Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Οι ιταλικές τράπεζες κλονίζουν την ΕΕ - Μonte dei Paschi: «Σε τέσσερις μήνες δεν θα έχουμε λεφτά» - «ΦΩΤΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ «ΚΑΨΕΙ» ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το pronews 
 
Πλησιάζει η ώρα «μηδέν» και οι ιταλικές τράπεζες κλονίζουν όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με την Monte dei Paschi να ανακοινώνει ότι «σε τέσσερις μήνες δεν θα έχουμε λεφτά».
 
52 δισ. ευρώ ή αλλιώς 54 δισ. δολάρια χρειάζονται για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ιταλικές τράπεζες ένα ποσό που στην παρούσα φάση είναι πολύ μεγάλο για την ΕΕ να το συγκεντρώσει καθώς ήδη έχει δώσει πάρα πολλά χρήματα με εγγυητές τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι και θα πληρώνουν για πάρα πολλά χρόνια, για να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες και το ιταλικό κράτος μπορεί να δώσει μόλις 20 δισ.ευρώ από τα χρήματα των Ιταλών φορολουμένων.
 
Σύμφωνα με το Βloomberg αυτό συμβαίνει λόγω των αυξημένων προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Σύμφωνα όμως  με επικαιροποιημένο έγγραφο που ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της η Monte dei Paschi di Siena  αναμένει ότι θα εξαντλήσει ρευστότητα 11 δισ. ευρώ περίπου πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο!
 
Αυτή η είδηση της τελευταίας στιγμής «άναψε» φωτιές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ενώ η μετοχή της τράπεζας βυθίζεται.
Η καθαρή ρευστότητά της, που τώρα βρίσκεται στα 10,6 δισ. ευρώ, θα καταστεί αρνητική ύστερα από τέσσερις μήνες. Την Κυριακή, η τράπεζα προέβλεψε ότι η τρέχουσα καθαρή ρευστότητά της θα γινόταν αρνητική ύστερα από 11 μήνες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Τα επιπλέον κεφάλαια για τη UniCredit, τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, εκτιμώνται σε 8 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τη Monte dei Paschi το αντίστοιχο ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στις προβληματικές τράπεζες της χώρες.
 
«Το συγκεκριμένο ποσό θα έπρεπε να προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ για να λυθεί το πρόβλημα της Ιταλίας» σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η οποία προτείνει το εναπομείναν ποσό των 20 δισ. ευρώ να καλυφθεί από τις αγορές.
 
«Ορισμένες από τις τράπεζες, όπως η Monte dei Paschi, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό»
 
Η  Monte dei Paschi συνεχίζει το «ξεφόρτωμα» χαρτοφυλακίων με υψηλού ρίσκου δάνεια αλλά μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να συγκεντρώσεις ιδιωτικά κεφάλαια 5 δισ. ευρώ για να αποφύγει την υπαγωγή σε πακέτο διάσωσης.
 
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό και σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.
 
Η Atlante είναι ένα fund το οποίο ειδικεύεται στην αγορά «κόκκινων δανείων» και θέλει να αγοράσει ένα μέρος από αυτά της Monte dei Paschi, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι το ιταλικό δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
 
Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την προσπάθεια να κρατήσουν το θετικό πρόσημο στο ξεκίνημα, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις τραπεζικές μετοχές.
 
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με εναλλαγές προσήμων στις 361 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται οριακά σε θετικό έδαφος στις 7.050 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινείται οριακά χαμηλότερα στις 11.464 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται με απώλειες 0,15% στις 4.842 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,14% στις 9.301 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,42% στις 19.160 μονάδες.
 
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε σε θετικό έδαφος, ωστόσο, γρήγορα «γύρισε» αρνητικά, λόγω ανησυχιών για τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες. Η Monte dei Paschi ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επαρκή ρευστότητα για άλλους τέσσερις μήνες, αντί για έντεκα, ενώ παράλληλα πλησιάζει η προθεσμία για την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή της. Η μετοχή της υποχωρεί σήμερα κατά 9%.
 
Γίνεται έτσι κατανοητό γιατί δεν «έπαιρνε» τους δανειστές να δημιουργήσουν στην παρούσα φάση προβλήματα στην Ελλάδα. Θα ήταν σαν να έβγαζαν μόνοι τους τα «μάτια» τους. Το ιταλικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ελληνικό.
 
Αν δεν διασωθούν οι ιταλικές τράπεζες μετά έχουν σειρά οι ισπανικές και αμέσως μετά μαντέψτε ποιες... οι γερμανικές.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου