Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αμερικανικό Προεδρικό Διάταγμα κατά της Τρομοκρατίας - Όταν η Αγία Σοφία γίνεται στόχος

Αμερικανικό Προεδρικό Διάταγμα κατά της Τρομοκρατίας
Του Ν. Λυγερού

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει αυστηρότερους ελέγχους για την είσοδο στη χώρα. Αυτά τα νέα μέτρα ελέγχου έρχονται να καταπολεμήσουν ειδικά τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, διότι η Αμερική βλέπει ότι μια παθητική άμυνα του εδάφους της δεν επαρκεί. Έρχεται λοιπόν με αυτά τα μέτρα να εμποδίσει από την αρχή την είσοδο και όχι μόνο να καταγράφει εκ των υστέρων τον ερχομό επικίνδυνων στοιχείων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει και προεκλογικά ότι θα πάρει αυτά τα μέτρα και η Αμερική περίμενε να δει αν κρατά αυτές τις υποσχέσεις του. Τώρα επειδή έγινε δίνει ένα πρακτικό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σκέφτεται να πάρει ανάλογα μέτρα, αλλά βέβαια με πιο διακριτικό τρόπο. Με άλλα λόγια, υλοποίησε σκέψεις που έχουν ήδη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που καθυστερούν τις αποφάσεις τους, για να μην εκτεθούν με έναν τρόπο μη πολιτικά ορθό. Τώρα όμως υπάρχει σημείο αναφοράς και μάλιστα ενισχύθηκε για τουλάχιστον 90 ημέρες με την απαγόρευση εισόδου προσφύγων από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Αυτή η επιλογή των κρατών αυτών δεν είναι μόνο ενδεικτική μιας εξωτερικής πολιτικής απέναντι σε χώρες που φλερτάρουν άμεσα ή έμμεσα με την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει πλέον η αποφυγή παρερμηνείας που θα μπέρδευαν το ήπιο με το ακραίο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει θέσεις που υπάρχουν ήδη βέβαια στην αμερικανική πολιτική, αλλά αφήνει περιθώριο για κάποια παράξενη ερμηνεία. Όσο πιο απλά γίνεται, εξηγεί ότι δεν πρόκειται να είναι παθητικός στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γιατί δεν θέλει να ξαναζήσει γεγονότα όπως αυτά που χτύπησαν την Νέα Υόρκη την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου. Μπορεί να δέχεται τυπικές κριτικές για αυτές τις επιλογές, αλλά όχι ουσιαστικές, διότι και οι Δημοκράτες και οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν την ανάγκη μιας σοβαρής και αξιόπιστης αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ειδικά όταν αυτή θέτει στόχους που δεν έχουν πια κανένα περιορισμό σε τοπικό επίπεδο κι έχουν ένα υπόβαθρο επεκτατικό και θρησκευτικό που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ανθρωπότητα.

                                                Όταν η Αγία Σοφία γίνεται στόχος
                                                               Του Ν. Λυγερού

Πολλά λέγονται για την τρομοκρατική οργάνωση Daesh αλλά λίγα είναι ουσιαστικά και αφορούν πραγματικά τους στόχους της. Έτσι ενώ έχει εκδώσει τον χάρτη του σχεδιασμού για την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Σε αυτόν παραδείγματος χάρη η Ελλάδα όπως και η Μεσόγειος συνολικά, είναι με μαύρο χρώμα αλλά κανείς δεν δίνει σημασία ενώ βέβαια βασίζονται στη συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν φτάνει μόνο αυτό αφού είχαμε επίσημο video της τρομοκρατικής οργάνωσης που δηλώνει ότι η τρίτη χώρα μετά τη Συρία και το Ιράκ θα είναι η Τουρκία. Και δεν την βλέπουν σαν μια κατάκτηση αλλά περισσότερο σαν μια επέκταση των δυνάμεων της αφού εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος για την ακραία ιδεολογία της και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό που οδηγεί στα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που γνωρίζουμε. Μάλιστα η έκφραση της είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ξαναγίνει Χαλιφάτο για να εξελιχθεί η πορεία της συμμαχικά. Σε αυτό, το πλαίσιο η τρομοκρατική οργάνωση Daesh έβαλε ως στόχο την καταστροφή της Αγίας Σοφίας, ακριβώς όπως έκανε με την Παλμύρα και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανταπόκριση και αντίδραση από την πλευρά μας, λες και δεν μας αφορά επί της ουσίας κι ότι προτιμούμε να μη λέμε τίποτα για να αποφύγουμε τα προβλήματα και τις απόπειρες. Ξεχνούμε όμως ότι δεν είναι με τη σιωπή που θα αλλάξουμε τη νοοτροπία αυτών των ακραίων στοιχείων. Η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι όλη η Ανθρωπότητα που είναι υπεύθυνη μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ για την συντήρηση. Αλλά τώρα μιλούμε και για προστασία κι όχι μόνο απλώς συντήρηση. Πότε θα καταλάβουμε επί του πρακτέου ότι ο κίνδυνος αυτής της βαρβαρότητας είναι αληθινός; Θα πρέπει πρώτα να καταστραφεί ένα από τα πιο διαχρονικά μας σύμβολα για να πάρουμε θέση επίσημα υπέρ της Ανθρωπότητας και κατά της βαρβαρότητας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου