Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Λαϊκή οργή για πλειστηριασμό και «ξύλο» με αστυνομικούς στα δικαστήρια - Σε αστυνομικό κλοιό τα ειρηνοδικεία(Βίντεο)

«Πρώτη φορά Αριστερά- μόνο με τα ΜΑΤ μπορεί να κυβερνά» φώναζαν οι διαδηλωτές- Συνελήφθη ένας πολίτης  - Ένταση και στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Περιστερίου και Ιλίου
 Με κεντρικό σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά- Μόνο με τα ΜΑΤ μπορεί να κυβερνά» δεκάδες πολίτες στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης και κατάφεραν να ματαιώσουν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.


Μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει την περασμένη Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας -ενός διαμερίσματος 80 τ.μ.- μιας εξαμελούς οικογένειας- αυτή τη φορά αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί έξω από όλα τα ειρηνοδικεία όπου είχαν προγραμματισθεί να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της διαδικασίας. Ωστόσο, περισσότεροι από 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο και η ατμόσφαιρα γρήγορα ηλεκτρίσθηκε. Η κατάσταση ξέφυγε και εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ που είχαν εισαγγελική εντολή, όπως είπαν, να μην επιτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών εντός του κτιρίου, και ειδικότερα στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν νεαρό άνδρα που βρισκόταν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, τον οποίο μάλιστα, έσυραν βίαια, στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου. Πολίτες προχώρησαν σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τον συλληφθέντα και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας όπου μετήχθη, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.

Ένταση και στα ειρηνοδικεία Αθηνών,  Περιστερίου και Ιλίου

Ένταση, όμως, σημειώθηκε νωρίτερα και στα ειρηνοδικεία Αθηνών (στην οδό Λουκάρεως),    Περιστερίου και Ιλίου. Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 3 πλειστηριασμοί- μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το Ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα, και τα τρία είναι πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί.
Στο Ίλιον επρόκειτο να βγει στο σφυρί το σπίτι πολίτη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά «δεν έχει να φάει, όχι να πληρώσει το δάνειο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ειρηνοδικεία -πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά- είχαν παραταχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Κορωπί είχαν παραταχθεί περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί.
Όπως είπε στο protothema.gr ο κ.Λεωνίδας Παπαδόπουλος, εκ των συντονιστών του Κινήματος Δεν Πληρώνω, «το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς επεκτείνεται σε πάρα πολλά ειρηνοδικεία στην επικράτεια. Κλιμακώνεται η δράση και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της από τη στιγμή που αστυνομία και συμβολαιογράφοι βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία προκειμένου να δοθούν τα σπίτια στα κοράκια υπό την ανοχή και την εντολή της κυβέρνησης.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι πλειστηριασμοί

Σημειώνεται ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη, υπήρξαν στα Ειρηνοδικεία Αττικής δεκάδες πλειστηριασμοί και η καθημερινή ροή συνεχίζεται ακάθεκτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περιοχές όπου οι πλειστηριασμοί προχώρησαν δεν ήταν ακριβές, όπως επικοινωνούσε για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση. Μια ανάγνωση στη σχετική λίστα των πλειστηριασμών εντός Αττικής και Νήσων αποδεικνύει ότι 28 εξ αυτών αφορούσαν το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όμως τρεις έγιναν στο «εργατικό» Λαύριο, δύο στη Νέα Ιωνία, τέσσερις στον Μαραθώνα, έξι στο Κορωπί καθώς και σε περιοχές όπως το Ιλιον, η Νίκαια, τα Μέγαρα, το Χαλάνδρι, ο Πειραιάς, οι Σπέτσες.

Οι περιπτώσεις που υπάρχουν είναι ενδεικτικές: διαμέρισμα στην Αθήνα χάθηκε για χρέος μόλις 10.214 ευρώ. Διώροφη κατοικία στο κέντρο της Αθήνας εκπλειστηριάστηκε για οφειλή 50.000 ευρώ, ενώ διώροφο διαμέρισμα στο Λαύριο εκποιήθηκε για χρέος 9.996 ευρώ. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια χιονοστιβάδα. Για επιχειρηματικά ή άλλα χρέη και για κόκκινα δάνεια χτυπιούνται κατοικίες και είναι μύθος ότι στο στόχαστρο μπήκαν η Εκάλη και οι πανάκριβες βίλες. Ουσιαστικά μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και το ενδιαφέρον είναι ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται στη σημερινή εμπορική αξία, άρα πολύ πιο χαμηλά από την πραγματική αξία των ακινήτων. Αν μάλιστα ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει θα γίνεται έως και στα 2/3 της αξίας, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να χάνουν τα σπίτια ή τα πάγια στοιχεία των περιουσιών τους για ελάχιστα χρήματα», σημειώνει ο δικηγόρος  κ. Αναστασόπουλος.

Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί, μόνο από τα ειρηνοδικεία της Αττικής 25 ακίνητα. Πέντε από αυτά αποτελούν πρώτες κατοικίες. Η μία από αυτές, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας βγαίνει στο σφυρί για οφειλή περίπου 26.500 ευρώ.



Πηγή βίντεο: Thestival.gr


Η αντίδραση των πολιτών και η αντιπαράθεση με τους άνδρες των ΜΑΤ λίγο έλειψε να λάβει τη μορφή γενικευμένης σύγκρουσης: Δείτε τα βίντεο:




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου