Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Και τρίτο θύμα μετρά η Κύπρος από τον καύσωνα

Και τρίτο θύμα μετρά η Κύπρος από τον καύσωνα, αφού ακόμα μια γυναίκα υπέκυψε από θερμοπληξία αργά χθες το βράδυ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πρόκειται για 71χρόνη με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, που νοσηλεύονταν από προχθές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΛ.

Συνολικά τα περιστατικά θερμοπληξίας, που καταγράφηκαν από το περασμένο Σάββατο, ανέβασαν τον αριθμό στα δέκα, εκ των οποίων τα τρία κατέληξαν.
Σημειώνεται ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους άλλες δύο γυναίκες ηλικίας 75 και 60 χρονών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η γιατρός του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννα Γρηγορίου, ανέφερε ότι η 71χρονη εισήχθηκε στις 3 του μήνα στο ΓΝΛ με ψηλό πυρετό, ωστόσο, λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε δεν τα κατάφερε.
 
Επίσης, είπε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμα δύο νέα περιστατικά, τα οποία σημείωσε νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Όπως πρόσθεσε η κ. Γρηγορίου το ένα αφορά 83χρονη γυναίκα από τη Λευκωσία με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ το άλλο αφορά 50χρονο, επίσης, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος εισήχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, με ψηλό πυρετό.

Εξάλλου, η κ. Γρηγορίου προέβη εκ νέου σε συστάσεις προς αντιμετώπιση του καύσωνα, λέγοντας ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών συστήνεται στο κοινό να αποφεύγει τη συχνή έκθεση στον ήλιο, όπως και την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική άσκηση.

«Είναι σωστό», είπε, «να προτιμώνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. Επίσης, να προτιμά το ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο».

Συστήνει ακόμα αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα και προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς, λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού και χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της μέρας.

ΠΗΓΗ  philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου