Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Το στρατηγικό Κοσσυφοπέδιο - Περιμένοντας τους νεκρούς στο Μάτι

Το στρατηγικό Κοσσυφοπέδιο
Του Ν. Λυγερού

Όσο περνούν οι ημέρες τόσο πιο αντιληπτό γίνεται το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι στρατηγικής σημασίας κι ότι θα έχει επιπτώσεις και στα Σκόπια, διότι δεν υπάρχει απόλυτος επιμερισμός των διάφορων πληθυσμών και οι επικαλύψεις εθνολογικών συνόρων με τα πολιτικά σύνορα δεν είναι απόλυτες και κατά συνέπεια δημιουργούνται φυσικές τριβές. Υπάρχει βέβαια και η εμπλοκή του θρησκευτικού πλαισίου ειδικά με το αλβανικό στοιχείο που είναι μουσουλμανικό. Αυτή η αντιπαράθεση είναι ισχυρή, διότι προϋπάρχει από το βαθύ παρελθόν και την οθωμανική κατοχή.
Έτσι όσοι εξετάζουν το Σκοπιανό μόνο και μόνο ιδεολογικά λόγω κομματικής επιρροής θα έχουν εκπλήξεις διότι οι κινητοποιήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία θα έχουν επιπτώσεις και στα Σκόπια. Επίσης η Αλβανία έχει κάνει ήδη μία κίνηση με το θέμα του ανοίγματος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να παίξει έναν ενεργό ρόλο κι ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη μεγάλη της ιδέα. Έτσι ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός στα Σκόπια έχει μοντέλα που μπορεί ν’ ακολουθήσει και μάλιστα με την ικανότητα να δημιουργεί συμπράξεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Το στρατηγικό Κοσσυφοπέδιο είναι σίγουρα μία παράμετρος που δεν είχαν υπολογίσει σωστά αυτοί που έκαναν διαπραγματεύσεις και τώρα που έχει εμφανιστεί η ουρά του πρέπει ν’ αναρωτηθούν έως πότε θα αλλάξει τα πάντα.

Περιμένοντας τους νεκρούς στο Μάτι
Του Ν. Λυγερού

Εξαιτίας των παράλογων κυβερνητικών κινήσεων για να καλυφθούν τα απαράδεκτα λάθη διαχείρισης κρίσης, περιμένουμε τόσες μέρες για να έχουμε απλώς τον κατάλογο των νεκρών στο Μάτι, δηλαδή για να μάθουμε την αλήθεια μιας τραγωδίας. Έπρεπε να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της πυροσβεστικής και των ιατροδικαστών. Τόσες ημέρες μας κρύβουν εσκεμμένα τον αριθμό των νεκρών για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις. Τελικά δεν κατάφεραν τίποτα γιατί ο ελληνικός λαός έχει αγανακτήσει με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αυτές οι 44 γυναίκες, οι 35 άνδρες, τα 11 παιδιά και θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα περιμένουν από τις 23 Ιουλίου 2018 για ν' ακουστεί το όνομά τους. Λες και να τα κρύψουν βοηθούσε σε κάτι την κατάσταση σε ανθρώπινο επίπεδο. Αλλά σίγουρα βοηθούσε κομματικούς χειρισμούς για την κάλυψη των κενών σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την τραγωδία πέθαναν μεταξύ άλλων δύο Πολωνοί, μία Γεωργιανή, ένας Βέλγος κι ένας Ιρλανδός αλλά ποιος τους υπολόγισε αφού δεν είναι βέβαια ψηφοφόροι στην Ελλάδα. Βέβαια όταν βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται οι υπεύθυνοι ακόμα και μετά την τραγωδία, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν καν ενοχές κι ότι δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς μας, ενώ θα έπρεπε ήδη να μιλούν για ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων αλλά αυτό θέλει ανθρώπινη ηθική.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου