Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ντάτσιτς σε Σέρβους πολίτες: Μην πηγαίνετε στα κατεχόμενα

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ότι η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατίας. Κάλεσε τους Σέρβους πολίτες να μην επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου παρά μόνο τις ελεύθερες, ζητώντας τους να αποφεύγουν να κλείνουν τις διακοπές τους με τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν ταξίδια στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να διατηρηθεί σε εντατικό επίπεδο «και σήμερα πήραμε εντολές να προετοιμάσουμε τη διακυβερνητική διάσκεψη στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Προέδρων των δύο χωρών. Θα έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών και διαβουλεύσεις για τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική με σκοπό την αλληλοβοήθεια».

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι «είμαστε ευγνώμονες στα αδέλφια μας Κύπριους που σε όλα τα διεθνή φόρα με συνέπεια τηρούν θέση αρχής» στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο αποτελούν προτεραιότητα.

Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι διεξήχθη μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση. «Καταρχάς επιβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες και φιλικές διμερείς μας σχέσεις, η πραγματική παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στον κυπριακό και σερβικό λαό, όπως επίσης η κοινή προσέγγιση σε διάφορα θέματα, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα, συγχάρηκα τον Σέρβο ομόλογό μου για τη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και ευρύτερα, και εξέφρασα την αμέριστη και διαρκή υποστήριξη της Κύπρου στην πορεία της χώρας μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσα τον κ. Ντάτσιτς για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να παράσχει κάθε έμπρακτη βοήθεια και στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας και για το γεγονός ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος είναι ένας ειλικρινής υποστηρικτής της σερβικής προσπάθειας. Όσον αφορά ένα άλλο, εξίσου σημαντικό θέμα που απασχολεί τη Σερβία, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι σε όλους γνωστή. Επανέλαβα στον φίλο Υπουργό την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι στην απουσία επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η Κύπρος θεωρεί ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα είναι παράνομη».

Επιπρόσθετα, ο ΥΠΕΞ σημειωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Ντάτσιτς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν τον Ιούλιο του 2017.

«Ενημέρωσα, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, αλλά και των γειτονικών κρατών, και εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά και του κυπριακού λαού γενικότερα, για τη σημαντική στήριξη της Σερβίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, αλλά και σε άλλα θέματα. Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση, τις απόψεις και εκτιμήσεις του κ. Ντάτσιτς για την κατάσταση και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με το μέλλον της περιοχής. Θεωρούμε ότι η Σερβία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον στόχο για επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγχαίρουμε τη Σερβία για τον σημαντικό της ρόλο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και λόγω ιστορικών δεσμών, ενδιαφέρεται για τα τεκτενόμενα στην περιοχή και είναι σημαντικό να εξετάσουμε – και θα το πράξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα - πώς μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην εκπλήρωση κοινών στόχων και στην ενίσχυση, ιδιαίτερα, των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, κάτι που συζητήθηκε εν εκτάσει ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου