Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Κύπρος:ΠτΔ: Απαράδεκτες οι αναφορές Άιντα περί θερμού επεισοδίου

Θεωρώ το χειρότερο φάρμακο ή τη χειρότερη συνταγή να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων. Και θεωρώ ακόμη χειρότερο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει, ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει, ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, το περιθώριο της επίσκεψης του στον ΚΟΑΠ, ο Πρόεδρος ερωτηθείς για τη συνάντηση του κ. Άιντα με τον κ. Κοτζιά, αλλά και τι αναμένει από την επικείμενη συνάντηση Άιντα – Τσαβούσογλου, είπε ότι «έχω ενημερωθεί πλήρως από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης για τα όσα διημείφθησαν. Για το τι αναμένω (από τη συνάντηση Άιντα – Τσαβούσογλου), αναμένω όπως και εσείς, ποια θα είναι τα αποτελέσματα, ποια είναι η ετοιμότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει αλλά και να συμβάλει έτσι ώστε πραγματικά η οποιαδήποτε σύγκληση συνόδου για το Κυπριακό να φέρει αποτελέσματα.

Αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς και όχι άσκοπη χρήση του χρόνου για άλλους λόγους, όπως δημοσιότητας, αντί ουσίας».


Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντα ότι υπάρχει θέμα συναισθηματικής εμπιστοσύνης και όχι ουσιαστικό πρόβλημα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάζω τα όσα λέγονται, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Αλλά είχα ακούσει και το άλλο, ότι στους δύο ηγέτες εναπόκειται αν θα πάνε στη Γενεύη. Με λυπεί πάρα πολύ αλλά αν στη Γενεύη θα μεταβούν οι δύο ηγέτες, γιατί να μεταβούν; Τι έχει διαφορετικό η Γενεύη από το καλύτερο κλίμα της Κύπρου;

Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση, να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον διάλογο. Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη τότε διερωτώμαι γιατί οι δύο ηγέτες να πρέπει να πάνε στη Γενεύη; Ας συνεχίσουμε τον διάλογο και όταν είναι η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα».

Κληθείς να σχολιάσει άλλες αναφορές του κ. Άιντα, ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε τα τέσσερα (κεφάλαια) συζητούνταν σε αλληλεξάρτηση.

Ουδέποτε έθεσα θέμα ότι θα μεταβαίναμε στη Γενεύη χωρίς να υπάρχει (πρόοδος), εφόσον υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας που παρέμεινε ανέγγιχτο μέχρι σήμερα, να συνεχίσει η αλληλοσύνδεση των θεμάτων υπό συζήτηση.

Παρά τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, εκείνοι που απέφευγαν την αλληλένδετη διαπραγμάτευση δεν ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι σε όλους γνωστά τα επιχειρήματα του κ. Ακιντζί ότι τυχόν συζήτηση του εδαφικού ενδέχετο μέσα από διαρροές να προκαλέσουν προβλήματα στη δική του κοινότητα και δεύτερο, το θέμα των εγγυήσεων δεν αφορούσε εμάς μόνο, αλλά ήταν η διεθνής πτυχή κατά την οποία θα έπρεπε να παρίσταντο οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, συν η Ευρώπη, για να συζητήσουν. Ουδέποτε εμείς αρνηθήκαμε, αντίθετα επιμέναμε στο ότι έπρεπε να συζητηθούν».

Κληθείς επίσης να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντα ότι το καλύτερο φάρμακο κατά ενός θερμού επεισοδίου είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θεωρώ το χειρότερο φάρμακο ή συνταγή να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων. Και θεωρώ ακόμη χειρότερο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει, ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει, ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζεις τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιείς ως απειλή.

Επομένως αυτό που λέω είναι να αξιολογήσει τις προτάσεις, αν πραγματικά θέλει να είναι θετικός στην πορεία και να σταματήσει να εκπέμπει ανάλογα μηνύματα.

Λυπούμαι που είμαι αυστηρός, αλλά είχα κάνει κατ’ ιδίαν παραστάσεις ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής».

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου