Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Κύπρος:Θύελλα αντιδράσεων σε κυβέρνηση και κόμματα για τον αγωγό νερού στα κατεχόμενα - "Η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία"

Λευκωσία: Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκαλεί η προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία μέσα από το έργο μεταφοράς νερού στο ψευδοκράτος.

Σχολιάζοντας τη σημερινή παράνομη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Ερντογάν, για τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Σημείωσε ότι αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη και για τους Τουρκοκυπρίους, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013.

Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η ενέργεια μεταφοράς νερού από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της εις βάρος της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Η επιδρομική αυτή ενέργεια, είπε ο κ. Ομήρου, αποτελεί ακόμα μια απόπειρα ενσωμάτωσης των κατεχόμενων εδαφών στην Τουρκία και ευθεία υπονόμευση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Περαιτέρω, η παράνομη παρουσία του Τούρκου Προέδρου και του Τούρκου Πρωθυπουργού στην κατεχόμενη Κύπρο, για την έναρξη λειτουργίας της παράνομης μεταφοράς νερού από την Τουρκία, σημείωσε, αποτελεί πρόκληση προς τη διεθνή νομιμότητα.

“Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο προς την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα τις επιδρομικές και επεκτατικές αυτές συμπεριφορές της Τουρκίας και καλούμε τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη να αποδοκιμάσουν τις ενέργειες αυτές και να απαιτήσουν τη συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη”, κατέληξε.

Αντιδράσεις κομμάτων

Παράνομη πράξη που αποσκοπεί στη δημιουργία περισσότερων εξαρτήσεων χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού.

Επεσήμανε ωστόσο ότι καταγράφοντας καθημερινά τα νέα τετελεσμένα που δημιουργούνται για εμάς γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας και τους κινδύνους της μη λύσης.

Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η ενέργεια της Τουρκίας να μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα και η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τις από δεκαετίες εκπεφρασμένες προθέσεις της να ελέγχει την Κύπρο.

Προσθέτει ότι ο Ερντογάν απροκάλυπτα διαλύει τις ψευδαισθήσεις πως η Τουρκία διαθέτει τη βούληση να επιτρέψει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση.

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι η ανύπαρκτη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην πράξη ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία για να μη χαλάσει δήθεν το καλό κλίμα των συνομιλιών, επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια και την εθελοτυφλία του τριγώνου Προεδρικού – ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ.

Οι ευθύνες τους για την άτακτη υποχώρηση της κυπριακής διπλωματίας, πρόσθεσε, είναι τεράστιες και καλούμε τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση.

Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής των ΕΥΡΩΚΟ, Γιώργος Ζαχαριάδης τόνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα είναι εκτός ελέγχου.

Με το παράνομο έργο του νερού που εγκαινιάζεται στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, η Άγκυρα εγκαινιάζει την υλοποίηση της απειλής για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν για τα εγκαίνια του αγωγού νερού. Είπε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί στην ουσία μια ακόμη πράξη εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και έναν νέο Αττίλα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Αμερικάνος επισημαίνει ότι η Τουρκία αντί να προβεί σε πρακτικά μέτρα καλής θέλησης, όπως υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι στρατηγικοί μας εταίροι, εδραιώνει την κατοχή και τον έλεγχό της επί των κατεχομένων με τον αγωγό του νερού.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου