Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Έρχονται οι επικουρικές των 60 ευρώ!

Σχέδιο για την άμεση έκδοση τουλάχιστον 7.000 «κουτσουρεμένων» επικουρικών συντάξεων κάθε μήνα, 3.500 νέων και 3.500 παλιών προωθεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ).
Η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά υπολογίζεται σε 157 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις με επικουρικές των 60 ευρώ.

Οι συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 120.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή αγγίζει ακόμα και τα τέσσερια χρόνια!
Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθερία, ειδικά για τις περίπου 92.500 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά (νέες αιτήσεις) μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνωρίζε όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν είχε βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.
Ωστόσο τις προηγούμενες εβδομάδες και ύστερα από 1,5 χρόνο καθυστέρηση εκδόθηκαν οι σχετικές εγκύκλιοι με τις οποίες «ξεπαγώνει» η διαδικασία και παρέχεται η δυνατότητα στη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι περίπου 92.500 νέες συντάξεις, που βρίσκονται στον «πάγο» για δύο χρόνια, εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση τουλάχιστον 22%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά υπολογίζεται σε 157 ευρώ
Μειώσεις
Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί - τουριστικοί πράκτορες κ.α. Κι αυτό γιατί ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της επικουρικής σύνταξης προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.
Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συνταξιούχων που λάμβαναν τα κατώτατα όρια επικουρικής σύνταξης και οι οποίοι μετά την κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας θα δοθούν επικουρικές συντάξεις της τάξης των 60 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού ασφαλισμένος που μέχρι το 2015 είχε 20 χρόνια επικουρικής ασφάλισης και μέσον όρον συντάξιμων αποδοχών 700 ευρώ θα δει το ποσό της επικουρικής του σύνταξης να διαμορφώνεται στο ποσό των 63 ευρώ!

Ξεπαγώνουν 10.000 ΕΦΑΠΑΞ

Στην καταβολή 10.000 εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή ακόμη και από το 2014, πρόκειται να προχωρήσει το αργότερο έως τις αρχές του 2018 το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου