Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση τρέχει να ψηφίσει το ασφαλιστικό μέσα στο Σαββατοκύριακο - Την εισήγηση του Μαξίμου δέχθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων

Για να πάει με ψηφισμένα τα μέτρα στο Eurogroup ο Τσακαλώτος - ΝΔ: Αν δεν μπορούν να περάσουν τα μέτρα, ας παραιτηθούν - Κουτσούμπας: Ξεπερνούν κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας
Σε χώρο επίδειξης καλής συμπεριφοράς προς την Τρόικα μετατρέπεται για μια ακόμα φορά η Βουλή με εντολή της κυβέρνησης καθώς αποφασίστηκε να ανοίξει η Ολομέλεια το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πριν το Eurogroup της Δευτέρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του Μεγάρου Μαξίμου προς την Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι ήταν η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να γίνει σε δύο συνεδριάσεις Σάββατο και Κυριακή που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί. Η Διάσκεψη των Προέδρων έκανε δεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης και έτσι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Πάντως, η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων συνεχίζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες με αυξημένο εκνευρισμό.

Είναι ενδεικτικές οι σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος όταν ο κ. Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) επιχείρησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης να κάνει σύντομη παρέμβαση και να μνημονεύσει τα θύματα της Marfin.

«Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω κ. Βρούτση» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μπαλαούρας, για να συνεχίσει: «Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα. Αλλά αυτά που κάνετε κ. Βρούτση δεν είναι σωστά. Θέλετε κι εγώ να αναφέρω τη δολοφονία Λαμπράκη; Δεν γίνεται συζήτηση με τέτοιους όρους». Ενταση επικράτησε και όταν η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου αποκάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Κατρούγκαλο «νεκροθάφτη του ασφαλιστικού».

ΝΔ: Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα, ας παραιτηθεί να γίνουν εκλογές


Πάντως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του  δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή. Όπως εξήγησε, οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, η συνειδητή μετάθεση αποφάσεων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση και την χώρα σε αδιέξοδο δίλημμα: ή μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα από τα δύο αυτά διλήμματα, ούτε στην συνθηκολόγηση, ούτε στην ρήξη.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό είπε ότι η θέση της ΝΔ είναι σταθερή, άρνηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου που είναι αντιαναπτυξιακό.  O ελληνικός λαός έχει να κάνει με την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι αυτό συνηγορεί με το αίτημα για εκλογές που είναι και αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας

Ότι η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του την Πέμπτη. Όπως τόνισε, «κάθε τέτοια κυβέρνηση, όπως κι αν εμφανίζεται, υλοποιεί αντιλαϊκές πολιτικές και καταφεύγει σε πράξεις που στόχο έχουν τη χειραγώγηση του κινήματος, του λαού μας».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τρέμει τη λαϊκή οργή κι αγανάκτηση. Ξεπερνάει πλέον κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Μεθοδεύει τη ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου ασφαλιστικού-φορολογικού και ό,τι επιπλέον έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο, αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για ενέργεια απροκάλυπτου αυταρχισμού, εχθρότητας, απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα ολόπλευρης στήριξης στη μεγαλοεργοδοσία. Απόδειξη ότι κάθε τέτοια κυβέρνηση, όπως κι αν εμφανίζεται, υλοποιεί αντιλαϊκές πολιτικές και καταφεύγει σε πράξεις που στόχο έχουν τη χειραγώγηση του κινήματος, του λαού μας», είπε και πρόσθεσε: «Αποδεικνύει επίσης ότι η ανάκαμψη, η ρύθμιση του χρέους, το νέο success story, αλά Τσίπρα αυτή τη φορά, κι όσα άλλα υπόσχεται η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι των αντιλαϊκών συμφωνιών που υπογράφει με τα κοράκια - θεσμούς, έχουν ως προϋπόθεση μόνο νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, χωρίς καμία ημερομηνία λήξης».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να δώσουν αγωνιστική, περήφανη απάντηση, συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους των λαϊκών προβλημάτων:



Δίνουν τα πάντα για να πάρουν υποσχέσεις για το χρέος
Όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον κίνδυνο ενώ η ίδια θα βάλει την υπογραφή της για μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων, να πάρει μόνο μια ...«υποσχετική» των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους, η συζήτηση για την οποία όμως μπορεί να πάρει και μήνες ακόμη, μέχρι να οδηγήσει σε τελικές αποφάσεις –που ούτως ή άλλως αφορούν στην μετά το 2023 εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο euroworking group της Τετάρτης διαπιστώθηκε ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα των 9 δισ. βρίσκεται σε οριακό σημείο. Εκείνο που απομένει προκειμένου να κλείσει η συμφωνία ως προς αυτά σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroup (με πιθανότερο της 24ης Μαΐου) είναι να κριθεί αν θα οριστικοποιηθούν από τώρα τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. με αναλυτική λίστα που θα ψηφιστεί από τώρα,  ή αν η κυβέρνηση θα θέσει απλώς το περίγραμμα των περικοπών. Οι δανειστές δεν δέχονται να δώσουν «λευκή επιταγή» στην (εκάστοτε) κυβέρνηση για το ποια μέτρα θα ενεργοποιήσει και πότε, αλλά ζητούν να περικοπούν και «ανελαστικές» δαπάνες, όπως μισθοί και συντάξεις.

Από την άλλη, όπως προκύπτει και από την ατζέντα που ανακοινώθηκε για το Eurogroup της 9ης Μαΐου, εκτός από συμφωνία στα μέτρα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και  την καταβολή της επόμενης δόσεως που περιμένει εδώ και μήνες η χώρα μας, πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επειδή όμως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν σε πάρα πολλές παραμέτρους (πχ το ύψος των πληρωμών για δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ύψος των επιτοκίων από τον ESM, η χρονική διάρκεια του «παγώματος» των επιτοκίων κλπ), η συζήτηση δύσκολα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 15-20 μέρες, ως το συμβούλιο Eurogroup της 24ης Μαΐου ή ως τα τέλη του μηνός.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου