Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Σουλτς: Δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους της Γερμανίας να ψηφίσουν για τη θανατική ποινή - Δηλώσεις στο Der Spiegel

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα δημοψήφισμα που αντιτίθεται στις αξίες και σύνταγμά μας», τόνισε ο υποψήφιος για την καγκελαρία
Αποφασισμένος να εμποδίσει τη συμμετοχή των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία σε ένα πιθανό δημοψήφισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της καμπάνιας που διεξάγει για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας.


«Αν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να διεξάγει δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι στην ψηφοφορία δεν θα λάβουν μέρος οι Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του στο περιοδικό Der Spiegel. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα δημοψήφισμα που αντιτίθεται στις αξίες και σύνταγμά μας», συμπλήρωσε ο «αντίπαλος» της Άνγκελα Μέρκελ στη διεκδίκηση του «θρόνου» της καγκελαρίας.

Ο Μάρτιν Σουλτς χειροκρότησε τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ισοδυναμεί με την οριστική λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, η Bundestag εξετάζει ήδη μέσω της νομικής οδού, έναν τρόπο να μπλοκάρει μία πιθανή διαδικασία επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την άποψη ότι είναι δυνατό, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τίθεται το θέμα της αντίδρασης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στα σχέδιά του.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου