Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Εικόνες καταστροφής μετά τη θεομηνία στη Θεσσαλονίκη: Κλειστά σχολεία, χωρίς νερό η πόλη(Βίντεο - Φωτο)

Πλημμύρισε ο Λευκός Πύργος και εγκλωβίστηκαν μαθητές - Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα από τους χειμάρρους - Διακοπές στην ηλεκτροδήτηση - Ποια σχολεία και υπηρεσίες παραμένουν κλειστές
Εικόνες Αποκάλυψης έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρέθηκε στο «μάτι» της κακοκαιρίας, με έντονες βροχοπτώσεις να έχουν μετατρέψει τους δρόμους της πόλης σε χειμάρρους.

Επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η νεροποντή.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου εστιάστηκαν στον καθαρισμό τριών βασικών σημείων τα οποία είχαν πλημμυρίσει. Πρόκειται για τον κόμβο της ΧΑΝΘ, την περιοχή του Λευκού Πύργου και τη οδό Σαλαμίνος.



Η παρέμβαση των συνεργείων (τα οποία, παρά την δυσκολία στην μετακίνησή τους προς το κέντρο εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης, κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους) επικεντρώθηκε στην απομάκρυνση σκουπιδιών, φερτών υλικών καθώς και αντικειμένων που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.

Όπως εκτίμησε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, μέχρι αύριο η πόλη θα έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της.

Ποιες δημοτικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν λόγω ζημιών

Στο μεταξύ, σύσκεψη όλων των διευθυντών και στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου συγκάλεσε και πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν προβλήματα που προκλήθηκαν σε δημοτικές εγκαταστάσεις και δημοτικά κτήρια.



Συγκεκριμένα, αύριο όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και των δημοτικών Κοινοτήτων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ οδού Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, συνοδευόμενος από στελέχη των υπηρεσιών διενήργησαν αυτοψία στο 1ο και στο 2ο υπόγειο του Δημαρχείου που υπέστησαν και τα πιο σοβαρά προβλήματα και όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την απάντληση των υδάτων.



Κλειστά σχολεία

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης είχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα σχολεία, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα, εκτός από λιγοστές περιπτώσεις σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά αύριο.

Πρόκειται για τα:

- 37ο και 41ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης

- 28ο-29ο και 64ο Νηπιαγωγεία Θεσσαλονίκης

Η καταγραφή ενδεχόμενων προβλημάτων της σχολικής στέγης συνεχίζεται. Σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.



Διακοπές στην υδροδότηση

Για αρκετή ώρα θα συνεχιστεί η διακοπή υδροδότησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΥΑΘ, θα είχε αποκατασταθεί έως τις 17.00.

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει χωρίς νερό τουλάχιστον μέχρι τις 19.00, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η θολότητα που εμφανίστηκε στον Δενδροπόταμο.

Όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία νωρίτερα, οκτώ συνεργεία της ΕΥΑΘ βρίσκονται στον δρόμο ώστε να συνδράμουν σε σημεία που εντοπίζεται πρόβλημα με τις αποχετεύσεις. Ωστόσο, η εταιρεία ύδρευσης υπογραμμίζει πως τα φρετάτια είναι καθαρά.

Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα - Εγκλωβίστηκαν μαθητές στο Λευκό Πύργο

Η ισχυροί βροχόπτωση μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης σε ποτάμια, μέσα σε λίγα, μόλις, λεπτά, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο λιμάνι, μάλιστα, αρκετοί πολίτες αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω στα αυτοκίνητά τους, καθώς η στάθμη του νερού αυξήθηκει επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μια γυναίκα και ένας άντρας παρασύρθηκαν από το «ποτάμι» που δημιούργησε η βροχή, στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη με πυροσβέστες να σπεύδουν στο σημείο για να τους βοηθήσουν.

Οι δυο τους περίμεναν σε στάση λεωφορείου, όταν τους βρήκε η καταιγίδα και τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που τους παρέσυραν. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και οι άνθρωποι διασώθηκαν.

Μάλιστα ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που τα ορμητικά νερά παρασύρουν μία γυναίκα κοντά στο ΑριστοτέλειοΠανεπιστήμιο. Ωστόσο την τελευταία στιγμή γαντζώθηκε από αυτοκίνητο και σώθηκε. 





Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη δημιούργησε μία τάφρο στην είσοδο του Λευκού Πύργου, εγκλωβίζοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του.

Οι 24 μαθητές από σχολείο του Πηλείου παρέμειναν εγκλωβισμένοι επό δυόμιση ώρες στο μνημείο.

Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους.

Συνολικά, στο Λευκό Πύργο παγιδεύτηκαν λόγω της νεροποντής ογδόντα άνθρωποι- μαθητές, τουρίστες και εργαζόμενοι.

Όπως ανέφεραν μαθητές στο protothema.gr, παρέμειναν κλεισμένοι στον Πύργο για πάνω από δυόμιση ώρες, περιμένοντας την πυροσβεστική, που έχει σπεύσει στο σημείο, να απομακρύνει τα νερά.

Έπεσε βροχή ενάμιση μήνα μέσα σε λίγες ώρες

Υψηλή βροχόπτωση κατέγραψε ο νέος σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, που μετρά μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σταθμός κατέγραψε ένα μεγάλο ύψος βροχής με 72,4 χιλιοστά μέσα σε μία μόνον ώρα, σήμερα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία μειώθηκε θεαματικά από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου. Η μέση ένταση βροχόπτωσης δεκαλέπτου ήταν τα 30 χιλιοστά.
Σημειώνεται ότι  σύμφωνα με τα Κλιματικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία του σταθμού μέτρησης στη Μίκρα) φθάνει το Μάιο τα 44,4 mm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα σήμερα έπεσε νερό που αντιστοιχεί περίπου σε διάστημα ενάμιση μήνα!





thessaloniki-kairos01
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos02
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos03
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos04
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos05
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos06
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos07
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos08
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
thessaloniki-kairos09
Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου
ΠΗΓΗ protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου