Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ομπάμα: «Λάθος» μια χερσαία επιχείρηση κατά του ISIS - Πούτιν: Χώρες του G20 «σπόνσορες» των τζιχαντιστών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι με τους βομβαρδισμούς έχει περιοριστεί η επέκταση του Ισλαμικού Κράτους - Ο Ρώσος ομόλογός του «φωτογράφισε» χώρες του G20 που χρηματοδοτούν το ISIS
Τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος ανέδειξε η Σύνοδος του G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα.


Και αυτό, γιατί, από τη μία ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέρριψε την ιδέα μίας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, κρίνοντας ότι η σημερινή τακτική, με τις επιθέσεις από αέρος, αποδίδει, καθώς περιορίζει την εδαφική επέκταση των δυνάμεων του ISIS, ενώ, από την άλλη, ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατήγγειλε ότι υπάρχουν 40 χώρες που χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων και κράτη-μέλη του G20!

Αναλυτικότερα:

Ο Μπαράκ Ομπάμα, με δηλώσεις που έκανε σήμερα από την Αττάλεια της Τουρκίας, μετά το πέρας της Συνόδου του G20, υπογράμμισε πως, αν και θα ήταν εύκολο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα, ώστε να απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στη Μοσούλη, τη Ράκα ή το Ραμάντι, τα αποτελέσματα θα είναι «προσωρινά», εάν δεν υπάρχει ένας τοπικός πληθυσμός, που να μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των εξτρεμιστών.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για λάθος επιλογή, η οποία δεν θα μπορούσε να «ξεριζώσει» πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος.

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τέτοιου είδους στρατηγικές δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθούν, καθώς θα ήταν αποτελεσματικές, μόνο αν οδηγούσαν στη «μόνιμη κατοχή» αυτών των χωρών, και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν γίνονταν επιθέσεις, που θα είχαν «ρίζες» έξω από τη Συρία, όπως η Υεμένη ή η Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η σωστή επιλογή είναι να κλιμακωθεί η στρατηγική που έχει ήδη επιλεγεί, με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, υποστήριξη μετριοπαθών τοπικών δυνάμεων και ανάπτυξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σε υποστηρικτικό ρόλο.

Επισήμανε, δε, πως με τη νυν στρατηγική έχει ήδη συγκρατηθεί η εδαφική επέκταση του Ισλαμικού Κράτους και έχουν περιοριστεί οι περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του. «Ξέχασε», βέβαια, ότι, την ίδια ώρα, ενισχύονται οι δυνάμεις των τζιχαντιστών που περνούν προς τη Δύση, τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρηματοδοτούνται από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ανήκουν στο G20!

Επικαλέστηκε, δε, γι' αυτό, τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ακόμη, ο κ. Πούτιν κατέστησε αναγκαίο τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος αποκομίζει τεράστια έσοδα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μετρήσουμε ποια χώρα είναι πιο αποτελεσματική στη μάχη εναντίον του ISIS», καθώς είναι επείγουσα ανάγκη η ένωση των διεθνών δυνάμεων εναντίον της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης.

Ο Πούτιν επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει τους Σύρους αντάρτες, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Βέβαια, διευκρίνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την ύπαρξη μίας πολιτικής συμφωνίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου