Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Όχι σε κούρεμα του χρέους - Ξεπερασμένη η έκθεση του ΔΝΤ

Έκπληκτος από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα,  δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζει το Ταμείο».
Να υπενθυμίσουμε πως το ΔΝΤ στην έκθεση του έκρινε εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ  ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παρά το πακέτο μέτρων που πήρε, δεν θα καταφέρει να πετύχει πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ , χαρακτηρίζει την έκθεση ξεπερασμένη (outdated), καθώς η Ελλάδα παρουσίασε το τελευταίο διάστημα ανάπτυξη, ενώ δήλωσε έκπληκτος  από τη «σκληρότητά» του πορίσματος, λέγοντας ότι η χώρα τα πάει καλύτερα απ' ό,τι υπονοεί η έκθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ αναγνώρισε πως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του χρέους, κάνοντας λόγο για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής εάν απαιτηθεί, και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο».

Απόσταση από τις απόψεις του ΔΝΤ παίρνουν κύκλοι της Ευρωζώνης
 Την διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ (με αφορμή την πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα), τόνισαν παράγοντες της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι της ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης όσον αφορά το ελληνικό χρέος, υπό τον απαράβατο όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Τέλος, πηγές της ευρωζώνης βεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική πλευρά ούτως ώστε να μπορέσουν να φτάσουν, το ταχύτερο δυνατό, σε μία λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου