Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Το ΌΧΙ του Λεωνίδα

Τα ΌΧΙ των ηγετών κάποιες φορές είναι πραγματικά, κάποιες σχεδόν πραγματικά και κάποιες εντελώς απάτη
για να δούμε ένα από τα πραγματικά ΌΧΙ:

Πλουτάρχου Ηθικά, αποφθέγματα Λακωνικά, 225c
[αρχαίο κείμενο]
10 Ξέρξου δὲ γράψαντος αὐτῷ, «ἔξεστί σοι μὴ θεομαχοῦντι, μετ᾿ ἐμοῦ δὲ τασσομένῳ, τῆς Ἑλλάδος μοναρχεῖν», ἀντέγραψεν, «εἰ τὰ καλὰ τοῦ βίου γινώσκοις, ἀπέστης ἂν τῆς τῶν ἀλλοτρίων ἐπιθυμίας· ἐμοὶ δὲ κρείσσων ὁ ὑπὲρ τῆς Ἑλλάδος θάνατος τοῦ μοναρχεῖν τῶν ὁμοφύλων».
11 Πάλιν δὲ τοῦ Ξέρξου γράψαντος, «πέμψον τὰ ὅπλα», ἀντέγραψε, «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».


[απόδοση]
10. Όταν ο Ξέρξης του έγραψε: "έχεις την επιλογή να μην τα βάλεις με τον θεό (εννοώντας τον εαυτό του), να ταχθείς με το μέρος μου και να σε κάνω μονάρχη στην Ελλάδα" ο Λεωνίδας αντέγραψε "Αν ήξερες τι είναι καλό (και τι κακό) στην ζωή σου θα απείχες από το να επιθυμείς ξένα πράγματα, για μένα εστι μέγιστον ο θάνατος υπερ της Ελλάδος παρά να γίνω μονάρχης στους ομόφυλους μου (Έλληνες).
11. Όταν πάλι ο Ξέρξης του έγραψε "Στείλε τα όπλα σου" ο Λεωνίδας αντέγραψε "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ"
σημείωση: το ΜΟΛΩΝ έχει την έννοια "έλα, αν έχεις τα ψυχικά αποθέματα" και όχι απλώς "Έλα", γιατί στην αυτήν περίπτωση θα έλεγε "Ελθών λαβέ". Εν ολίγοις ο Λεωνίδας είπε "αν τολμάς έλα να τα πάρεις"
(το ρήμα είναι Μολώσκω το οποίο μετατρέπεται σε Βλώσκω όταν ανάμεσα στο Μ και Λ υπάρχει φωνήεν, ο αόριστος κάνει "Έμολων" και η μετοχή αορίστου το "Μολών")

Οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις του Λεωνίδα είναι πολύ συγκεκριμένες, διακρίνουμε ότι πάνω από την Πατρίδα, την Φυλή και το Έθνος (δείτε τις έννοιες ΕΔΩ) δεν βάζει τίποτα, δεν έχει σκέψεις του τύπου "αφού θα περάσουν καθόσον πολυπληθέστεροι ας συνθηκολογήσω" ή "θα πεθάνουμε όλοι οπότε ας κάνουμε συνθήκη" ή "θα γίνω μονάρχης και θα ωφελήσω τον λαό με έμμεσο τρόπο" ή ότι άλλο παραμύθι... Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει το επίπεδο του Λεωνίδα είναι η ανάλογη παιδεία η οποία είναι κατάλληλη να στηρίξει σκέψεις και πράξεις αυτού του βεληνεκούς.
Αντιθέτως ο Εφιάλτης είπε: "αφού είναι ισχυροί και δεν μπορούμε να τα βάλουμε μαζί τους να συνθηκολογήσουμε" ή  "γιατί δεν καταλαβαίνουν οι Έλληνες ότι το συμφέρον τους είναι με τους ισχυρούς της Ε.Ε. οι οποίοι μας δίνουν χρήματα;"  αυτό όμως που σκέφτηκε αλλά δεν το είπε προς συλλογή ψήφων είναι: "αφού είναι ισχυροί, να πάμε με το μέρος τους και αυτοί όλο και κανα ψίχουλο θα μου ρίξουν για να γλυκάνω την αρρώστια μου για χρήμα και εξουσία"

Έχουν περάσει 2.500 χιλιάδες χρόνια αλλά τον Εφιάλτη ακόμα τον ξερνάνε τα σκουλήκια!

ΠΗΓΗ knossopolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου