Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Προς πτώχευση η ρωσική Transaero - Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Της Ντόρας Χριστοδούλου 
Από το  philenews 

Μόσχα: Σοβαρές επιπτώσεις και στην Κύπρο ενδέχεται να έχει η πτώχευση της ιδιωτικής εταιρείας Transaero, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ρωσίας.

Όπως γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μετβέντεφ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία πτώχευσης της Transaero, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Aeroflot για εξαγορά της εταιρείας.

Ήδη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η ρωσική Αρχή Αερομεταφορών έχει δώσει εντολή να τερματιστεί η έκδοση εισιτηρίων της εταιρείας.

Παράλληλα, συζητείται ποιος θα καλύψει τα χρέη της εταιρείας που ανέρχονται στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια και πώς θα καλυφθούν οι επιβάτες, οι εργαζόμενοι και οι μικρότεροι πιστωτές της Transaero.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αρνήθηκε, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, να παραχωρήσει κρατικές εγγυήσεις ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων των κυπριακών αεροδρομίων, η Transaero εκτελεί δεκάδες πτήσεις εβδομαδιαίως προς την Κύπρο από 18 αεροδρόμια της Ρωσίας, καλύπτοντας αποκλειστικά τα δρομολόγια από πολλά περιφερειακά αεροδρόμια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ρωσικό τουριστικό γραφείο που μεταφέρει τουρίστες στην Κύπρο συνεργάζεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Ντίνος Κάκκουρας χαρακτήρισε πολύ αρνητική την εξέλιξη.

Επιβεβαίωσε ότι η Transaero μεταφέρει στην Κύπρο τους περισσότερους Ρώσους τουρίστες.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ο κ. Κάκκουρας, αναμέναμε στην Κύπρο περίπου 100 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία.

Ο κ. Κάκκουρας ανέφερε τέλος ότι μέχρι στιγμής οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά και ότι αναμένεται ενημέρωση.

Αρνητική εξέλιξη το θέμα της Transaero, λέει ο υπουργός Τουρισμού

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης την ανακοίνωση από ξένα ΜΜΕ περί πτώχευσης της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Transaero.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια αξιολόγηση από τον ΚΟΤ και την εταιρεία Hermes σε δύο επίπεδα.

"Η πρώτη διάσταση είναι να δούμε πώς επηρεάζει τους τουρίστες που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο αλλά και πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς των οργανωτών ταξιδίων που συνεργάζονταν με την εταιρεία για τους επόμενους μήνες της σεζόν. Εντός της ημέρας αναμένω να έχω ενώπιόν μου τι σημαίνει για μας αυτή η αρνητική εξέλιξη" είπε.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι "αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους Ρώσους τουρίστες που είναι εδώ τώρα και τι ήταν ο προγραμματισμός για τους επόμενους μήνες και πώς θα καλυφθεί χωρίς την παρουσία αυτής της αεροπορικής εταιρείας".

Υπ. Μεταφορών και Υπ. Εμπορίου θα αντιμετωπίσουν το κενό της Transaero

Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο Εμπορίου και ΚΟΤ θα εξετάσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν το κενό που που προέκυψε από την πτώχευση της ρωσικής Transaero, η οποία μεταφέρει το 70% των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι το θέμα προκαλεί προβληματισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το κενό που προέκυψε από το κλείσιμο της Transaero θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες πτήσεις από ρωσικές εταιρείες, καθώς με βάση διμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, οι πτήσεις διενεργούνται από εταιρείες που διαθέτουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Κύπρο εταιρεία με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα. Εξήγησε όμως ότι ακόμη και αν υπήρχε τέτοια εταιρεία θα βρισκόταν σε δυσχερέστερη θέση λόγω του ότι δεν μπορεί να πετά πάνω από την Τουρκία λόγω του τουρκικού εμπάργκο.

«Το κλείσιμο της εταιρείας η οποία φέρνει περισσότερο από 70% των επιβατών που έρχονται από τη ρωσική αγορά δεν είναι ευχάριστο για τη χώρα μας, είναι κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό και σίγουρα το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΚΟΤ θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», ανέφερε σε δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου για την ψηφιακή ενιαία αγορά της ΕΕ και συμπλήρωσε: «Θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσετε το όλο θέμα και να είστε σίγουροι ότι είναι κάτι που μας προβληματίζει πάρα πολύ».

Όπως ανέφερε, η Transaero έχει μεταφέρει γύρω στις 350.000 επιβάτες από τη Ρωσία μέχρι σήμερα, ενώ προβλέπεται να μεταφέρει άλλους 30.000. «Οπόταν τουλάχιστον για το υπόλοιπο του χρόνου δεν θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το τι θα γίνει για την επόμενη σεζόν, ο κ. Δημητριάδης παρατήρησε πως «με το να φύγει μια τόσο μεγάλη εταιρεία σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, θα πρέπει να αναπληρωθεί αυτό το κενό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εμείς σαν αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Τουρισμό όσο αφορά τον τουρισμό και εμείς όσον αφορά τις μεταφορές θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε το κενό».

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ακόμη πως η αεροπορική κίνηση από τη Ρωσία διέπεται από διμερή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, βάσει της οποίας δικαιούμαστε να κάνουμε πτήσεις στη Ρωσία, αλλά αυτές οι πτήσεις θα πρέπει να γίνονται από εταιρείες οι οποίες έχουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα.

Επεσήμανε όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εταιρεία στην Κύπρο με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, ενώ εξετάζονται τρεις αιτήσεις.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επισπευσθεί η εξέταση των αδειών, ο κ. Δημητριάδης απάντησε λέγοντας ότι «το θέμα είναι ότι ακόμη και αν κάποιες εταιρείες αποκτήσουν τέτοια άδεια, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα δρομολόγιο το οποίο μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά διότι οι εταιρείες που έχουν άδεια ντόπιου αερομεταφορέα δεν μπορούν να περάσουν πάνω από την Τουρκία και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τις εταιρείες μας».

Υπενθύμισε ότι όταν οι Κυπριακές Αερογραμμές διεξήγαγαν αυτό το δρομολόγιο πριν να κλείσουν το μερίδιο αγοράς τους ήταν μόλις 4%.

«Αυτό το δρομολόγιο εξυπηρετείτο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία», είπε και πρόσθεσε: «Η Transaero είναι ένας σημαντικός παίκτης, διότι μεταφέρει θα έλεγα και γύρω στο 80% των επιβατών που φέρνει ένας πολύ μεγάλος διοργανωτής ταξιδίων, θα πρέπει να κάτσουμε να δούμε πώς θα αναπληρώσουμε αυτό το κενό.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ακόμη πως σε επαφές που είχε το Υπουργείο με Ρώσους αξιωματούχους πριν από λίγο καιρό η κυπριακή πλευρά είχε θέσει το θέμα να μπορούν να κάνουν το δρομολόγιο μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και αερομεταφορείς που έχουν ευρωπαϊκή άδεια και όχι μόνο κυπριακή άδεια, για το λόγο ότι και να έχει κάποιος κυπριακή άδεια θα έχει πάντα το μειονέκτημα των 40 επιπρόσθετων λεπτών, αντιλαμβάνεστε επιπρόσθετα καύσιμα και όλες τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτό.

«Όπως είναι τα πράγματα σήμερα βάσει της διμερούς συμφωνίας που έχουμε μαζί τους, ουσιαστικά εκτός και αν αλλάξει αυτή, το κενό θα πρέπει να αναπληρωθεί από την ίδια τη ρωσική αγορά, δηλαδή θα πρέπει να μπουν επιπρόσθετες πτήσεις από τη Ρωσία», είπε.

«Εμείς θα κάνουμε τις επαφές μας και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες», κατέληξε.

ΚΟΤ: Ομαλά οι αφίξεις από Ρωσία τον Οκτώβριο, σύσκεψη ομάδας δράσης το μεσημέρι

Ομαλά φαίνεται ότι θα κυλήσει ο Οκτώβριος σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και σε σχέση με την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Transaero, σύμφωνα με την πληροφόρηση της οποίας έχει τύχει μέχρι στιγμής ο ΚΟΤ, όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του οργανισμού Αννίτα Δημητριάδου.

Στο μεταξύ, στις 12:30, συγκαλείται σύσκεψη ομάδας δράσης για το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του ΚΟΤ Κώστα Κουμή.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμής χθες που πληροφορηθήκαμε το θέμα με τον Αντιπρόεδρο είμαστε σε επικοινωνία με τα γραφεία μας στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη», ανέφερε η κ. Δημητριάδου.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε μιλήσει τους κυριότερους οργανωτές ταξιδίων που επηρεάζονται από την Transaero και φαίνεται ότι ο Οκτώβριος θα κυλήσει ομαλά». Διευκρίνισε ότι ο Οκτώβριος αφορά και τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων σε σύγκριση τουλάχιστον με το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

«Για όλα τα υπόλοιπα παρακολουθούμε την κατάσταση», σημείωσε.

Πάγωσαν στην Πάφο

Κεραυνός εν αιθρία και σημαντικό χτύπημα στην τουριστική βιομηχανία της Πάφου χαρακτηρίζεται η είδηση για τη πτώχευση της Transaero, του μεγαλύτερου διακινητή τουρισμού από τη Ρωσία στην Κύπρο και κυρίως στην Πάφο.

Στελέχη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της επαρχίας με πρωινές τους τοποθετήσεις στον «Φ» χαρακτήρισαν πολύ αρνητική την εξέλιξη, τονίζοντας ουσιαστικά ότι τις συνέπειες μεγεθύνει το γεγονός ότι δεν ήταν αναμενόμενη η πτώχευση της εταιρείας η οποία μόλις πρόσφατα είχε εξαγορασθεί από την Aeroflot.

Οι οικονομικοί φορείς της Πάφου, τόνισαν, θα μελετήσουνε εκτενώς τις εξελίξεις και τις συνέπειες που φυσιολογικά θα έχει η Πάφος έστω και αν βρισκόμαστε στο τέλος της θερινής περιόδου και όχι στην αιχμή της τουριστικής κίνησης. Χαρακτήρισαν ανησυχητικό ούτως ή άλλως το γεγονός, δεδομένου ότι η Πάφος είχε μια ολοένα και αυξανόμενη "εξάρτηση" από τη συγκεκριμένη αγορά.

Η Transaero πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό πτήσεων από και προς την Πάφο, μεταφέροντας χιλιάδες τουριστών, ενώ κατά τη θερινή περίοδο υπήρχαν ημέρες που στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου προσγειώνονταν ακόμη και τρία τζάμπο της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου