Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

2 Αυγούστου 2018: η αρχή του αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ρομά - Το όραμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ρομά - Περί γενοκτονίας των Ρομά

2 Αυγούστου 2018: η αρχή του αγώνα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ρομά
Του Ν. Λυγερού

Στις 2 Αυγούστου 2018 άρχισε η ιστορία της επετείου της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά. Κι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα τιμά τα θύματα και την ιστορία που επέλεξαν την 2 Αυγούστου 1944 για ν’ αρχίσει το έργο της μνήμης των Δίκαιων. Έως σήμερα οι θεσμοί της Ελλάδας ήταν ας πούμε αθώοι λόγω αγνοίας. Τώρα όμως μετά τις 2 Αυγούστου 2018, η Ελλάδα ξέρει πια με τον πιο επίσημο τρόπο ότι έγινε η Γενοκτονία των Ρομά εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος που προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να τους αφανίσει μέσω φασιστικών θεωριών και βάρβαρων πειραμάτων που είχαν ως στόχο να αποδείξουν ότι οι Ρομά ήταν υπάνθρωποι. Τώρα μετά από τόσες δεκαετίες, αυτή η γενοκτονία πρέπει να γίνει όλο και περισσότερο γνωστή για να μάθουν και οι επιζώντες και οι Δίκαιοι πώς ν’ αντιμετωπίσουν τις ιδέες των γενοκτόνων. Επίσης είναι η αρχή μιας διαδικασίας διόρθωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι βέβαια και για την Ελλάδα, η αρχή μιας εξέλιξης, διότι θα πρέπει να περάσουμε επίσημα και στο στάδιο της επίσημης αναγνώρισης αυτής της γενοκτονίας, όπως κάναμε με τη γενοκτονία των Ποντίων το 1994 και τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1996. Έτσι με το 2018 αρχίζουμε μια νέα περίοδο στην Ελλάδα που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην έννοια των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας, διότι οι Ρομά είναι λαός της Ανθρωπότητας χωρίς όρια και σύνορα.

Το όραμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ρομά

Του Ν. Λυγερού

Στο Ζάππειο, στις 2 Αυγούστου 2018, ζήσαμε όχι μόνο ιστορικές στιγμές αλλά και μια ιστορική ημέρα για τους Ρομά και την Ελλάδα. Για τους Ρομά επειδή είναι η ημέρα μνήμης που καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και για την Ελλάδα αφού είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία μας που γίνεται μια επίσημη αναφορά στη γενοκτονία που υπέστη αυτός ο λαός λόγω της ναζιστικής βαρβαρότητας. Η Ελλάν Πασσέ κατάφερε να δημιουργήσει ένα θαύμα μέσω της ένωσης των Ρομά, διότι οικοδόμησε ένα όραμα ικανό ν’ αλλάξει όλα τα δεδομένα στην Ελλάδα. Όλοι οι πολιτικοί που ήρθαν από όλα τα κόμματα της βουλής για να παραστούν στην πρώτη επέτειο της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας έμαθαν στην ουσία για μια αλήθεια που τους ήταν άγνωστη, ενώ υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Έτσι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια άποψη για το θέμα και να πάρουν μια θέση σε επίσημο επίπεδο όταν θα έρθει η αναγνώριση στη Βουλή των Ελλήνων. Το πρώτο στάδιο ήταν η γνώση της ιστορίας, το δεύτερο είναι η αρχή της διαδικασίας διόρθωσης στην οποία η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά μέσω της πράξης της αναγνώρισης. Έτσι το θέμα των Ρομά δεν θα είναι πια αποκλειστικά ένα πρόβλημα ένταξης, αλλά ένα ζήτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των θυμάτων και των επιζώντων. Τότε οι Έλληνες θα δουν διαφορετικά αυτόν τον λαό της Ανθρωπότητας και θα νιώσουν την θεμελιακή του αξία.

Περί γενοκτονίας των Ρομά
Του Ν. Λυγερού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν με αντικειμενικά δεδομένα την ύπαρξη μιας γενοκτονίας. Κάθε γενοκτονία γίνεται για κάποιο σκοπό και δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Για πολλούς αυτό μπορεί και να μην έχει σημασία, αλλά για τους αγωνιστές της Ανθρωπότητας έχει τεράστια σημασία. Έτσι βρίσκουμε μια παθητική μορφή γενοκτονίας με τη χρήση των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα εξοντώσουν από μόνες τους τα θύματα. Υπάρχει και η ενεργητική μορφή, όπου οι αθώοι εγκλωβίζονται έτσι ώστε να μην έχουν πόρους για την επιβίωση τους. Όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και μια άλλη περίπτωση, η οποία είναι ακόμα πιο βάρβαρη, διότι βασίζεται στην απάνθρωπη ιδέα του υπάνθρωπου που πρέπει να αφανιστεί με τεχνικό και υποτίθεται επιστημονικό τρόπο μετά από μια πειραματική προσέγγιση μέσω των βασανιστηρίων. Για να είμαστε ακόμα πιο ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για βασανιστήρια που έχουν στόχο την αρπαγή πληροφοριών, αλλά για πειράματα που γίνονται, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν αφορούν καν ανθρώπους. Η φρίκη αυτών των πειραμάτων που επιδιώκουν την απόδειξη της διαφοράς σε φυλετικό επίπεδο ξεπερνά κάθε βαρβαρότητα, διότι δεν είναι ένας απλώς αφανισμός αλλά για μια εσκεμμένη εξόντωση που γίνεται χωρίς κανένα συναίσθημα, ούτε τύψεις, ούτε ενοχές μόνο και μόνο ένα καθήκον βαρβαρότητας που εκτελεί τον απάνθρωπο ρόλο της. Αυτό το είδος γενοκτονίας έχουν υποστεί οι Ρομά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου