Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

«Η Ευζωνική Στολή»: Έκθεση ζωγραφικής στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς

Το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Η Ευζωνική Στολή», στο φυσικό χώρο του Έλληνα Εύζωνος, στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.

Οι πίνακες που εκτίθενται είναι 40 έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής ζωής από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά και ανήκουν στις ιδιωτικές συλλογές του Αλέξανδρου και της Λένας Χαΐτογλου, οι οποίοι και τους παραχώρησαν, αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.


Ο Έλληνας Εύζων, ο τσολιάς, ως στρατιώτης, ως σύμβολο, ως φιγούρα, είναι φορτισμένη με νοήματα που διακλαδίζονται προς ποικίλες κατευθύνσεις. Η Ευζωνική Στολή με τη φουστανέλα, αναδείχτηκε σε σύμβολο της γενναιότητας, της λεβεντιάς ή ακόμα και της τιμιότητας των ευσταλών παλληκαριών της νεότερης Ελλάδας. Η φουστανέλα, τα τσαρούχια, μαζί κι ολόκληρη η φορεσιά του Εύζωνος, αναδύεται με επιμονή, σχεδόν σαν να «καταδιώκει» την εθνική μας ταυτότητα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν νοερά την ιστορική διαδρομή της ένδοξης αυτής φορεσιάς, από το 1821 έως τις μέρες μας. Μέσα από τα σχέδια του Γιάννη Μυλωνά φαίνεται και η ανέλιξη της φουστανέλας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε, όπως αλλαγές του πολιτεύματος, αλλά και των αισθητικών κριτηρίων, εκσυγχρονισμός των ελληνικών όπλων, αλλά και των νέων ενδυματολογικών αναγκών του στρατεύματος.

Η έκθεση ρίχνει φως σε πτυχές του ιστορικού μας χρόνου, μελετώντας ένα διαχρονικό σύμβολο και αποτελεί μια γεμάτη χρώμα και υπερηφάνεια ιστορική περιδιάβαση στη νεότερη ιστορία μας.

Η έκθεση των έργων θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς ως ακολούθως:
α. Λειτουργία έκθεσης: 21 Μαρτίου 2016 έως 3 Απριλίου 2016
β. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 έως 19:00 - Κυριακή 13:00 έως 19:00 - 25η Μαρτίου 2016 14:00 έως 19:00
γ. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 22 Μαρτίου 2016 και η είσοδος ελεύθερη.

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου