Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Νέο «χτύπημα» Τραμπ σε Ερντογάν: Διπλασιάζει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο - Τι ζήτησε ο σουλτάνος(Βίντεο)

Το διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Τουρκία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter - Σε απελπισία ο σουλτάνος:

Ανταλλάξτε το δολάριο με λίρες ζητά από τους Τούρκους - Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - «Βουτιά» και στη Wall Street - Ο Ερντογάν «εκλιπαρεί» τον Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Την ώρα που η τουρκική λίρα κατρακυλά και η τουρκική οικονομία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: «Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για ατσάλι και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας. Το αλουμίνιο θα είναι στο 20% και ο χάλυβας στο 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή», δίνοντας μία ακόμη «σφαλιάρα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

Source: Trump doubles tariffs on Turkish steel and aluminum, says relations 'not good' by ReutersNews

Τι απαντά η Άγκυρα

Από την άλλλη, το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφερε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Τραμπ αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Προσθέτει, δε, ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Ο Ερντογάν «εκλιπαρεί» τον Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Λίγο αργότερα, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας… ικέτεψε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους δασμούς, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο.
«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Ρουσχάρ Πεκάν.
«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας

Μετά την ανακοίνωση Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ, η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 19% έναντι του δολαρίου.
Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.
Την ένταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον - Άγκυρας πυροδότησε η σύλληψη και φυλάκιση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Σε κατάσταση απελπισίας ο Ερντογάν
Από την πλευρά του, να μετατρέψουν δολάρια σε τουρκικές λίρες, προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα της χώρας κάλεσε τους Τούρκους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και ο αρμόδιος υπουργός, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοινώνει το νέο σχέδιο για την οικονομία.

«Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο»

«Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).
«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή. Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη σημερινή «βουτιά» της τουρκικής λίρας.
Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.
«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο» συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.
Μιλώντας επίσης στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ, ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, το Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα πάντως τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερή θέματα, δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας σε ομάδα δημοσιογράφων.
«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες επεσήμαναν τη θετική πορεία της ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Οι πρόεδροι συζήτησαν για τα τελευταία γεγονότα στην Συρία και τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις της Αστανά» δήλωσε η πηγή, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Πτώση και στη Wall Street

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.
Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.
Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

Αναταραχή προκαλεί η «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας

Η βουτιά της τουρκικής λίρας προκάλεσε σήμερα αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.
Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα έως και 14,6% - η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001 - λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους, ενώ στις 11:42 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,97 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 7%.
Αυτό εντείνει τους φόβους ότι θα υπάρξει αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες και αγορές – οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση ενώ το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017 καθώς η εφημερίδα Financial Times ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.
Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

H ΕΚΤ ανησυχεί για τις τράπεζες με ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο.
Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική FAZ.
Το μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο «μικροσκόπιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές.
Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή, τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό.
Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.
Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.
Bloomberg: Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει το ευρώ

Απώλειες σημείωσε σήμερα το ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.
Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου μετά από δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της ΕΚΤ από την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα.
Οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών δίνουν τον τόνο των αγορών. Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς.
Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Το νέο σχέδιο για την οικονομία παρουσίασε ο Αλμπαϊράκ

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία, μία που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία «νοοτροπία στρατηγικής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Τα σχόλια του Αλμπαϊράκ έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της οικονομικής του πολιτικής. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου.
Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.
Το πρώτο βήμα στη νέα οικονομική προσέγγιση της Τουρκίας θα είναι μια «οικονομική εξισορρόπηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια πιο δίκαιη ανακατανομή.
Δήλωσε επίσης ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το 2019. Οι δηλώσεις του δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:47 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1550 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.
Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι το ένα εναλλακτική του άλλου, δήλωσε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης θα προβλέπουν μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και βελτίωση της εμπιστοσύνης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου οικονομικού μοντέλου της κυβέρνησης, ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει μια στρατηγική περίοδος, κατά την οποία θα γίνουν βήματα για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει ένας «μετασχηματισμός» στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολόγηση.
ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου