Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η ελληνική ΑΟΖ ως εργαλείο προώθησης(Βίντεο)

Του Ν.Λυγερού

Αν κάποιοι θεωρούν ακόμα την ελληνική ΑΟΖ, αποκλειστικά οικονομικά είναι απλώς επειδή δεν κατέχουν το αντικείμενο και δεν είναι ικανοί να σκεφτούν τις στρατηγικές προοπτικές που δημιουργεί λόγω της ενέργειας. Επίσης δεν αναγνωρίζουν το πλαίσιο απεξάρτησης από διεθνείς παράγοντες που λειτουργούν πάντα ανασταλτικά για την εξέλιξη της αυτονομίας μας σε ενεργειακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και επεξηγήσεις σε πολιτικούς αρχηγούς που παραμένουν δογματικοί λόγω άγνοιας.
Έτσι όλα τα δεδομένα που έχουν αλλάξει τώρα αποδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ελληνική καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στους πολιτικούς και σε κανένα άλλο λόγο. Προηγουμένως πολλοί προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι ξένοι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση και τώρα βλέπουμε ειδικά με την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ ότι όλοι οι ξένοι ενδιαφέρονται για να κάνουν πετρελαϊκές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα και στο επίπεδο της τριμερούς βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι πιο αργή από την Κύπρο και την Αίγυπτο για το θέμα της ενεργειακής της ανάπτυξης. Ας αφήσουμε λοιπόν τις δικαιολογίες και ας προχωρήσουμε δυναμικά ξεπερνώντας τα δογματικά κολλήματα των κομματόσκυλων γιατί αυτά δεν έχουν καμία ελπίδα εξέλιξης ειδικά σε αυτόν τον τομέα. Η ελληνική ΑΟΖ είναι ικανή να αλλάξει τα πάντα για τον Ελληνισμό απλώς πρέπει να ενεργοποιηθεί επί του πρακτέου για να αρχίσει το μέλλον της Ελλάδας.

Κυπριακές προτεραιότητες
Του Ν.Λυγερού

Ενώ υπάρχει ολόκληρο πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να προωθήσει μία τεχνητή επίλυση χωρίς μελλοντική λύση, θα ήταν καλό να αποδεχθεί ότι μια νέα κυπριακή προτεραιότητα για όσους παλεύουν πραγματικά για το κυπριακό, είναι η υλοποίηση μετά τον προγραμματισμό του τρίτου γύρου αδειοδότησης για τα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ διότι από τα δεκατρία μόνο τα 2, 3, 9, 10, 11 και 12 έχουν συμβόλαια. Τα θαλάσσια οικόπεδα 1, 4 και 13 δεν είχαν υποψηφιότητες στο δεύτερο γύρο αλλά το πιο πιθανό είναι να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα, ειδικά για το 1 λόγω των νέων στρατηγικών στόχων που έχουν εντοπιστεί μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ. Όσο για τα θαλάσσια οικόπεδα 5, 6, 7 και 8 δεν παραχωρήθηκαν ήδη και κατά συνέπεια είναι ελεύθερα για εκμετάλλευση. Αυτή η νέα προτεραιότητα αξιοποιεί τις εξελίξεις που υπάρχουν γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα προωθεί το όλο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία ξέρουμε ότι λειτουργεί καταλυτικά για την απελευθέρωση της Κύπρου από το βάρβαρο ζυγό. Έτσι οι πολιτικοί της Κύπρου που λένε ότι αγωνίζονται για το κυπριακό ας ασχοληθούν πιο έντονα και πιο αποτελεσματικά για αυτή τη νέα προτεραιότητα αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν για την επίλυση του κυπριακού και ας εγκαταλείψουν τα τεχνάσματα που δεν οδηγούν πουθενά.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Dom Juan του Μολιέρου - Μία ανοιχτή φιλοσοφική δομή". Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012, ώρα: 19.30. Βοτανοπωλείο - Τεϊοποιείο "Παιώνια", Αμφικτύονος 12 & Πουλοπούλου, Θησείο, Αθήνα. Ν. Λυγερός - Αποφθέγματα I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου