Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Χουλουσί Ακάρ: Ούτε βήμα πίσω για τα έξι μίλια

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, απαντά τώρα και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
Ο πρώην Γενικός Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις ίδιες εφαρμογές που ακολουθούσε μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά το FIR».

Αναγνωρίζουμε μόνο τα έξι μίλια εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας


Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η στρατηγική της Άγκυρας παραμένει αμετάβλητη καθώς, όπως είχε αναφέρει και λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η χώρα αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια.

Ως εκ τούτου, μόνο για τα έξι ναυτικά μίλια υποβάλλουν σχέδιο πτήσης.
Nωρίτερα, στα γνωστά τερτίπια του επιδόθηκε για ακόμη μία φορά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, διά του εκπροσώπου Τύπου του, Χαμί Ακσόι, επαναφέρει το «casus belli», ξεκαθαρίζοντας πως η Άγκυρα αναγνωρίζει τα έξι μίλια εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Επί της ουσίας, η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της γείτονος συνιστά έμμεση απάντηση στα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε πως η Άγκυρα κατέθεσε αίτημα για είσοδο μαχητικών της στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Έκανε λόγο για θετικό βήμα από την άλλη πλευρά, καθώς, όπως τόνισε, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα έλαβε τέτοιο αίτημα αφού η Άγκυρα έως τώρα επέλεγε να προχωρά σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.
Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε πως η Άγκυρα αναγνωρίζει ως ελληνικό εναέριο χώρο τα έξι ναυτικά μίλια και υποβάλλει αιτήματα μόνο γι’ αυτά, σύμφωνα με την HaberTurk.
Συγκεκριμένα, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτήσεις, μία χώρα οφείλει να ζητήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου άλλης χώρας. Η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης – εντός και εκτός Ελλάδας – σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου