Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Στο στόχαστρο των Τούρκων - Ξένοι διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ

Για τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τους πολίτες ξένων κρατών ενημέρωσε η Λευκωσία διπλωματικές αποστολές, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλομένους» από την Τουρκία για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε προς χώρες οι οποίες έχουν εμπλοκή στις έρευνες που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πλησίον της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Εξωτερικών πέρασαν διπλωμάτες ευρωπαϊκών και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών. Κατά τις συναντήσεις η Λευκωσία τους ενημέρωσε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες τους λόγω των τουρκικών ενεργειών.

Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε σχετικά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση η οποία αποσκοπούσε και στο να προλάβει τυχόν παρερμηνείες ή παραλείψεις από μέρους του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως οι τουρκικές ενέργειες όπως εκδηλώνονται δεν επηρεάζουν μόνο συμφέροντα της Κυπριακης Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Οι ενέργειες της Τουρκίας, πρόσθεσε, δεν μένουν απαρατήρητες, ειδικότερα από εκείνα τα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η απάντηση στην Τουρκία, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι τα πρόσφατα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Μας ενδιαφέρει, τόνισε, η θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η χωρίς παρεμπόδιση υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές.

Οι τουρκικές παρεμβολές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάσταση στην Τουρκία συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και γενικότερα, καθώς και για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας μελέτη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών για το θέμα της Τουρκίας.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα στην Τουρκία, εκφράστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου η εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα για το πού οδηγείται η Τουρκία.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών - Τουρκίας, ενόψει και της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο παιχνίδι και ο Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε χθες να κρυφτεί πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις για να αξιώσει τερματισμό των ερευνών της Κύπρου για φυσικό αέριο.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», υποστήριξε ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της ε/κ ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η «ε/κ διοίκηση» δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. «Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση, αλλά να είναι αιτία για συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ακόμη: «Αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς ως Τ/κ θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως "ΤΔΒΚ" ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα με τη δική μας ταυτότητα. Όπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία», ανέφερε.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα οικόπεδα ένα, έξι και επτά, στην κυπριακή AOΖ, πραγματοποιεί η Τουρκία, η οποία εξέδωσε παράνομες Navtex.

Η μία παράνομη NAVTEX αφορά πόντιση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται το οικόπεδο «6» και η άλλη αφορά ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, οι οποίες άρχισαν στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι.

Παράλληλα, με άλλη παράνομη ΝΑVΤΕΧ ενημερώνει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο από τις 5 ώς τις 7 το πρωί στην ίδια περιοχή και σε περιοχή λίγο πιο ανατολικά που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου «7».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου