Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Εικόνες καταστροφής από την έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ - Στις κάμερες ασφαλείας αναζητούν τις εικόνες των υπόπτων(Βίντεο-Φωτο)

Από το protothema

Τεράστιες καταστροφές στα παρακείμενα κτήρια - Έσπασαν τζάμια μέχρι και στον τέταρτο όροφο της κυπριακής πρεσβείας - Η αντιτρομοκρατική δεν περίμενε το χτύπημα - Άγνωστο το υλικό που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες
Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την οδό Ξενοφώντος όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΕΒ μετά την έκρηξη της βόμβας τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το ωστικό κύμα από τον εκρηκτικό μηχανισμό, για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε, ισοπέδωσε τα κτήρια που βρίσκονται γύρω και απέναντι από το γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη το κτήριο της κυπριακής πρεσβείας στο οποίο τα τζάμια έσπασαν μέχρι τον τέταρτο όροφο.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 2.51. Ένας άγνωστος άνδρας έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας και για έκρηξη εντός 40 λεπτών. Ο άνδρας είπε με αλλοιωμένη τη χροιά της φωνής του: «Έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτήριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Θα γίνει έκρηξη σε 40 λεπτά. Δεν είναι φάρσα».





Πλάνα από τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη στο ΣΕΒ
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Η αντιτρομοκρατική εκτιμούσε ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπήρχε κίνδυνος κάποιου εντυπωσιακού χτυπήματος και η ισχυρή έκρηξη προβληματίζει τους αστυνομικούς που δεν πίστευαν ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή μπορούσε να γίνει αυτό το χτύπημα. Από την αστυνομία υπήρχε η εκτίμηση ότι δεν υπήρχαν άτομα στο αντάρτικο πόλης που να μπορούν να αναλάβουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις και γι' αυτό πιστεύεται ότι χτυπήματα όπως αυτό αποτελούν την έναρξη δράσης μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Εκτίμηση των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, την ημέρα μνήμης, δηλαδή, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, γι΄ αυτό και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για οικονομικούς και πολιτικούς στόχους.

Το γεγονός ότι το κουβούκλιο με αστυνομικό για την πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται κοντά στο σημείο που τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν άδειο κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν για ημέρες το σημείο και γνώριζαν πότε ο αστυνομικός-φύλακας απουσιάζει.

Στην περιοχή υπάρχουν κάμερες που έχουν καταγράψει κινήσεις υπόπτων χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή η αστυνομία να μπορεί να ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι από όσους έχουν καταγραφεί είναι αυτοί που έβαλαν τη βόμβα ωστόσο εκτιμάται ότι σύντομα οι άνδρες της αντιτρομομκρατικής θα καταφέρουν να καταλήξουν στη χαρτογράφηση του δρομολογίου των τρομοκρατών.



Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

Συγκεκριμένα, κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή. Τερματικός σταθμός έχει προσωρινά γίνει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

Τα γραφεία του ΣΕΒ είχαν γίνει στόχος και το 2010 από την οργάνωση «Μηδενική Ανοχή», την οργάνωση που προχώρησε σε 19 επιθέσεις μέσα σε 4,5 χρόνια.




«Ακουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός»

«Ακουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι είχε γίνει έκρηξη». Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων φύλακας ιδιωτικής εταιρείας, ο οποίος φυλάσει κτίριο επί της οδού Οθωνος. Σημειώνεται ότι η οδός Οθωνος είναι παράλληλη της οδού Ξενοφώντος, όπου σημειώθηκε στις 3.35 τα ξημερώματα η ισχυρή έκρηξη βόμβας. «Αμέσως ειδοποίησα τους αρμόδιους της εταιρείας μου, καθώς και την αστυνομία» πρόσθεσε ο σεκιούριτι.


Η στιγμή της έκρηξης στα γραφεία του ΣΕΒ από κάμερες ασφαλείας φαρμακείου
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου