Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Total: «Ζωηρό ενδιαφέρον» για την Κυπριακή ΑΟΖ - Κυβέρνηση: Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός συνεχίζεται και ενισχύεται

Λευκωσία: Ζωηρό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε η Total, κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της εταιρείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Λευκωσίας συνεχίζεται και ενισχύεται, ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Επικεφαλής των Ερευνητικών Δραστηριοτήτων της Total, με τον τελευταίο να μην προβαίνει σε δηλώσεις κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «η εταιρεία εξέφρασε το ζωηρό της ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, ειδικότερα μετά τα αποτελέσματα εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου στο κοίτασμα "Ζορ"» αλλά και αφού έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα από τις γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες που διεξήγαγε πρόσφατα η εταιρεία εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά συνήθη πρακτική, η κυβέρνηση δεν θα δημοσιοποιεί γεγονότα και εξελίξεις αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, προτού συγκεκριμενοποιηθούν.

«Και στο παρελθόν ακολουθήσαμε την ίδια πρακτική και είδατε χθες κάποιες εξελίξεις, οι οποίες θεωρώ είναι ιδιαίτερα σημαντικές», είπε.

Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των ερευνών της Total, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτά γνωστοποιήθηκαν από την εταιρεία στο αρμόδιο Υπουργείο και κατ` επέκταση στην κυβέρνηση.

Ως προς τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι εξελίξεις οι οποίες είναι θετικές», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά θα έλεγα ότι ενισχύεται».

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να υπάρξουν και άλλες συγκεκριμένες ανακοινώσεις», είπε ενώ συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις, όταν ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε ερώτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας, είπε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις και τα γεγονότα στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη της ΕΝΙ στο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ», λέγοντας ότι άλλαξε τα δεδομένα και αναβάθμισε ενεργειακά την περιοχή. «Ένας ενεργειακός σχεδιασμός για να είναι ορθός, θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα. Και είναι αυτό που πράττουμε» είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι απαιτείται προσοχή στο τι λέγεται δημόσια για σοβαρά θέματα και ότι πρέπει «να πράττουμε περισσότερα και να λέμε λιγότερα».




ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου