Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: 16 οι νεκροί του ναυαγίου - Τρία ακόμη άτομα αγνοούνται - Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται

Μεταξύ των θυμάτων και πέντε παιδιά - Δείτε τη NAVTEX που εξέδωσε το Ναυτικό της Τουρκίας διεκδικώντας την «πατρότητα» των επιχειρήσεων διάσωσης
Τουλάχιστον 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο που σημειωθηκε σήμερα το πρωί στο Αγαθονήσι.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού, ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας είναι και πέντε παιδιά, που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου.


Όπως έχει γίνει γνωστό, τρία ακόμη άτομα έχουν διασωθεί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις ακόμη αγνοούμενους. Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Λιμενικού, οι οποίες ξεκίνησαν στις 8.30 το πρωί, συνεχίζονται με σκοπό τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων.
Στις επιχειρήσεις μετέχουν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά του Λιμενικού, η κανονιοφόρος «Μαχητής» του πολεμικού ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στις έρευνες παίρνει μέρος κλιμάκιο ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού (ΜΥΑ) προκειμένου να καταδυθεί για τη διερεύνηση του ναυαγίου και τη συλλογή πειστηρίων.

Οι σοροί των θυμάτων μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο Πυθαγόρειο της Σάμου.


Η NAVTEX που εξέδωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Τις δικές της επιχειρήσεις φαίνεται πως διεξάγει και η Τουρκία στην περιοχή, οι οποίες ωστόσο προς το παρόν περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, όπως μπορεί να δει κανείς στο site του τουρκικού Ναυτικού, πριν από μερικές ώρες εκδόθηκε NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, που κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue).

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, οι Τούρκοι διεξάγουν επιχείρηση διάσωσης στα δικά τους χωρικά ύδατα, στην οποία συμμετέχουν συνολικά τρία σκάφη. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζει πάγια η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια για ναυάγια στην περιοχή.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να διεκδικήσει την «πατρότητα» της επιχείρησης διάσωσης, χωρίς να σέβεται τις 16 ζωές που χάθηκαν στο πολύνεκρο ναυάγιο.

Δείτε παρακάτω την προκλητική τουρκική NAVTEX





 Στα 4 στίγματα φαίνεται η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι. Όπως γίνεται εμφανές, πρόκειται για περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικά χωρικά ύδατα.




Βίτσας: Δεν πρέπει να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου

Οδύνη για το ναυάγιο εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. «Η νέα τραγωδία υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων» τόνισε ο κ. Βίτσας. Όπως είπε, «δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βίτσας ενημερώνεται για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης. Επίσης, για τη διαχείριση του θέματος, έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου