Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Παγκόμιος θαυμασμός για τα ευρήματα των βυθισμένων αρχαίων ελληνικών πόλεων του Νείλου (Εικόνες- Βίντεο)

Εντυπωσιακή έκθεση με ξεχωριστά ευρήματα από μια εποχή που η Αίγυπτος έσφυζε από ελληνικές αρχαίες πόλεις, φέρνει στο φως μια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένες Πόλεις: οι Χαμένοι Κόσμοι της Αιγύπτου», που θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2016, περιλαμβάνει δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό στις εκβολές του ποταμού Νείλου.

Συγκεκριμένα, αιγυπτιακά μουσεία θα δανείσουν στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν βυθισμένα σε ιλύς ή λάσπη. Σε αυτά θα προστεθούν εκθέματα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.



Τα περισσότερα από τα 200 εκθέματα προέρχονται από τις βυθισμένες πόλεις Θώνις - Ηράκλειο και Κάνωπος και ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1996 και 2012.

Όπως η Ιστορία παραδίδει και η αρχαιολογία επιβεβαιώνει, δεκάδες ήταν οι ελληνικές πόλεις στη χώρα που διασχίζει ο Νείλος. Δύο από τις πιο διάσημες, η Θωνίς - Ηράκλειον και η Κάνωπος θαμμένες εδώ και αιώνες στη λάσπη των εκβολών του μεγάλου ποταμού.



Και παρότι οι διοργανωτές δηλώνουν ότι θέλουν να καταδείξουν την ομορφιά και τη δύναμη της ύστερης φαραωνικής κουλτούρας και τον κοσμοπολιτισμό της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας, η πραγματικότητα λέει πως οι συγκεκριμένες πόλεις είχαν σαφώς ελληνικό αποτύπωμα.




Για πρώτη φορά μετά τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» η Αίγυπτος στέλνει αρχαία της για έκθεση σε ξένη χώρα, τα οποία θα συνεκτεθούν με αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο. Περισσότερες από 200 αρχαιότητες, τις οποίες ανέσυρε από τον βυθό ο Γκοντιό, που σκάβει στην περιοχή από το 1996, θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Το αντίτιμο δεν θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό για τα μέτρα του Βρετανικού Μουσείου, ούτε όμως και φθηνό: θα ανέρχεται σε περίπου 17 λίρες.
































ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου