Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Μηχανή του Χρόνου: Η πόλη – φάντασμα που ήταν ελληνική αποικία και εκεί γυρίστηκε το 'Quantum of Solace'

Από τη mixanitouxronou.gr:

 Η Craco εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1980 και από τότε παραμένει έρημη.

Η Craco είναι μια πόλη-φάντασμα της Ιταλίας που βρίσκεται στην επαρχία Ματέρα. Εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1980 και από τότε παραμένει έρημη.
Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Αποτέλεσε σκηνικό γυρισμάτων για την ταινία του Φραντσέσκo Ρόσι «Τhree Brothers” και για την ταινία του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace». Ιδρύθηκε από τους έλληνες αποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που γινόταν ο αποικισμός της Ιταλίας.
Ονομάστηκε Μοντεντόρο και οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν Έλληνες που ζούσαν στην παραθαλάσσια πόλη Μεταπόντο. Χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου ύψους 400 μέτρων. Βρισκόταν σε σημαντική στρατηγική θέση, καθώς είχε πανοραμική θέα και ήλεγχε την περιοχή. Tα κτίρια ήταν στραμμένα στην κοιλάδα του ποταμού Cavone.

  Το 1060 ήταν μοναστικό κέντρο και μετονομάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αρνάλντο σε «Grachium», που σημαίνει «μικρό ανώμαλο έδαφος». Τους επόμενους αιώνες πέρασε στην κυριότητα διάφορων Ευρωπαίων αρχόντων. Ένας από αυτούς μετέτρεψε την πόλη σε στρατιωτικό κέντρο και έχτισε τον πύργο που δεσπόζει στην κορυφή, ο οποίος λειτούργησε ως φυλακή. Τα επόμενα χρόνια ιδρύθηκε πανεπιστήμιο, χτίστηκαν τέσσερα παλάτια και ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε. Η μεγάλη ακμή που γνώρισε έληξε όταν έπεσε επιδημία πανούκλας, η οποία στοίχισε τη ζωή στους μισούς κατοίκους.

  Τον 19ο αιώνα οι κάτοικοι της πόλης ασχολούνταν περισσότερο με τη γεωργία. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για καλλιέργεια και τα εδάφη ήταν άγονα, γι’ αυτό πολλοί ξενιτεύτηκαν προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη ζωή.
Οι σεισμοί που έπληξαν την περιοχή και το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι κάτοικοι του Κράκο μετανάστευαν στη Βόρεια Αμερική, όπως πολλοί συμπατριώτες τους. Το 1980 η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Η μορφολογία του εδάφους και οι συχνές κατολισθήσεις έκριναν τα κτίρια ακατάλληλα για κατοίκηση. Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε μια νέα πόλη στην κοιλάδα, την Craco Peschiera, η οποία απείχε λίγα χιλιόμετρα από την παλιά. Από τότε η Craco ερήμωσε και μετατράπηκε σε σκηνικό γυρισμάτων για κινηματογραφικές παραγωγές και έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ταξιδιώτες της Κάτω Ιταλίας.

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου