Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Απόβαση Γαλλικών μαχητικών στην Κύπρο: Παρίσι & Κάιρο «στριμώχνουν» την Τουρκία – Ετοιμάζουν μεγάλη αεροναυτική άσκηση!(Βίντεο - Φωτο)

Από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle απονηώνονται τα γαλλικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση στο FIR Λευκωσίας, αναφέρεται σε ανάρτηση της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία στο Twitter.

«Αεροναυτική άσκηση στο FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν πτήσεις γαλλικών αεροσκαφών στις περιοχές Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς. Τα εναέρια μέσα απονηώνονται απ΄οτο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται πως ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας που εκδόθηκε σήμερα ανέφερε πως «στο πλαίσιο γαλλικής αεροναυτικής άσκησης, την Τρίτη 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν πτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών τύπου Rafaelle, εντός του FIR Λευκωσίας στις περιοχές Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς».
EΛΛΑΔΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν ξανά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις το επόμενο διάστημα του 2019,  σε μια πρόβα τζενεράλε απόκρουσης της τουρκικής απειλής σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στην Άγκυρα μετά την τριμερή συμφωνία στην Ιερουσαλήμ, με την οποία «γεννήθηκε» μια  καινούργια αεροναυτική δύναμη (Ελλάδα-Ισραήλ- Κύπρος) λόγω του East Med.

Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος, ενώ τώρα θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί.
Χθες, μοίρα του αιγυπτιακού ΠΝ απέπλευσε για τη Γαλλία για να συμμετάσχει  σε άσκηση με το γαλλικό ναυτικό    με την επωνυμία (Cleopatra-Japian 2019), η οποία  ήταν προγραμματισμένη,  επιβεβαίωσε  ο Αιγύπτιος  εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχη Tamer El-Refai .
Η αιγυπτιακή μοίρα απέπλευσε  από τη ναυτική βάση Ras Al-Tin.
Μετά την παρουσία Γάλλων στην ναυτική βάση στο Μαρί στην Κύπρο και την τριμερή λόγω του East Med έρχονται τα πάνω κάτω στην Α.Μεσόγειο  για όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος και της …Τουρκίας φυσικά.

Ο διεθνής αμυντικός τύπος και ιστοσελίδες όπως  navalanalyses.com, αναφέρουν για την πολύ στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Αιγύπτου με την άσκηση Μέδουσα και η οποία προκαλεί πολύ μεγάλο εκνευρισμό στον ήδη «ευερέθιστο» Σουλτάνο Ερντογάν, ο οποίος θα βιώσει τουλάχιστον την ίδια κατάθλιψη που βίωσε και ο Οθωμανός σουλτάνος την εποχή της ανακήρυξης της  εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος το 1821.     
Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με άρθρο μας για τους Τούρκους  μετά την αναγγελία τοποθέτησης ραντάρ στην Κρήτη, όταν και κατανόησαν σύμφωνα με συμβούλους του ίδιου του Τούρκου ηγέτη, ότι Ισραήλ-Ελλάδα-ΗΠΑ-Αίγυπτος  μετατρέπουν ταχύτατα την ενεργειακή συμφωνία για τον αγωγό East Med σε στρατιωτική συμμαχία.
Mε αυτές τις κινήσεις η Τουρκία πλέον περικυκλώνεται από δύο πλευρές, Αιγαίο-Α.Μεσόγειος.
«Οı προσπάθειες της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών να μετατρέψουν τις ενεργειακές συμμαχίες σε στρατιωτικό επίπεδο είναι σε στενή παρακολούθηση από την Τουρκία», αναφέρει ο Τούρκος ειδικός Sertac Aksan  ο οποίος κατανοεί την δύσκολη εξίσωση η οποία έχει δημιουργηθεί πλέον.
«Αν οι χώρες αυτές  συνεχίσουν να κάνουν τέτοια βήματα, ποιες είναι οι επιλογές μας;», ρωτά ο ίδιος.
Μετά την τριμερή έρχεται η νέα ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα»,  που υπακούει μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η άσκηση θα περιλαμβάνει δύο φάσεις δραστηριοτήτων που διεξαχθούν σε ξηρά και θάλασσα.
Στην πρόσφατη τελευταία άσκηση, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις  συμμετείχαν με δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 μαχητές, ένα αεροσκάφος AWACS, ένα ελικόπτερο Super Puma SCAR, ένα ελικοπτέρο Chinook, δύο ελικόπτερα  Apache και μια ομάδα κομάντος SOF.
Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με ένα ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο κλάσης Mistral, δύο φρεγάτες, δύο Κορβέτες , ένα υποβρύχιο, έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο  μαχητικά τύπου Rafale, ένα AWACS, ένα ελικόπτερο και ομάδα κομάντος SOF.
Οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν επίσης με ένα περιπολικό σκάφος και ομάδα κομάντος SOF.
Σκοπός της άσκησης θα είναι  να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών σε περιβάλλον πολλαπλών…. απειλών.
Οι κοινές ασκήσεις με την επωνυμία «Μέδουσα» στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου και της Ελλάδας.
Έτσι η κοινή ελληνο-αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση θα μας δώσει  αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας .
Η Αίγυπτος διαθέτει ετοιμοπόλεμο τα δύο Γαλλικά Mistral «ENS Gamal Abdel Nasser» και «Anwar El Sadat» τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα και 450 στρατιώτες.
Το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και οι συχνές τριμερείς σύνοδοι φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.
Άλλωστε, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ υπάρχει το γιγαντιαίο κοίτασμα «Ζορ» που συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν δράσει το γεωτρύπανο της Εxxon Mobil.
Οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» θεωρούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αίγυπτο ιδιαίτερα σημαντικά. Όπως εξηγούν, με τη διεξαγωγή της «Μέδουσας» η Ελλάδα οικοδομεί σταθερά μια ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Οι Αιγύπτιοι δίνουν μεγάλη αξία στη «Μέδουσα» και είναι ενδεικτικό πως όταν το καλοκαίρι διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια, έκαναν λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στη Μεσόγειο». Υπό αυτά τα δεδομένα δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κοινή στρατιωτική άσκηση πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, μία στην Ελλάδα και μία επί αιγυπτιακού εδάφους.







ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου