Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Πετράκης Γιάλλουρος (7 Φεβ.1956)…ἔπεσε 17 ἐτῶν

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ALEXANDER
Δείτε ομιλία της Ελένης Θεοχάρους ΕΔΩ


 Γεννήθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο,
της επαρχίας Αμμοχώστου,
στις 29 Αυγούστου 1938.
Φονεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1956,στην Αμμόχωστο,
από άγγλους, κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης,την οποία καθοδηγούσε.
Γονείς: Ζαχαρίας και Αννεζού Γιάλλουρου
Αδέλφια: Λευτέρης, Μαρία, Καίτη, Νίκος, Γιάννης

Ο Πετράκης Γιάλλουρος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου.Όταν φονεύθηκε,ήταν τελειόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ψηλός,λεπτός,με σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια και πάντα πρώτος στα μαθήματά του,ο Πετράκης ήταν ο σημαιοφόρος στις εκδηλώσεις του σχολείου του.

Λόγος του και κουβέντα του, αφηγείται η μάνα του, ήταν πάντα η Ελλάδα. Καημός του και πόθος, όνειρο και τραγούδι του, η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
«Να αγωνιζόμαστε πρέπει,μάνα,να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας»

Ήταν ο υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου,στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Καθήκοντά του ήταν η οργάνωση των μαθητών του σχολείου του,η γραφή και διδασκαλία τραγουδιών αγωνιστικού περιεχομένου,η διανομή φυλλαδίων,η απόκρυψη και διακίνηση οπλισμού,η μεταφορά της αλληλογραφίας και η οργάνωση μαχητικών μαθητικών διαδηλώσεων.
Για τις δραστηριότητές του αυτές,είχε επισημανθεί από τους κατακτητές,οι οποίοι και τον κυνηγούσαν.Στις 6 Φεβρουαρίου 1956,οι μαθητές του Γυμνασίου Αμμοχώστου συγκρούστηκαν με τον στρατό και η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Γυμνασίου.
Την επομένη,7 Φεβρουαρίου 1956,μεγάλη δύναμη μαθητών του Γυμνασίου και του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου,συγκεντρώθηκαν στην οδό Ερμού και οργάνωσαν διαδήλωση.Κατά την διάρκειά της έστησαν οδοφράγματα και λιθοβολούσαν τους άγγλους στρατιώτες.Εκείνοι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.Κατά την αποχώρηση,άγγλος στρατιώτης στόχευσε και πυροβόλησε τον Πετράκη Γιάλλουρο στο μέρος της καρδιάς.
Ο Πετράκης προχώρησε δέκα βήματα,περίπου,κραύγασε «Ζήτω η Ένωση» και έπεσε.
Ήταν ο πρώτος μαθητής που το αίμα του πότισε τη γη της Ελληνικής Κύπρου.Η θυσία του θα διδάσκει στις επόμενες γενιές το δρόμο της αρετής και του καθήκοντος,για την ελευθερία της πατρίδας.

ΠΗΓΗ

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ Α.Ν.Ε.


Ξ Α Ν Θ Ο Σ γαλανομμάτης,ηγέτης αγωνιζομένων μαθητών,της Αλκίμου Νεολαίας ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο, σημαιοφόρος του σχολείου.
Στην εκδρομή – προσκύνημα,το θέρος του 1955,στην μητέρα Ελλάδα,με την στολή και το πηλήκιο του Γυμνασίου,σημαιοφόρος με την Γαλανόλευκη,στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου,στις 20 Αυγ.1955.
Η φωτογραφία της λεβεντιάς του σημαιοφόρου Γιάλλουρου,με παραστάτες τους συμμαθητές και συμμαθήτριές του Νάπα Κυριακίδου Δημητρίου,Αντώνη Αντωνιάδη,Χριστάκη Χριστοφίδη,Μαρία Κώστα Πρέζα (στην σελ.126 του βιβλίου του Δ.Λεβέντη «Η ζωή κι ο θάνατος του Πέτρου Γιάλλουρου»).
https://averoph.files.wordpress.com/2014/02/abb05-65.jpg
Στη σελ.28,γράφει για την εκδρομή στην Ελλάδα,την διαμονή στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου,με μαθητές από Λάπηθο,Πόλη Χρυσοχούς και Πάφο.Μαζί τους κι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Έγραφε τότε ο Γιάλλουρος στον πατέρα του: «Μόλις πάτησα το Άγιο χώμα της Ελλάδος,μια βαθειά συγκίνησις με κατακυρίευσε και δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου,αφ’ ενός λόγω του ότι πατούσα στην Ελεύθερη Πατρίδα,αφ’ ετέρου διότι σκέφτηκα ότι η ιδιαιτέρα μας πατρίς Κύπρος έμενε υπόδουλη κάτω από τον βαρύ ζυγό των άγγλων,ενώ έπρεπε να είναι κι αυτή ένα κομμάτι της Ελεύθερης Ελλάδος»

Τ Ρ Ι Τ Η,7 Φεβρ.1956: Πριν από τις 9πμ,στην συμβολή των οδών Ερμού και Κυπριανού της Αμμοχώστου,ο δεκανέας Μπάρρυ Χέζελταϊν,της στρατιωτικής αστυνομίας των εγγλέζων αποικιοκρατών,σκόπευσε με αυτόματο Στεν,πυροβόλησε και σκότωσε τον επικεφαλής μαθητικής διαδήλωσης,άοπλο,17χρονο μαθητή του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου,Πετράκη Γιάλλουρο,απ’ το Ριζοκάρπασο.

Την επαύριον,η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της Λευκωσίας,έγραφε στην 1η σελ:

«Ο μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου Πέτρος Γιάλλουρος,εφονεύθη χθες την πρωίαν,βληθείς υπό σφαίρας εις το στήθος.
Κλείσιμο καταστημάτων και απεργίαι,εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά τον φόνον του μαθητού»

Ο «Φιλελεύθερος» (8.2.1956):

«Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου,επυροβολήθη χθες και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας,κατά την διάρκεια διαδηλώσεων.Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονά του.Προτού εκπνεύσει ανεφώνησε: ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ.
Όλα τα καταστήματα Βαρωσίων έκλεισαν,εις ένδειξιν πένθους.Λιμενεργάται ηρνήθησαν να εκφορτώσουν στρατιωτικόν υλικόν.
Η κηδεία του φονευθέντος μαθητού εγένετο αυθημερόν,εις Ριζοκάρπασον»
ΠΗΓΗ
https://averoph.files.wordpress.com/2014/02/cf84ceb1cf86cebfcf83-cf80-ceb3ceb9ceb1cebbcebbcebfcf85cf81cebfcf85.jpg
Ὁ βανδαλισμένος -ἀπό τούς «πολιτισμένους» τούρκους- τάφος τοῦ Π.Γιάλλουρου.
Στήν ἴδια κατάστασι,εἶναι καί οἱ περισσότεροι τῶν τάφων τοῦ νεκροταφείου.

 ΠΗΓΗ  averoph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου