Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ενέργεια: Η ΕΝΙ ο κύριος παίκτης στην κυπριακή ΑΟΖ

Πέτρος Θεοχαρίδης 
Από το philenews

Το επόμενο τρίμηνο, η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στην ιταλική ΕΝΙ, λόγω των δύο ή τριών γεωτρήσεων που ακολουθούν, με την πρώτη να αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις ημέρες των εορτών.

Από το 2013, λίγο μετά τον β’ γύρο αδειοδότησης, η ηγεσία της ΕΝΙ και υπό τον πρώην και νυν εκτελεστικό διευθυντή, σε όλες τις παρουσιάσεις προς αναλυτές και τους εκπροσώπους μεγάλων επενδυτών για τη στρατηγική τα επόμενα χρόνια, εντάσσουν την Κύπρο στον κατάλογο των περιοχών στρατηγικής σημασίας και μεταξύ των περιοχών στις οποίες δόθηκε ο χαρακτηρισμός «περιοχή–κλειδί» για τις αναπτυξιακές δραστηριότητες του ιταλικού κολοσσού για τα επόμενα χρόνια.


Αυτή η κατεύθυνση της ΕΝΙ, ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τον διορισμό από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, του Κλαούντιο Ντεσκάλζι ως επικεφαλής του κολοσσού στον οποίο πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι μεγαλύτερος μέτοχος (με 31%) είναι το ιταλικό κράτος. Ο Ντεσκάλζι ήταν, μεταξύ άλλων προηγουμένως, ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΝΙ που αποφάσισε και προώθησε την εμπλοκή του κολοσσού στην κυπριακή ΑΟΖ με τη διεκδίκηση των «2», «3» και «9».


Η θέση αυτή φαίνεται να ενισχύεται μετά τον γ’ γύρο αδειοδότησης ακόμα περισσότερο, με τον κύριο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση να έχει ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI, Λούκα Μπερτέλι.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΝΙ, είναι και διακεκριμένος ειδικός στην αξιολόγηση τρισδιάστατων σεισμογραφικών και έχει τη δική του συμβολή στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις σε γεωλογικές δομές στις οποίες πριν την ανακάλυψη του Ζορ δεν δινόταν σημασία για κοιτάσματα.

Η ΕΝΙ είναι ο κύριος παίκτης στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε βαθμό που αν δεν αλλάξουν μελλοντικά άρδην τα δεδομένα, θα είναι ο βασικότερος συνεργάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αμέσως επόμενων κυβερνήσεων σε σχέση με τα ενεργειακά και τους υδρογονάνθρακες.

Τα τεμάχια «2», «3», «6», «8», και «9» και «11». (Στα «2», «3» και «9» με την KOGAS, στα «6» και «11» μαζί με την Total και στο «8» μόνη της). Δηλαδή έχει τα δικαιώματα για τα έξι από τα εννέα τεμάχια που έχουν ενταχθεί στους τρεις γύρους αδειοδότησης.


Είναι φανερό ότι οι όποιες λύσεις και αναπτύξεις για εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα έχουν ως βασικό παράγοντα και την ΕΝΙ.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι το 2014 και 2015, η ΕΝΙ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και μπήκε στα βαθιά των συζητήσεων με την κυβέρνηση, για τις συνθήκες και προσχεδιασμό για δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Μάλιστα, το 2014 με πρόταση Γ.Λακκοτρύπη, το Υπουργικό διόρισε διαπραγματευτική ομάδα για συζητήσεις σε σχέση με το τερματικό, για να διαπραγματευτεί τόσο με τη Noble -με την οποία γίνονταν ήδη διαπραγματεύσεις αλλά έδειχναν από νωρίς αδιέξοδες- όσο και με την ΕΝΙ. Με την ΕΝΙ, οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν με σκοπό την κατάληξη σε συμφωνία (Project Agreement) η οποία θα όριζε όλα τα δεδομένα, το πλαίσιο και τη διαδικασία για κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, εφόσον, με βάση εκείνες τις συνθήκες, μέσω των γεωτρήσεων ανακαλυφθούν οι αναμενόμενες εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου. Η θέση της ΕΝΙ για τερματικό υγροποίησης στην ΕΝΙ, επαναλήφθηκε τον περασμένο Απρίλιο με δημόσιες δηλώσεις.

Η «Σουπιά» μπορεί να αλλάξει την Κύπρο

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι προσδοκίες της ΕΝΙ για τις επόμενες δύο γεωτρήσεις, στους στόχους «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» και «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», δεν είναι για κοιτάσματα-«μαμούθ», αλλά για «καλά» κοιτάσματα της τάξης ή λίγο μεγαλύτερα του «Αφροδίτη» στην πρώτη γεώτρηση και για ένα κοίτασμα που θα καλύπτει τουλάχιστον τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 40-50 χρόνια στη δεύτερη γεώτρηση.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται όπως ήδη έγραψε ο «Φ» από τους ειδικούς στη γεώτρηση στο τεμάχιο «3» και τον στόχο «Σουπιά».

● Πρώτο, επειδή το γεγονός ότι η ΕΝΙ εντοπίζει στο τεμάχιο «3» μια νέα γεωλογική δομή με σοβαρές πιθανότητες σχηματισμού κοιτασμάτων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και πάλι νέες συνθήκες σε ολόκληρη την περιοχή, φέρνοντας αλλαγές παρόμοιες με αυτές που έφερε η ανακάλυψη του «Ζορ».

● Δεύτερο, επειδή πρόκειται για την πιο «ρηχή» γεώτρηση που θα γίνει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το ότι πρόκειται για περιοχή που ενδιαφέρει εξαιρετικά τους γεωλόγους επειδή βρίσκεται κοντά στην ΑΟΖ του Λιβάνου και δίνει σημαντικές πληροφορίες και για τα εκεί γειτονικά τεμάχια.

● Τρίτο και πιο σημαντικό για εμάς στην Κύπρο, αφού, σε περίπτωση ακόμα και περιορισμένων μεγεθών ανακάλυψης, θα είναι ένα κοίτασμα πολύ κοντά στις ακτές της Κύπρου σε σχέση με άλλα πιθανά κοιτάσματα. Οπότε ανοίγουν διάπλατα οι προοπτικές για άμεση ανάπτυξή του και μεταφορά με αγωγούς της τάξης των μόλις 60 χιλιομέτρων στην Κύπρο για τις δικές μας ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής και όχι μόνο.

Αυτό σημαίνει μείωση δαπανών και χρόνου, δηλαδή, σύντομη άφιξη δικού μας φυσικού αερίου και εξασφάλιση αερίου με πολύ ανταγωνιστικό κόστος.

Κύριος παίκτης για τερματικό εδώ ή στην Αίγυπτο

Η ΕΝΙ την ίδια ώρα είναι και βασικός μέτοχος σε ένα από τα δύο τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, με τα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μεταφορά και εμπορική εκμετάλλευση του αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Οι δύο πρώτες γεωτρήσεις της ΕΝΙ στους στόχους «Ονασαγόρας» και «Αμαθούσα», κατέληξαν άγονες, το ίδιο και η τρίτη και πιο πρόσφατη, στο «Ονησίφορος 1», που έγινε μέσω της Total στο «11».

Τώρα περιμένουμε την επόμενη σειρά γεωτρήσεων -δύο ή τριών- εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Ο αριθμός των γεωτρήσεων της ΕΝΙ μπορεί να αυξηθεί, ιδιαίτερα αν υπάρξουν έστω και περιορισμένες ανακαλύψεις, ενώ περιμένουμε και ολοκλήρωση της επεξεργασίας των τελευταίων τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο τεμάχιο «8» για καθορισμό
χρονοδιαγράμματος γεώτρησης και στο τεμάχιο αυτό, πιθανότατα σε έναν από τους στόχους που έχει ήδη καθοριστεί, τους «Ερατοσθένης 1» και «Ερατοσθένης 2».

Ακόμα, αξίζει να θυμηθούμε ότι τα δικαιώματα και οι άδειες έρευνας των ENI-KOGAS στα τεμάχια «2», «3» και «9» λήγουν σε μερικούς μήνες, μετά τη διετή παράταση που συμφωνήθηκε στις αρχές του 2016, οπότε πρέπει να περιμένουμε σύντομα και αποφάσεις της ΕΝΙ σε σχέση με ενδεχόμενες γεωτρήσεις στα τεμάχια «2» και «9».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου