Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Οι υπογραφές του EuroAsia Interconnector

Του Ν. Λυγερού

Οι υπογραφές του EuroAsia Interconnector που έπεσαν σήμερα αποτελούν ένα ιστορικό βήμα για την εξέλιξη του έργου, διότι είναι η τελική ευθεία πριν την υλοποίησή του. Με άλλα λόγια η συμφωνία που έγινε με τις δύο ιταλικές εταιρείες για τις τρεις μελέτες, είναι η έναρξη πρακτικών εφαρμογών του όλου εγχειρήματος. Η εταιρεία CESI θα ασχοληθεί με την περιβαλλοντική μελέτη, αλλά και την τεχνική και τεχνολογική μελέτη. Η εταιρεία GAS Surrey θα κάνει τη βαθυμετρική μελέτη. Αυτή θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016 και θα έχει διάρκεια 30 ημερών. Με αυτήν ένα ειδικό σκάφος θα διερευνήσει τον πυθμένα της θάλασσας μ’ ένα διάδρομο φάρδους 5 χιλιόμετρα και μερικά μέτρα κάτω από τον πυθμένα για να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά του πλαισίου της πρώτης διαδρομής.
Με αυτήν την μελέτη θα δημιουργηθεί ένα πεδίο δράσης για τη δεύτερη φάση που θα είναι αυτή της ακρίβειας, η οποία θα επιλέξει την βέλτιστη πορεία μέσα σε αυτόν τον διάδρομο για την μελλοντική πόντιση του καλωδίου. Αυτή η φάση θα έχει μία διάρκεια περίπου έξι μηνών και θα επιτρέψει μία τοποθέτηση που ελαχιστοποιεί τις δυσκολίες των συνθηκών σε σχέση με τις δυνατότητες του ηλεκτρικού καλωδίου. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία για τη συνέχεια του έργου σε πρακτικό επίπεδο. Σε αυτό το πεδίο δράσης έχουν σημαντικό ρόλο και τα σημεία επαφής με την ξηρά. Για την Κύπρο, έχουμε την Κοφίνου, για την Κρήτη έχουμε την Κορακιά που θα αποτελέσουν τα ενδιάμεσα μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες δύο μελέτες θα έχουμε μία εικόνα ολοκληρωμένη σε όλη την διαδρομή του EuroAsia Interconnector με μήκος μεγαλύτερο από 1500 χιλιόμετρα. Και εδώ φαίνεται η αξία της ημερομηνίας που ζήσαμε.



Η γεωπολιτική αξία του EuroAsia Interconnector
Του Ν. Λυγερού

Η αξία του EuroAsia Interconnector δεν προέρχεται μόνο και μόνο από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του έργου, αλλά βέβαια και από τη γεωπολιτική του διάσταση, αφού δρουν συνεργατικά τρεις χώρες: η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος μέσα σ’ ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, που επιβεβαιώθηκε από τη δεύτερη αξιολόγηση ως Project of Common Interest με υψηλή βαθμολογία του έργου. Και επειδή ακολουθεί τους κανονισμούς αυτού του θεσμού, έχει απαραίτητα κοινωνικά οφέλη. Και με την μακρόχρονη χρήση του δημιουργεί μια σταθερή σχέση μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και με την Ιταλία που θα είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο μέρος της υλοποίησης του έργου και τεχνικά και τεχνολογικά. Έτσι πάνω στον άξονα που ακολουθεί ένα οριζόντιο στρατηγικό σχήμα και δημιουργεί μια ισχυρή συμμαχία που σταθεροποιεί και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον στο θαλάσσιο επίπεδο. Η ενίσχυση της Κύπρου και της Κρήτης ως νησιωτικοί χώροι είναι άκρως σημαντική, αφού τους απελευθερώνει από την ενεργειακή απομόνωση. Σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή και την μελλοντική τους αξιοποίηση, αντιλαμβανόμαστε ότι βοηθά το EuroAsia Interconnector και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού της δίνει τη δυνατότητα να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις κλασικές πηγές. Δεν είναι λοιπόν μόνο ένα τεχνολογικό έργο που έχει βέβαια μία αξία από μόνο του. Διότι αποτελεί μια στρατηγική υποδομή που υποστηρίζει την ενέργεια, αλλά και μια ενέργεια που έχει στρατηγικά οφέλη για τους λαούς μας. Με άλλα λόγια, με αυτή τη διασύνδεση σε ολικό επίπεδο που ενεργοποιεί τοπικούς φορείς, οι οποίοι μπορούν να παίξουν επιτέλους ένα ρόλο και μάλιστα καθοριστικό για την υλοποίηση ενός οράματος της υψηλής στρατηγικής της αξιοποίησης των μεσογειακών αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.


Η ενεργειακή Περιφέρεια της Κρήτης
Του Ν. Λυγερού

Η παρουσία της Περιφέρειας της Κρήτης, στην ενημέρωση, στη συνάντηση εργασίας αλλά και στις υπογραφές του EuroAsia Interconnector, δεν είναι μόνο συμβολική. Αποτελεί μία συνειδητοποιημένη πράξη ενός θεσμού που εξετάζει με υπεύθυνο τρόπο τις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου, για να συμμετέχει ενεργά σ’ ένα έργο με όραμα και δεν περιορίζεται στις δράσεις που αφορούν αποκλειστικά το εσωτερικό του νησιού. Αυτή η δράση δίνει μία εμβέλεια στην Κρήτη κι επηρεάζει θετικά και αποτελεσματικά όλη την Ελλάδα. Κι επειδή είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε επί του πρακτέου στην αποστολή της Κύπρου με την εκπρόσωπο της Περιφέρειας της Κρήτης, αντιληφθήκαμε ότι η τελευταία ασχολείται ουσιαστικά με το έργο και την πραγματική πορεία του έργου. Διότι το EuroAsia Interconnector δεν είναι μόνο για μία τοπική περιοχή, λειτουργεί ολικά και δημιουργεί δυναμικά μία πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να συνδεθούν διάφορες καινοτομικές εργασίες. Έτσι όσον αφορά στην Κρήτη, η συμμετοχή και οι πρωτοβουλίες όσον αφορά στους τοπογραφικούς και γεωλογικούς χάρτες σε συνδυασμό με την επιλογή της ζώνης επαφής, δείχνει την υπευθυνότητα ενός θεσμού που παλεύει για τα συμφέροντα των κατοίκων μέσα σε αυτήν τη νέα γεωπολιτική σκακιέρα. Δεν περιμένει μόνο οφέλη, αλλά συνεργάζεται ενεργά για να αποφευχθούν εμπόδια και για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις. Βέβαια όλες αυτές οι προσπάθειες μπορεί να μην φαίνονται, αλλά υπάρχουν και παράγουν ένα έργο που γίνεται όλο και πιο ορατό. Και αυτό αλλάζει την πραγματικότητα του λαού μας και όχι μόνο του νησιού. Είμαστε λοιπόν συνεργατικά και στρατηγικά όλοι μαζί σε αυτόν τον κοινό αγώνα για να ζήσει το μέλλον στην Ελλάδα. Και η Περιφέρεια της Κρήτης με την ενεργειακή στόχευση συμβάλλει τα μέγιστα.


Η πραγματικότητα των τριμερών 
 Του Ν. Λυγερού

Η πραγματικότητα των τριμερών Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος και Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος, δεν εμφανίζεται μόνο και μόνο σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής, αλλά και σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med είναι οράματα που αλλάζουν τη νοόσφαιρά μας όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι οι τριμερείς που φαίνονται αρχικά μόνο και μόνο ως διπλωματικές κινήσεις, αποτελούν τελικά στρατηγικές πράξεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, τα νησιά της Κύπρου και της Κρήτης παίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο όχι μόνο ως περάσματα, αλλά και ως μελλοντικές πηγές. Διότι αυτά συνδυάζουν δύο ιδιότητες, αφού βρίσκονται και στην περιοχή των κοιτασμάτων με εννέα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης και δεκατρία θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κύπρου, αλλά και στον άξονα: Ισραήλ και Αίγυπτο έως Ιταλία με στόχο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι η Ελλάδα και η Κύπρος ως Ελληνισμός παίζουν έναν ενεργητικό ρόλο σ’ ένα πλαίσιο που καθορίζεται από την ενέργεια και τη στρατηγική. Και σε αυτό το επίπεδο είναι δυνατόν να μιλήσουμε για μεταστρατηγική του Ελληνισμού που δεν είναι μόνο επιβίωσης, όπως θεωρούν μερικοί αναλυτές, αλλά πιο πολύ της ανάκαμψης που φέρνει την ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης της ΑΟΖ του Ελληνισμού. Δεν είμαστε μόνο ένας διπλός συνδετικός κρίκος, αλλά ένας δεσμός ως διαχρονική σχέση που καθορίζει νέες σημαντικές επαφές λόγω της ανάγκης και της ανθεκτικότητας της εξέλιξής μας. Αυτό μας παρέχει προοπτικές που ξεπερνούν την κοινωνική μιζέρια, γιατί δεν περιορίζονται μόνο στον πληθυσμό αλλά βοηθούν τον λαό του Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου