Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή Καμμένου σε ΝΑΤΟ: Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία

Καλεί τη Συμμαχία να στείλει άμεσα πλοία στο Αιγαίο - Οι Τούρκοι στρατιωτικοί χαρακτήρισαν «bullshit» τη συμφωνία - Η Αθήνα απειλεί και με βέτο την ΕΕ - Η Κομισιόν απλά διαπιστώνει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης
Με επιστολή στο ΝΑΤΟ που έστειλε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ζητά την άμεση έλευση των συμμαχικών πλοίων στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση περιπολιών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η Τουρκία υπονομεύει το όλο σχέδιο της επιχείρησης.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στην επιστολή τονίζεται πως η Τουρκία συνεχώς εγείρει απαιτήσεις για να επιτρέψει την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων σε μια προσπάθεια να τινάξει όλη τη συμφωνία στον αέρα.
Μάλιστα ο Π. Καμμένος τονίζει πως θα επικοινωνήσει και τη γερμανίδα ομόλογό του.

Εκτακτη ενημέρωση
Ο υπουργός κάλεσε σήμερα εκτάκτως τους δημοσιογράφους στο γραφείο του και μάλιστα τονίζοντας πως ήταν επείγον (τους καλούσε να μεταβούν εκεί μέσα σε 20 λεπτά), προκειμένου να τους ενημερώσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Τουρκία υπό το βάρος των πιέσεων από άλλες χώρες έως άυριο θα έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της. Οι υπόλοιπες χώρες πιέζουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πολιτική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για την παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο.


Τουρκία:Στρατιωτικοί κατά πολιτικών

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο, ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας στην στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας, στράφηκε με πολύ σκληρό χαρακτηρισμό κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του, χαρακτηρίζοντας ως «bullshit» τις προτάσεις της και λέγοντας πως αυτή δεν θα βρει εφαρμογή στην πράξη.



Γεροβασίλη: Εξαιρετικά σύνθετη η κατάσταση

«Εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» χαρακτήρισε η Όλγα Γεροβασίλη τις εξελίξεις στο προσφυγικό και παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ολλανδική προεδρία.
Παράλληλα τόνισε πως το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο δε είναι ακόμη έτοιμο και γι' αυτό φταίει η υπαναχώρηση της Τουρκίας σε σχέση με την αρχική απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Ευχολόγια από Κομισιόν


«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.
Κληθείσα να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα, η Ν. Μπερτρό απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή. «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται», απάντησε η ίδια.
Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Ν. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση. Για το λόγο αυτό, είπε, οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου