Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulles στέλνει το Παρίσι για να «συναντήσει» την τουρκική αρμάδα δυτικά της Κύπρου - ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ TOTAL ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 11(Βίντεο)

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το  pronews
 
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ έλαβε εντολή να πλεύσει για την κυπριακή ΑΟΖ μετά την δημοσίευση εγγράφου στον ΟΗΕ με το οποίο η Αγκυρα χαρακτήρισε ως "αιτία πολέμου" ("casus belli") κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οποιαδήποτε θαλάσσια έρευνα εγκριθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και της ανακηρυγμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, "χωρίς την έγκριση της Τουρκίας!"
Οι Γάλλοι στέλνουν την ομάδα μάχης του μοναδικού τους αεροπλανοφόρου για έναν απλό και ουσιαστικό λόγο. Θέλουν να προστατέψουν την επένδυσή τους καθώς η γαλλική ΤΟΤΑL τρέχει όλες τις διαδικασίες προκειμένου τον ερχόμενο Ιούλιο να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την εκμετάλλευση του διαπιστωμένου κοιτάσματος υδρογονανθράκων.
Θα «συναντηθεί» με την τουρκική αρμάδα η οποία με τον κωδικό «Ασπίδα της Μεσογείου αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο έξι μίλια από τις ακτές της Ρόδου, της Κρήτης, της Καρπάθου, του συμπλέγματος της Μεγίστης και φυσικά των δυτικών ακτών της Κύπρου. 
Ο Τούρκος Αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου αποκάλυψε ότι στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν έξι φρεγάτες, πέντε υποβρύχια, σταθμοί ραντάρ και τρεις Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες βάσεις, και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 κλπ.
Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ περιγράφει μία επιχείρηση η οποία έχει σαν στόχο την «υπεράσπιση της τουρκικής κυριαρχίας»!
Ενώ η φρεγάτα TCG Gaziantep, περιπολεί ήδη στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και και μπαινοβγαίνει στα Οικόπεδα 10 και 11.
Όπως αναφέρει και ο «Φιλελεύθερος» σε μια προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα μέχρι τη διάνοιξη της γεώτρησης από την TOTAL, την προσεχή Τρίτη εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για δύο συσχετιζόμενα έργα. 
Εν ολίγοις σε μερικές ημέρες οι Γάλλοι ξεκινούν την εκμετάλλευση της κυπριακής περιουσίας και δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να παίξει με τα κέρδη τους.
Το έργο αφορά στη διάνοιξη μιας γεώτρησης από την εταιρεία TOTAL, με την προοπτική διάτρησης μελλοντικής επιβεβαιωτικής γεώτρησης, εάν η αρχική ερευνητική δραστηριότητα είναι επιτυχής.
Η προτεινόμενη γεώτρηση θα υλοποιηθεί εντός του ερευνητικού τεμαχίου 11. Το ερευνητικό τεμάχιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 Km από την ακτογραμμή. Οι γεωτρητικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella. Μια ακτίνα 500 μέτρων από τα εξωτερικά σημεία του πλωτού γεωτρύπανου προβλέπεται να κηρυχθεί Ζώνη Ασφαλείας.
Στην διακοίνωση, η Αγκυρα αναφέρει ότι ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16'18"E είναι τουρκική ΑΟΖ και πλέον πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πλοία που δεν έχουν άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες.
Με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!
Aνατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, πέρα από τα 6 ν.μ. χαρακτηρίζεται όχι απλώς ΑΟΖ, αλλά και υφαλοκρηπίδα, εγκαταλείποντας την πάγια τακτική, από το 1974 της αμφισβήτησης, αλλά και διαβούλευσης με την Ελλάδα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
"It is Turkey’s well-considered position that the outer limits of the Turkish continental shelf in the above -mentioned maritime areas follow the median line between the Turkish and Egyptian coastlines. The western terminal point of the median line will be determined in accordance with the outcome of future delimitation agreements in the Aegean Sea and in the Mediterranean among all States concerned, taking"! 
Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνει χρήση ένοπλων μέσων η Τουρκία!
Η Αγκυρα δηλώνει ότι "Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα" η οποία βάσει των συντεταγμένων που κατέθεσε στον ΟΗΕ περιλαμβάνει ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.
Για αυτό και οι Γάλλοι αποστέλλουν την ομάδα μάχης του Σαρλ Ντε Γκολ όπως αναφέρει ιστοσελίδα του αμυντικού χώρου το οποίο μεταφέρει 28–40 αεροσκάφη ,μεταξύ των οποιών Rafale M, E-2C Hawkeye, SA365 Dauphin, EC725 Caracal, AS532 Cougar
Οι Τούρκοι με την διακοίνωσή τους απείλησαν ευθέως και τις ξένες εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν κάποια επιθετική ενέργεια παρουσία της γαλλικής ομάδας μάχης καθώς το Παρίσι δείχνει αποφασισμένο να προστατέψει τις επενδύσεις του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου