Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σφίγγει και άλλο η κοινωνική «θηλιά» - Απόβαση στην Βουλή ετοιμάζουν οι αγρότες

ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ - ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Η κοινωνική «θηλιά» σφίγγει ακόμα περισσότερο γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης, με δεκάδες κοινωνικές εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στις ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού.


 Η στάση της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνει την κατάσταση καθώς, αδιαφορεί για τα αιτήματα των εργαζομένων λέγοντας ως… δικαιολογία ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις.
AdTech Ad
Η μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου είναι εντυπωσιακή, μιας και από εκεί που ανέβαιναν στα τρακτέρ και δήλωναν αλληλέγγυοι στα αιτήματά τους, τώρα έχουν κλειστεί στα ζεστά τους γραφεία και κοιτούν από τις τηλεοράσεις τους αγρότες να κόβουν την Ελλάδα στη μέση.
Προφανώς δεν το περίμεναν ούτε οι ίδιοι ότι θα υποταχθούν άνευ όρων σε αυτούς που κάποτε αποκαλούσαν «τοκογλύφους».
Από την πλευρά τους οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και απαντούν στην κυβέρνηση με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Η πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ασφυκτική… σε τέτοιο σημείο που το Μαξίμου έχει ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να βρει τρόπο να ανακόψει την είσοδο των αγροτών στην Αθήνα.
Το πλάνο περιλαμβάνει «αντιμπλόκο». Δηλαδή μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα της Αττικής προκειμένου να μην καταφέρουν να περάσουν τα τρακτέρ στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Ποιος να του το ‘λεγε του «αριστερού» Αλέξη ότι θα σχεδιάζει με την Αστυνομία το «μπλόκο» της κυβέρνησης στους αγρότες.
Νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από σήμερα
Με νέα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου καθώς από σήμερα οι αγρότες αυξάνουν τις ώρες αποκλεισμούς των δρόμων στα μπλόκα.
Κατά την χθεσινή (7/2/2016) πανελλαδική σύσκεψή τους στην Νίκαια οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην αυριανή (9/2/2016) συνάντηση στην Βουλή που συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο συνεδρίασης θερμικής επιτροπής της Βουλής.
Οι αγρότες αποφάσισαν επίσης να κατέβουν την ερχόμενη Παρασκευή (12/2/2016) με τρακτέρ και λεωφορεία στην Αθήνα όπου σκοπεύουν να στρατοπεδεύσουν στο Σύνταγμα για τουλάχιστον δύο μέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που παραβρέθηκαν και στη συνάντηση της Νίκαιας, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κάθοδος στην Αθήνα «θα ξεφουσκώσει» ο αγώνας των αγροτών, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι «καταθέτουν ως αντιπρόταση, αυτή η κίνηση να γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη)». Έσπευσαν ωστόσο να διευκρινίσουν ότι εντός της ημέρας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που θα έχουν στα μπλόκα.
Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, χαιρέτησαν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής Θόδωρο Πανακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή.
Όπως υποστήριξαν τα μέλη των συντονιστικών σε Προμαχώνα και Τέμπη, Στέργιος Λίτος και Παναγιώτης Καλογιάννης, «η απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα είναι ξεπούλημα του αγώνα που κάνουμε σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα. Έχουμε έτοιμες τις αντιπροτάσεις μας. Ας μαζέψει ο πρωθυπουργός τις προσβολές που δεχτήκαμε από τους υπουργούς του (φοροφυγάδες-ακροδεξιά στοιχεία) και τότε θα συζητήσουμε από μηδενική βάση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες σχετικά με τη στάση των αγροτών, οπότε και αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της χώρας.
Καθοριστικής σημασίας είναι η συνάντηση που συγκάλεσε για το μεσημέρι της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου η συντονιστική στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ήρθαν σήμερα σε συνεννόηση με την αστυνομία και αποφάσισαν να ανοίξουν τρεις ώρες νωρίτερα την Κοιλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία.
Έτσι, τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 15:00 το μεσημέρι, κατόπιν θα ανοίξουν και θα κλείσουν ξανά στις 21:00 το βράδυ για ένα 24ωρο.

Ωστόσο οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας θα αποκλείσουν από τις 16:00 το απόγευμα και για ένα τρίωρο-όπως προειδοποιούν-, την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου.
Από τις 18:30 έως τις 20:30 θα κλείσει ο δρόμος Λάρισας-Αγιάς στο ύψος Γερακαρίου και από τις 16:00 έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα αναμένεται να κλείσει ο δρόμος Λάρισας-Κοζάνης, στο Αργυροπούλι της επαρχίας Τυρνάβου.
Οι αγρότες σκοπεύουν να προβούν σε αποκλεισμούς εναλλακτικών διαδρομών καθ΄ολη τη διάρκεια της ομάδας.
Κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν τα 30 χλμ», όπως τόνισε ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.
promaxonas
Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έδωσε «ελευθέρας» από αργά το βράδυ της Κυριακής (7/2) έως και τις 11:00 σήμερα το πρωί, οπότε και θα κλείσει εκ νέου για ένα 24ωρο.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από τις 12:00 το μεσημέρι θα κλείσει για ένα 24ωρο η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.
Στο νομό Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με τα Σκόπια. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12:00-15:00 και 19:00-22:00, ενώ στο δεύτερο οι «πύλες» θα κλείσουν 18:00-22:00.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12 μετά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και την Παρασκευή» τόνισε ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.
Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.
euzones
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30.
Στο νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».
Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.
Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός της εφορίας στα Μουδανιά με τρακτέρ, από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία και μέχρι τη λήξη του.
Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης με τα Σκόπια 10.00-23.00 και 14.00-19.00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13.00-15.00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14.00-16.00 και 18.30-20.00) στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.00-18.30, καθώς επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-14.00.
Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αποφασίστηκε αποκλεισμός 10.00-22.00, ενώ υπό συζήτηση είναι η σκέψη για αποκλεισμό και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί και η ενδυνάμωση στο τελωνείο των Ευζώνων.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.
Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός, από τις 12.00, όπως επισήμανε η συντονίστρια του μπλόκου Διαμάντω Κρητικού.
αγρότες της Πελοποννήσου προετοιμάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, και ταυτόχρονα οργανώνονται και για άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.
Στην Κορινθία, οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 15:00 έως τις 10:00.
Στην Αρκαδία, αργά χθες το βράδυ, άνοιξαν τον αυτοκινητόδρομο λόγω της ατελείωτης ουράς που είχε δημιουργηθεί και σήμερα θα τον κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 12:00 έως τις 24:00.
Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την προσεχή Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα, στην εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης, από τις 17:00 έως τις 20:00.
Τέλος, σημειώνεται ότι αύριο (9/2) το απόγευμα, οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου θα συναντηθούν στον Ισθμό, προκειμένου να οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα και να προετοιμάσουν και άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Ηπείρου, με τον προγραμματισμό τους να περιλαμβάνει κλείσιμο οδών στη διάρκεια της ημέρας.
Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης σήμερα, αύριο και μεθαύριο για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας θα κλείσουν σήμερα το δρόμο από τις 7 το βράδυ έως και τις 12 τα μεσάνυχτα.
Οι αγρότες της Πρέβεζας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τον δρόμο στον κόμβο του Λούρου από 12:00 έως 15:00 και από 19:00-22:00.
Στην Ηγουμενίτσα οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00.
Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.
Στα δύο έχει «κοπεί» η Ελλάδα από τα μπλόκα της Φθιώτιδας
Αγρότες από Φθιώτιδα έχουν κλείσει δύο κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο 210ο χλμ. στην Ανθήλη και στο 200ό χλμ. στον κόμβο του Μπράλου.
Εκατοντάδες φορτηγά είναι συγκεντρωμένα μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς έχουν γεμίσει ασφυκτικά με νταλίκες οι διάφοροι χώροι που έχει εξασφαλίσει η αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα φορτηγά που έχουν κατεύθυνση από Λαμία προς Αθήνα δεν είναι δυνατόν να περάσουν από τους παράδρομους και ακινητοποιούνται σε μεγάλους χώρους μέσα στη Λαμία από την αστυνομία.
Στο μπλόκο των αγροτών που βρίσκεται στο 210ο χλμ. της εθνικής οδού, στο ύψος της Ανθήλης, οι αγρότες έχουν κλείσει και τους παράδρομους χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να περάσει ακόμα και ΙΧ αυτοκίνητο. Η διέλευση επιτρέπεται μόνο σε λεωφορεία, μέσα από παράδρομο.
Ανά διαστήματα οι αγρότες που είναι στον κόμβο Μπράλου ανοίγουν μια μικρή δίοδο για να απεγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα που έχουν κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία και παραμένουν στην εθνική οδό. Αυτά εκτρέπονται προς τον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και στη συνέχεια μέσα από επαρχιακούς δρόμους κατευθύνονται προς τη Λαμία. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα φορτηγά που κινούνται με κατεύθυνση από την Άμφισσα προς Λαμία, ακινητοποιούνται στο ύψος της Γραβιάς, όπου έχουν δημιουργηθεί ουρές από φορτηγά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μπλόκα, από τη στιγμή που οι αγρότες κλείνουν συγχρόνως τόσο την εθνική οδό όσο και τους παράδρομους η Ελλάδα «κόβεται» στα δύο, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για να μπορέσουν να κινηθούν τα αυτοκίνητα παρά μόνο κάποιοι μικροί και εγκαταλειμμένοι επαρχιακοί δρόμοι από τους οποίους οδηγούνται μόνο τα Ι.Χ.
Εν τω μεταξύ, παραμένει το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο του Καρτερού, όπως είχε αποφασισθεί, προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, όπως της Α' ΔΟΥ.
Ουρά πέντε χιλιομέτρων επί του ελληνικού εδάφους σχηματίζουν τα εγκλωβισμένα φορτηγά, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, στο τελωνείο των Κήπων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σκέψη ολιγόωρης απόσυρσης του μπλόκου για αποσυμφόρηση της κατάστασης, καθώς παραμένει η απόφαση του επ' αόριστον αποκλεισμού του τελωνείου, ως μέσο πίεσης για την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Όσον αφορά τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων στον βόρειο Έβρο, κλειστός παραμένει σήμερα, από τις 10:00 έως τις 22:00, ο νότιος κόμβος του Διδυμότειχου (έξοδος Ψαθάδων), ενώ οι αγρότες στην περιοχή της Ορεστιάδας, οι οποίοι παραμένουν στο μπλόκο του κόμβου Καστανέων-Ριζίων, θα συνεδριάσουν το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν τη διάρκεια των αποκλεισμών του οδικού δικτύου και των τελωνείων Ορμενίου και Καστανέων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου