Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε χρήση αερίου μουστάρδας στο Ιράκ - Έπειτα από εξετάσεις σε 35 μαχητές Πεσμεργκά

Υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν αναφέρει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων
Τους φόβους ότι το Ισλαμικό Κράτος έκανε χρήση χημικών όπλων και δη αερίου μουστάρδας, επιβεβαιώνει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη.

Όπως δήλωσε ο διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters, έπειτα από εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 35 Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, αποδείχθηκε ότι είχαν εκτεθεί σε αέριο μουστάρδας όταν πολεμούσαν κατά των τζιχαντιστών τον περασμένο Αύγουστο στο Ιρμπιλ του Ιράκ.


Την ίδια ώρα, ο OPCW επιβεβαίωσε πως τον περασμένο Οκτώβριο αέριου μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε και στη γειτονική Συρία, ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τα χημικά πέρασαν στα χέρια των τζιχαντιστών από ιρακινά ή συριακά οπλοστάσια, ή αν τα κατασκεύασαν οι ίδιοι.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη μάχη, με τον επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, να τονίζει πως οι τζιχαντιστές έχουν πρόσβαση σε χημικές ουσίες και χημικά πυρομαχικά.

Ο Μπρέναν, μιλώντας στο δίκτυο CBS εξήγησε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει κάνει χρήση χημικών όπλων στη μάχη και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αναφορές ότι το ΙΚ έχει πρόσβαση σε χημικές ουσίες και χημικά πυρομαχικά, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου