Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η συνέχεια του αγώνα για το Σκοπιανό - Οι αμερικανικές αποφάσεις - Η γερμανική θέση των Ελλήνων

Η συνέχεια του αγώνα για το Σκοπιανό
Tου Ν. Λυγερού


Αυτοί που πιστεύουν ότι θα υπάρξει κορεσμός για το θέμα του Σκοπιανού πρέπει να παραδεχτούν ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τα ιστορικά Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έδειξαν τον δρόμο της αντίστασης διότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία του όσο και να θέλουν μερικοί να τον πείσουν ότι δεν είναι σημαντικό. Το άλλο που έχει συμβεί είναι ουδέτεροι άνθρωποι πήραν τώρα θέση για την προστασία της ονομασίας της Μακεδονίας.
Επίσης άλλα άτομα που βρίσκονται σε κομματικό πλαίσιο δεν υποστηρίζουν πια τις θέσεις του κόμματός τους ακόμα κι αν αυτό ανήκει στην κυβέρνηση διότι πήραν την απόφαση ν' ακολουθήσουν το θέλημα του λαού. Αυτό έδειξαν και εσωτερικές δημοσκοπήσεις οι οποίες ανέδειξαν την εμφάνιση αυτής της διαφορετικής τάσης και για το πολιτικό μέλλον. Έχουμε λοιπόν περάσει σε μία αλλαγή φάσης αφού τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ακόμα και σε πολιτικό πλαίσιο δεν μπορεί να αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια. Ο αγώνας δεν τελείωσε βέβαια κι ακόμα κι αν υπάρχει αυτή η νέα μεγάλη τάση πρέπει και οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις ν' αλλάξουν πορεία αφού η αρχική επίλυση δεν έχει πια νόημα και η αδιαλλαξία των Σκοπίων είναι αυτή που πρέπει ν' αλλάξει για να σεβαστεί και την ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του Ελληνισμού που έχει εμποτίσει την ίδια την Ευρώπη. Έτσι ο αγώνας και η ενημέρωση συνεχίζονται όπως το αποδεικνύει και έμπρακτα το Düsseldorf στη Γερμανία αφού και η ομογένεια βρίσκεται στο μέτωπο για αυτήν την ιστορική υπόθεση. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και πρέπει να μη σταματήσουμε καμία προσπάθεια έως το τέλος. Δεν πρέπει να περάσει καμία υποχώρηση διότι θα αποτελεί πάτημα στη συνέχεια. Η Ελλάδα διαθέτει κυρίαρχη στρατηγική και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάποιο λάθος τη τελευταία στιγμή. Έχουμε να παίξουμε στρατηγικά με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι οι έδρες μας. Ας ακολουθήσει λοιπόν η πολιτική αυτή την στρατηγική.
 
Οι αμερικανικές αποφάσεις
Tου Ν. Λυγερού

Στην Ελλάδα, αλλά αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες βέβαια, έχουμε την τάση να ερμηνεύουμε τις αμερικανικές αποφάσεις μέσω του δικού μας βλέμματος και της δικής μας οικονομικής κατάστασης ενώ πολύ απλά οι ΗΠΑ αδιαφορούν παντελώς για αυτήν την κατάσταση εκτός αν εμπλέκονται τα εθνικά τους συμφέροντα. Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μελετούν τη μεγάλη εικόνα, αναλύουν τη συμπεριφορά των μεγάλων παικτών της υψηλής στρατηγικής κι ύστερα επιλέγουν την δική τους στρατηγική για να αλλάξουν μερικά δεδομένα ακόμα και σε στρατηγικό επίπεδο. Δεν ασχολούνται με λεπτομέρειες που εμείς θεωρούμε σημαντικές και δεν αλλάζουν δόγμα ανάλογα με τα θέλω μας. Επίσης κάνουν και αλλαγές για την εσωτερική τους χρήση. Με τη νέα κυβέρνηση αυτό είναι πια ξεκάθαρο, άλλωστε το ίδιο το σύνθημα του Προέδρου προωθούσε και προωθεί πρώτα την ίδια την Αμερική. Αυτό το βλέπουμε τώρα σχετικά με το εμπόριο και ειδικά με την Κίνα αφού οι εισαγωγές στην Αμερική απ’ αυτή τη χώρα αποτελούν τα 2/3 του αμερικανικού χρέους. Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα κι ότι είναι η τελευταία που έχει το μεγαλύτερο όφελος. Έτσι μπορεί να βλέπουμε ότι οι αμερικανικές αποφάσεις είναι ενοχλητικές για μας αλλά είναι πολύ περισσότερο για την Κίνα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι αυτά σχετίζονται και με το υπόβαθρο του προβλήματος που αποτελεί η Βόρεια Κορέα αφού την υποστηρίζει η Κίνα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ανάλογα με τις περιπτώσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την αλλαγή του Υπουργού Εξωτερικών αλλιώς κινδυνεύουμε να πέσουμε σε ερμηνευτικές παγίδες. Όμως πρέπει από την άλλη να είμαστε ικανοί να αξιοποιήσουμε και τις αλλαγές. Το είδαμε με την εκλογή του νέου Προέδρου, με την αλλαγή φάσης στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με τη νέα φάση για το Κουρδικό, με την παρουσία της ExxonMobil στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Όλα αυτά είναι νέα στοιχεία αξιοποίησης για τον Ελληνισμό δίχως ποτέ να ξεχνάμε και το εύρος της ελληνικής διασποράς στην ίδια την Αμερική για να παίζουμε ορθολογικά το στρατηγικό παίγνιο.

Η γερμανική θέση των Ελλήνων
Tου Ν. Λυγερού


Μπορεί να φαίνεται περίεργη η έκφραση γερμανική θέση των Ελλήνων για να μιλήσουμε για την ελληνική ομογένεια της Γερμανίας αλλά θα δούμε στη συνέχεια ότι υπάρχει στρατηγικό όφελος. Ελληνική ομογένεια υπάρχει και σε άλλες χώρες αλλά αυτές δεν ανήκουν απαραίτητα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι αυτοί που θεωρούν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι απλώς μια προέκταση των άλλων, δεν βλέπουν την επέκταση που αποτελούν διότι ξεχνούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο ζουν. Οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν στις χώρες που κατοικούν και διαμορφώνουν και αυτοί την πολιτική τους αλλά και ένα μερίδιο της στρατηγικής τους ειδικά όταν ο πληθυσμός τους είναι σημαντικός όπως στη Γερμανία. Το άλλο σημαντικό πλαίσιο που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι η Γερμανία όπως και η Σουηδία αποτέλεσαν και αποτελούν πόλους έλξης για τους πρόσφυγες. Το προσφυγικό έχει απασχολήσει και απασχολεί πια όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ έχουν μια θέση οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία. Αυτά είναι απτά και ξεκάθαρα παραδείγματα που συμπληρώνουν και τα οικονομικά δεδομένα της ενωμένης Γερμανίας που πάλεψε δεκαπέντε χρόνια μέσα στην λιτότητα για να πετύχει τον στρατηγικό στόχο της εξισορρόπησης των δύο πλευρών. Και οι Έλληνες είχαν και εκεί μια θέση. Ο Έλληνας που ζει στη Γερμανία και βλέπει πώς λειτουργεί αυτό το κράτος εσωτερικά και ευρωπαϊκά, έχει λοιπόν μια άλλη εικόνα σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με αυτή που έχει και ο Έλληνας που ζει στη Γαλλία διότι αυτές οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό συμμαχικό πεδίο δράσης που ενεργοποιεί τον βαθύ πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν λοιπόν καλό να αξιοποιηθεί αυτή η γερμανική θέση των Ελλήνων, ειδικά όταν προετοιμάζουμε ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί ειδικά τώρα που ξέρουμε ότι η Ελλάδα μέσω της ελληνικής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της θα αναβαθμίσει τη γεωοικονομία της. Διότι μια συνέργεια σε αυτόν τον τομέα μπορεί να ενισχύσει γεωπολιτικά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου