Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Επιθέσεις κατά Τ/κ - Δεν έχουμε σχέση λέει το ΕΛΑΜ - Άμεση αντίδραση από Προεδρικό, τι λέει ο Ακιντζί

Λευκωσία: Ένταση και επεισόδια προκλήθηκαν στις εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκατοντάδες νεαροί, ανάμεσά τους και μαθητές, έριξαν πέτρες και κροτίδες προς την πλευρά των κατεχομένων, έσπασαν αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.

Για το επεισόδιο υπήρξε αντίδραση τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Συγκεκριμένα η Αστυνομία εξετάζει τρία διαφορετικά περιστατικά:

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στα φώτα του πρώην Μιλάνο στην Έγκωμη όπου μαθητές προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Άνδρες της Δύναμης μετέφεραν τον Τουρκοκύπριο στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από όπου επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Γρίβα Διγενή όταν νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε δεύτερο όχημα Τουρκοκύπριου, τραυματίζοντας τον οδηγό στο μάτι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το τρίτο περιστατικό έγινε στην οδό Χύτρων, που βρίσκεται κοντά στο γραφείο του Επάρχου Λευκωσίας, όπου και πάλι νεαροί έριξαν πέτρες εναντίον οχήματος με τ/κ πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα - πατέρας και γιος - με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο στήθος ο πατέρας. Από την επίθεση προκλήθηκε ζημιά και στο όχημα.

Για τα δύο τελευταία περιστατικά, τα θύματα προέβησαν σε καταγγελίες και άρχισε ήδη η συλλογή στοιχείων. Η Αστυνομία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης των υποθέσεων, λαμβάνει καταθέσεις και εξετάζει κάποια στοιχεία που υπάρχουν από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Νικολέτα Τυρίμου ανέφερε ότι η Αστυνομία με βάση τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είχε ενώπιόν της για τις εκδηλώσεις εκπόνησε ειδικό σχέδιο για την αστυνόμευση και την πραγματοποίηση των οργανωμένων πορειών από συγκροτημένες ομάδες στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλλας, της οδού Λήδρας και στον Άγιο Κασσιανό, όπου ήταν οι μαθητές της ΠΣΕΜ.

Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ διοργάνωσε πορεία από τα γραφεία του στην οδό Νάξου μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η οποία συνοδευόταν από μέλη της Τροχαίας και άλλους αστυνομικούς, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας, κατέληξε η κα. Τυρίμου συλλέγει πληροφορίες και περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών.

Για προληπτικούς λόγους τα Ηνωμένα Έθνη έκλεισαν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ταραξίες πορεύονται προς το οδόφραγμα της Λήδρας. Ως εκ τούτου απαγορεύεται προσωρινά η προσέλευση από και προς τα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο σημείο.

ΠτΔ: Απαράδεκτες συμπεριφορές

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωσή του καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη έχει ως εξής:

«Θεωρώ απαράδεκτη και καταδικαστέα τη συμπεριφορά αφρόνων εναντίον Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που χείριστη υπηρεσία προσφέρουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ανάλογες καθ’ όλα απαράδεκτες συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης.

Πέραν, όμως, τούτου δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

Θέλω να υπερτονίσω ότι το κράτος δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες που με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου».

Δεν βοηθούν τις συνομιλίες τα επεισόδια, λέει ο Ακιντζί

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τη δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τα επεισόδια εις βάρος Τουρκοκυπρίων.

Ο Μ. Ακιντζί σημειώνει ότι οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και καλεί τους Ε/κ να χειριστούν το θέμα με πάσα σοβαρότητα.

Ο Τ/κ ηγέτης, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, εξέδωσε γραπτή δήλωση για το θέμα και στα ελληνικά στην οποία αναφέρει ότι "μάθαμε ότι σήμερα κάποιοι μαθητές και μέλη του ΕΛΑΜ, με πρόσχημα την 15η Νοεμβρίου προκάλεσαν επεισόδια κοντά στα οδοφράγματα στη Λευκωσία, επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα των Τουρκοκυπρίων και κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν".

«Πέραν αυτού», προστίθεται, «διαπιστώθηκε ότι πέταξαν κροτίδες, πέτρες και μπουκάλια στον κυκλικό κόμβο. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

Ο Μ. Ακιντζί σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε αυτά τα επεισόδια, αναφέρει όμως ότι «επιθυμούμε να δούμε άμεσα οι ένοχοι να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου».

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πως οι μαθητές, «αποφεύγοντας το σχολείο, συμμετείχαν σε τέτοιες εκδηλώσεις».

«Είναι απαράδεκτο ότι οι δάσκαλοι και οι Διοικήσεις των σχολείων δίνουν τη δυνατότητα για τέτοιες ενέργειες. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να χειριστεί το θέμα με σοβαρότητα», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ακιντζί.

Καταδίκη και από το υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταδικάζει έντονα τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει εμφαντικά ότι είναι αντίθετο στη χρήση κάθε μορφής βίας, λεκτικής ή σωματικής, ως μέσου επίλυσης διαφορών ή ως μέσου διαμαρτυρίας, όπως και ενεργειών που πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλούν προκαταλήψεις και αρνητικές συμπεριφορές.

“Είναι γι’ αυτό τον σκοπό που έχει θέσει ως υπό έμφαση στόχο για τη σχολική χρονιά 2015 -2016 την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας, του αλληλοσεβασμού καθώς και του σεβασμού και της αποδοχής του διαφορετικού, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ρητορικής του μίσους”, τονίζει.

Προσθέτει ακόμα ότι “ήδη αρκετά σχολεία έχουν αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων, που συνάδουν με τον πιο πάνω στόχο”.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία διερευνά με κάθε σοβαρότητα και προσοχή όσα απαράδεκτα συνέβησαν, ώστε να διακριβωθεί πλήρως κατά πόσο, σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο βαθμό εμπλέκονται μαθητές σε αυτά, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς μέτρα.

Δεν έχουμε σχέση με τα επεισόδια, λέει το ΕΛΑΜ

Το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει "πως καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τα όποια επεισόδια δημιουργήθηκαν στις σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους" και καλεί τα ΜΜΕ "που ανέφεραν ψευδώς ότι μέλη του ΕΛΑΜ συμμετείχαν στα επεισόδια, να ανακαλέσουν".

"Η πορεία μας κινήθηκε επί των κεντρικότερων δρόμων της Λευκωσίας με απόλυτη πειθαρχία, δίχως κανένα παρατράγουδο. Οι διάφοροι εντολοδόχοι του συστήματος βρήκαν και πάλι τον τρόπο να συκοφαντήσουν το Κίνημά μας με ασύστολα ψέματα και λάσπη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΕΛΑΜ καλεί τα ΜΜΕ να επικοινωνήσουν με τον επικεφαλής Αστυνομικό, που βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης του Κινήματος και ευθυνόταν για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας "και να τον ρωτήσουν εάν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό", προσθέτοντας ότι η εκδήλωση του ΕΛΑΜ έληξε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.

ΠΣΕΜ: Καταδικάζουμε με βδελυγμία

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καταδικάζει με βδελυγμία τα επεισόδια και τις επιθέσεις που έγιναν σήμερα σε βάρος Τουρκοκυπρίων και οχημάτων με τουρκοκυπριακές πινακίδες και θεωρεί ότι δεν αποτελούν τη δράση της συντεταγμένης μαθητιώσας νεολαίας του τόπου, αλλά συγκεκριμένων περιθωριακών οργανώσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΣΕΜ αναφέρει πως το επίσημο εκφραστικό σώμα των όλων των μαθητών της Κύπρου διεξήγαγε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε ειρηνικό πλαίσιο όπως κάθε χρόνο, για να προσθέσει πως αυτή, η επίσημη αντικατοχική εκδήλωση, έλαβε χώρα στην εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά της Λευκωσίας, στο χώρο του οδοφράγματος του Αγ. Κασσιανού στην ανατολική πλευρά της εντός των τειχών πόλης, ενώ τα επεισόδια, από την άλλη, έγιναν στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, στα δυτικά.

Η ΠΣΕΜ ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών συμμετείχε στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση.

«Μάλιστα εδώ και χρόνια η ΠΣΕΜ προειδοποιεί για την καταδικαστέα δράση και τις εγκληματικές συμπεριφορές ακραίων ομάδων που εκμεταλλεύονται τη μαύρη αυτή επέτειο για να μας θυμίσουν τις παρελθοντικές πράξεις ανοησίας που συνέβαλαν στην τραγωδία της Κύπρου το 1974. Περαιτέρω, είναι σαφές ότι αυτές οι ενέργειες και οι αυτουργοί τους είναι οι καλύτεροι συνήγοροι της διαρκούς επιδίωξης της Τουρκίας για διαιώνιση των εγγυήσεων στο νησί μας», καταλήγει.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου