνάμεις μας για ν’ αναπτύξουμε τα αποθέματά μας επειδή οι γνώσεις μας συνδυάζονται με τα δεδομένα και τη στρατηγική του μέλλοντος. Έτσι τέλειωσε ο κύκλος της υψηλής κρίσης και συνεχίζουμε.

                                                           Στρατηγική ανάπτυξης
                                                             Του Ν. Λυγερού

Μην κοιτάς πια μόνο το παρελθόν ως ανάμνηση που σου προκαλεί νοσταλγία. Καλύτερα να στηριχθείς πάνω του για να θεμελιώσεις οργανικά το μέλλον, ξεπερνώντας τις δυσκολίες του παρόντος. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται η στρατηγική ανάπτυξης. Διότι δεν μπορούμε μόνο με μέτρα εξοικονόμησης ν’ αναπτυχθούμε, χρειαζόμαστε επενδύσεις για ν’ αρχίσουμε τα επόμενα βήματα που δεν θα είναι πια το κλείσιμο των προηγούμενων αλλά τα πρώτα των επόμενων λόγω της αλλαγής φάσης που ζήσαμε. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές για να έχουν νόημα για την πατρίδα μας. Οι καινοτομίες μας δεν μπορούν να είναι μόνο πατέντες. Η νοημοσύνη θέλει σκέψη για να λύσει πολύπλοκα προβλήματα. Αλλιώς δεν είναι ικανή να εξελιχθεί όταν βρίσκει εμπόδια. Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε πρακτικά την πατρίδα μας αφού η εσωτερική κατανάλωση δεν επαρκεί για να κάνει την διαφορά. Έχουμε στρατηγικά αποθέματα που περιμένουν να αξιοποιηθούν για να ενισχύσουν την υψηλή στρατηγική μας για το μέλλον και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ενεργά.

                                                       Για να ξεπεράσεις τα εμπόδια
                                                                  Του Ν. Λυγερού

Για να ξεπεράσεις τα εμπόδια πρέπει να εμπιστευτείς την ομάδα κι όταν καταφέρει να πιάσει το επίπεδο του θιάσου, τότε θα πετύχεις ακόμα και το αδιανόητο για σένα. Διότι με αυτή μπορείς να βάλεις στόχους και να τους υλοποιήσεις μέσω διδασκαλίας ενώ φαίνονται απίθανοι. Μην κοιτάς μόνο τις δυνατότητες σου, αλλά προτίμα να εξετάσεις την συμβατότητα τους με αυτές της ομάδας, για να λειτουργήσεις συμπληρωματικά.Έτσι αν πρέπει να σηκώσεις ένα βάρος τεραστίων διαστάσεων, θα ανακαλύψεις ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις με τους δικούς σου, όταν είστε όλοι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι να το κάνετε πραγματικότητα λόγω ανάγκης. Με την ομάδα μην προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, αλλά να προσφέρεις στους άλλους τη δυνατότητα να το κάνουν. Κοίτα τις κινήσεις σου, δες τις πράξεις σου και πάραξε το συλλογικό έργο για να συνειδητοποιήσεις την σπανιότητα των κατορθωμάτων της ζωής σου, για να αντιληφθείς και την σπανιότητα της ίδιας της ζωής σου, αφού με τις υπερβάσεις σου δεν είσαι πια μόνο και μόνο μία ύπαρξη. Έτσι ο αγώνας σου σε μεγαλώνει, γιατί με την ομαδική στρατηγική μπορείς και φέρνεις εις πέρας τις πιο απίστευτες αποστολές.

                                                                          Η Ελλάδα μπορεί
                                                                           Του Ν. Λυγερού

Με ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα, η Ελλάδα μπορεί κι όχι μόνο να ξεπεράσει τα εμπόδιά της, αλλά ταυτόχρονα να υλοποιήσει οράματα που φαίνονται αδιανόητα αυτές τις ημέρες. Όμως αν το σκεφτούμε ορθολογικά, θα αντιληφθούμε ότι πριν μερικές ημέρες μόνο ήταν οι ώρες που ήταν κρίσιμες και στη συνέχεια οι ίδιες οι ημέρες, ενώ τώρα βλέπουμε ότι το σημαντικό έχει περάσει σε επίπεδο εβδομάδων για να συνεχίσει σε επίπεδο χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι επειδή το παλεύουμε κι αγωνιζόμαστε με στρατηγική καταφέρνουμε να αναπτύξουμε νοητικά σχήματα που θεμελιώνουν την ανάκαμψή μας. Έτσι η στρατηγική και η ενέργεια, υπερβαίνουν την οικονομία. Γι' αυτό προσφέρουν στην μακροπολιτική περισσότερες δυνατότητες κι επιτρέπουν σε μια συντονισμένη ομάδα με συγκροτημένη σκέψη να υλοποιήσει προγράμματα εθνικά που έχουν μια ευρωπαϊκή εμβέλεια. Γι' αυτό κι εσύ πρέπει να πιστέψεις στην πατρίδα μας, για να βοηθήσεις αποτελεσματικά στην ανέλιξή της δίχως να περιμένεις τα πάντα από τους άλλους λόγω έλλειψης οράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου