Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Έπεσαν έξω 6 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις εβδομάδες

Του Κωστή Πλάντζου
Από το newmoney
 
Οι δόσεις των δανείων μπορεί να μην έρχονται αλλά... «πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει». H ανακοίνωση του υπουργείου για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει ότι:
- μόνον μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 327 εκατ. ευρώ λιγότερα από φόρους, σε σχέση με όσα εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Οκτωβρίου (με βάση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού) ότι θα εισπραχθούν.

- αν τα στοιχεία ήταν σωστά και όχι εξωραϊσμένα, το Γενικό Λογιστήριο εμφανίζεται ότι, μέσα σε μόλις ένα μήνα, πρόλαβε και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του κατά σχεδόν ...6 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισ. λιγότερα έσοδα και 3,9 δισ. λιγότερες δαπάνες από όσες πίστευε και προέβλεπε στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016)!
Και αυτό επειδή στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλη και παρουσιάστηκε τα μεσάνυχτα της 5ης Οκτωβρίου, υποτίθεται πως το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε τους στοχους που είχαν τεθεί προκαταβολικά από τον Νοέμβριο πέρυσι, με βάση την πορεία των εννέα μηνών του 2015.
Συγκεκριμένα:
- από τη μια πλευρά παραδέχεται ότι τα δημόσια έσοδα στο δεκάμηνο ήταν 2,049 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα υπολόγιζε πριν τρεις εβδομάδες στο προσχέδιο, αυτό έχει πράγματι εξήγηση με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα.
- την ίδια ακριβώς στιγμή όμως εμφανίζει και μια εξοικονόμηση δαπανών-ρεκόρ, ύψους 3,881 δισ. μεγαλύτερη από τον διορθωμένο, υποτίθεται, στόχο, στο προσχέδιο. Κάτι όμως δεν έχει καμία λογική εξήγηση, αν έχει πέσει τόσο έξω μέσα σε λιγότερο από 30 μέρες.
- προσθαφαιρόντας όμως ανόμοια ποσά, το Γενικό Λογιστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Σεπτέμβριος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1,802 δισεκατομμύρια υψηλότερο από όσο υπολόγιζε στις 5 Οκτωβρίου (για να δείξει προφανώς ότι έχει κρατήσει ρευστό στα κρατικά ταμεία αφού τόσο υψηλό πλεόνασμα δεν το χρειάζεται για άλλο λόγο ούτε βοηθάει στο «παζάρι» με τους δανειστές) -και αυτό παρότι μεσολάβησαν και έξοδα για εκλογές που δεν είχαν καν προϋπολογιστεί!
Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων, το Γενικό Λογιστήριο και η κυβέρνηση επιχειρούν να παρουσιάσουν μία εικόνα υπερβάλλουσας ρευστότητος. Συγκεκριμένα συγκρίνουν την υστέρηση εσόδων έναντι του διορθωμένου (χαμηλότερου) στόχου που τέθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που συνέλεξε τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά την υπέρβαση στις δαπάνες την συγκρίνει με τον στόχο του αρχικού προϋπολογισμού (δηλαδή τις προβλέψεις του Νοεμβρίου του 2014) χωρίς να τις διορθώσει!
- Η υστέρηση των 2,049 δισ. ευρώ στα έσοδα δικαιολογείται επειδή τον Οκτώβριο –βάσει των ίδιων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών- έλειψαν 1,867 δισ. από τα κέρδη που αποδίδουν στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (από τα 2,158 δισ. που υπολόγιζε ήρθαν μόλις τα 291 εκατομμύρια). Άλλα 327 εκατομμύρια έλειψαν από υστέρηση φόρων που δεν εισπράχθηκαν (κάτι που αποδεικνύει το εισπρακτικό «Βατερλώ» του Σεπτεμβρίου). Συνολικά δηλαδή έλειψαν 2,194 δισ. αλλά η υστέρηση καλύφθηκε εν μέρει από άλλες μικρές προσθαφαιρέσεις (πχ 222 εκατ. λιγότερες επιστροφές φόρων κλπ).
- Αντιθέτως στις μειωμένες κατά 3,881 δισ. κρατικές δαπάνες, το δημόσιο έχει ενσωματώσει και υπερβάλλουσες πληρωμές όπως πχ για ΕΚΑΣ (που ήδη ως τον Σεπτέμβριο έχει ξεπεράσει κατά 110 εκατομμύρια ολόκληρο το κονδύλι που είχε προβλεφθεί για το 2015!). Και ενώ απομένουν ακόμη 19,5 δισεκατομμύρια για να δαπανήσει έως τέλος του έτους (στο εννεάμηνο ξόδεψε 36,2 δισ. έναντι στόχου νέου προϋπολογισμού για 55,2 δισ. ευρώ), αντί να επιμερίσει από 4,5-6 δισ. τα λεφτά αυτά στους μήνες που απομένουν για να κλείσει δημοσιονομικά το 2015, τα άφησε φορτωμένα σχεδόν όλα στον Σεπτέμβριο, αναγράφοντας σαν στόχο ότι έπρεπε να έχει δαπανήσει 40,077 δισ. ευρώ και να φανεί πως τα υπόλοιπα 3,881 δισ. τα έχει «στο ταμείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου