Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Mουζάλας στην WSJ: Η Τουρκία είναι η πόρτα από την οποία μπαίνουν οι πρόσφυγες

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ

H Tουρκία είναι η πόρτα από την οποία μπαίνουν οι πρόσφυγες και η Ελλάδα ο διάδρομος από τον οποίο περνούν για να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Δε μπορεί η Ευρώπη να μεταχειρίζεται την Ελλάδα ως χώρα εισόδου. Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το συνεχώς ογκούμενο μεταναστευτικό κύμα.
Ο ίδιος αναφέρεται και στο θέμα των κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο που έχουν προταθεί εκ μέρους της Ένωσης και δηλώνει πως αυτή η πρόταση ήταν μια ατυχής δήλωση εκ μέρους του Γιούνκερ. Όλοι γνωρίζουν, λέει ο κ. Μουζάλας πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σε αντιπαράθεση σχετικά με την ακτογραμμή.
Επιπλέον, διευκρινίζει μια τέτοια πρόταση ουδέποτε μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού επί της ουσίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
Η λύση πιθανότατα είναι στο εναλλακτικό σενάριο που θέλει ένα ευρωπαϊκό Σώμα να κάνει περιπολίες στα τουρκικά παράλια από όπου αρχίζουν το ταξίδι τους οι πρόσφυγες. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε μάλιστα ότι στη σημερινή σύνοδο κορυφής θα έπρεπε να είχε κληθεί και η Τουρκία.
Η Ελλάδα όπως είπε μπορεί να φυλάξει μια χαρά τα σύνορά της, άλλωστε το πράττει αυτό επί χιλιάδες χρόνια, αλλά αυτό αφορά τους εχθρούς της. Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας διευκρινίζει.
Η ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια σχετικά με το μεταναστευτικό κύμα που εσχάτως βρίσκει την Ελλάδα να φέρεται ως ο κύριος ένοχος εξηγείται από τον κ. Μουζάλα ως η κρυφή επιθυμία να εκδιωχθούν τα καραβάνια των προσφύγων. Ομως η δουλειά μας από τη στιγμή που μπαίνουν στα χωρικά μας ύδατα είναι να τους σώσουμε, όχι να τους πνίξουμε ή να τους απωθήσουμε, λέει χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία λέει ο κ. Μουζάλας έχει κάνει πράγματι μια αξιόλογη πράξη. Αυτό πρέπει να της αναγνωριστεί. Φιλοξενεί 3 με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να της παρέχει τους πόρους για να μπορέσει να τρέξει το σύστημα επανεγκατάστασης. Αλλά σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση της Ένωσης είναι δραματικά αργή εκτιμά.
Το προσφυγικό, συνεχίζει ο κ. Μουζάλας έχει ήδη αλλάξει την Ευρώπη. Μέχρι τώρα ήταν το απόρθητο φρούριο αλλά μετά από όσα έχουν συμβεί εμφανίζεται ως η ήπειρος της φιλοξενίας.
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις χωρών που θέλουν να επιλέξουν και να φιλοξενήσουν μόνο χριστιανούς ο κ. Μουζάλας είναι ξεκάθαρος: Δεν είναι παζάρι ανθρώπων. Αν πούμε ναι στην επιλογή παίρνω «παίρνω μόνο χριστιανούς» ανοίγουμε το δρόμο για να πει κάποιος άλλος «θα πάρω μόνο ξανθούς και ψηλούς». Την ιδια στιγμή θα πρέπει οι πρόσφυγες να νιώσουν ότι πηγαίνουν κάπου που υπάρχει ασφάλεια και άρα να μην έχει σημασία ποια χώρα θα είναι αυτή. Αν δεν συμβεί αυτό τότε οι ποσοστώσεις θα είναι ένα παιχνίδι που θα έχει χαθεί.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου