Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η πραγματική διάσταση της αεροπειρατείας στη Λάρνακα - Δηλώσεις αρμόδιων υπουργών

Λευκωσία: Τη λήξη της αεροπειρατείας που σημειώθηκε σήμερα σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο προσγειώθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ανακοίνωσε και επίσημα το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με δήλωση του ιδίου του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο αεροπειρατής δεν είχε στην κατοχή του πραγματικά εκρηκτικά αλλά «καλύμματα τηλεφώνου». Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά τη λήξη της αεροπειρατείας, στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, όπως και του Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι κατά τη διαχείριση της όλης υπόθεσης, οι κυπριακές αρχές λειτούργησαν σε πλήρη συνεργασία με την Κυβέρνηση της Αιγύπτου, με τον Πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία να βρίσκεται διαρκώς στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Κύριο μέλημά τους, συνέχισε ήταν η ασφάλεια των επιβατών – ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Από την αρχή διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο περί εκδήλωσης τρομοκρατίας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφερόμενος στον αεροπειρατή, είπε ότι πρόκειται περί ψυχολογικά ασταθούς προσώπου.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι υπήρξε συμβολή των αιγυπτιακών αρχών και πως δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 μετέφεραν στην Κύπρο δύο αποστολές, οι οποίες ωστόσο δεν χρειάστηκε να συμβάλουν.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή που λήφθηκε η ειδοποίηση για το αεροπλάνο, η κυπριακή πλευρά πείσθηκε να επιτρέψει την προσγείωσή του, καθώς τα καύσιμά του δεν επαρκούσαν για άλλο προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κινητοποιήθηκαν οι ομάδες Κρίσεων και τα Σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις, με την Αστυνομία να διαδραματίζει τον κύριο ρόλο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι είχαν στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που έγινε σταδιακά. Λίγο πριν τη λήξη του επεισοδίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο αεροπειρατής απείλησε ότι θα ανατιναχθεί, αν δεν εφοδιαστεί το αεροπλάνο με καύσιμα και αναχωρήσει με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη.

Συμπλήρωσε ότι «οι διαπραγματευτικές μας αρχές απάντησαν αμέσως ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ τον συμβούλευσαν να παραδοθεί και να αφήσει ελεύθερους όλους τους επιβάτες.

Ανέφερε ότι στο τέλος, ο αεροπειρατής διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε πιθανότητα ικανοποίησης των αιτημάτων του, ενώ μόλις κατέβηκαν οι δύο τελευταίοι Βρετανοί επιβάτες από τη σκάλα του αεροσκάφους, προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας, αλλά συνελήφθη από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, επιβεβαιώθηκε η υποψία των Αρχών ότι ο αεροπειρατής δεν είχε στην κατοχή του πραγματικά εκρηκτικά, καθώς κατά την εξέταση προέκυψε ότι πρόκειται για «καλύμματα τηλεφώνου». Παρόλα αυτά, είπε, ο χειρισμός των Αρχών ήταν σαν να πρόκειται για πραγματικά εκρηκτικά.

Ως προς τα κίνητρα του αεροπειρατή είπε ότι «δεν στηρίζονται πάνω σε λογικά επιχειρήματα», καθώς ήθελε να παραδώσει φάκελο σε τέως σύζυγό του, κυπριακής καταγωγής, η οποία μετέβη στο αεροδρόμιο για να συνομιλήσει μαζί του. Ζήτησε επίσης εκπροσώπους της ΕΕ για να λάβει διαβεβαιώσεις για θέματα που, όπως είπε ο Υπουργός, δεν στέκονταν στη λογική.

Κληθείς να απαντήσει αν υπήρξε αίτημα του αεροπειρατή για απελευθέρωση γυναικών που είναι κρατούμενες στην Αίγυπτο, ο Υπουργός είπε ότι το αίτημα όντως ετέθη, όμως δεν το επανέλαβε, ενώ έβαζε συνεχώς νέα αιτήματα. «Δεν είχαν συνοχή, ούτε λογική τα αιτήματα που έθετε, για να ληφθούν σοβαρά υπόψη» είπε ο κ. Κασουλίδης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την παρουσία ελεύθερων σκοπευτών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είχαμε ότι χρειαζόταν να έχουμε με σκοπό την αποτροπή της απώλειας ζωών από πλευράς των ομήρων» ενώ παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ως προς τη συνδρομή του Καΐρου στην επιχείρηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «υπήρχε πλήρης συνεννόηση με την Αίγυπτο και υπήρξε και συνδρομή από την Αίγυπτο, η οποία όμως ευτυχώς δεν χρειάστηκε».

Όπως ανέφερε, δύο C-130 προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Πάφου, ενώ μια ομάδα ειδικευμένων διαπραγματευτών, που μιλούσαν τη γλώσσα του αεροπειρατή, ήταν επίσης διαθέσιμη. «Ευτυχώς δεν χρειάστηκαν και η Κυπριακή Αστυνομία χειρίστηκε την υπόθεση» είπε ο κ. Κασουλίδης, ευχαριστώντας παράλληλα την αιγυπτιακή Κυβέρνηση για τη στενή συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο συλληφθείς θα ανακριθεί από την Αστυνομία και ακολούθως η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι η Αστυνομία εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή το σχέδιο «Ασπίδα», που προνοεί τη σύσταση Κέντρων Κρίσης, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο αρχηγείο Αστυνομίας, σε περιπτώσεις αεροπειρατείας.

Είπε ότι οι εκπαιδευμένες μονάδες της Αστυνομίας, όπως ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός (ΕΑΟ) και άλλες, πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια, τόσο του αεροδρομίου, όσο και των επιβατών.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, εφόσον δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του αεροπειρατή, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και «δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές σε σημεία τα οποία ήταν αναγκαία για σκοπούς ασφάλειας».

Την πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις κυπριακές αρχές επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, Hussein Abdelkarim Tantawy Mubarak, ο οποίος ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.

Είπε πως είναι ξεκάθαρο από τις διαπραγματεύσεις πως το άτομο που ανάγκασε το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία δεν ήταν σε καλή διανοητική κατάσταση.

Αναφέρθηκε στην παρουσία ομάδας από την Αίγυπτο, έτοιμη να συνδράμει, ενώ είπε ότι όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου